Ambasadorka Janković
print screen Pink
Ambasadorka Janković

print screen Pink

 Foto: print screen Pink

Janković je istakla da nažalost svakodnevno raste broj novoobolelih od koronavirusa.

Ona je rekla da su građani u Nemačkoj dosta disciplinovani i pažljivo prate upustva Vlade, koja daje smernice pokrajinama kako da se ponašaju.

„Ne rade prodavnice, sem prehrambenih lanaca, kao ni uslužne delatnosti. 20. april je dan kada će Vlada ponovo razmatrati ove mere i videće da li je neophodno da se sa njima nastavi“, rekla je Janković.

Kako kaže, Nemačka je velika zemlja i pored ambasade ima i pet srpskih generalnih konzulata.

Kako kaže, mnogo naših sunarodnika je pomoglo našim građanima koji su se ovde zatekli i u tranzitu, ugostili su ih u svojim domovima i pokazali su se kao izuzene patriote.

„Prognoze o daljem toku epidemije su kontradiktorne i zavise od dana do dana. Najavljuju čak i nove mere i novo zatvaranje granica. U početku su svi bili zatečeni, ali kako kriza odmiče tako i nemačke vlasti pokušavaju da pomgnu koliko su u mogućnosti i stanovnicima drugim zemalja“, rekla je Janković.

Kako kaže, Nemačka se dobro drži, zauzeto je oko 55 odsto kapaciteta, tako da, dodaje, postoji i doza straha da li će njihovi kapaciteti biti dovoljni.

Kako kaže, nema informacija da li ima naših državljana koji su zaraženi u Nemačkoj.

Ona ističe da su u početku ljudi nekontrolisano kupovali, da postoje prazni rafovi, ali da se sada stanje već stabilizovalo. Prema njenim rečima, od početka krize nije moguće kupiti maske niti dezinfekciona sredstva u apotekama.