I mrtvi svađaju  Balkan: Milošević  i Tuđman
profimedia
I mrtvi svađaju  Balkan: Milošević  i Tuđman

profimedia

I mrtvi svađaju Balkan: Milošević i Tuđman, Foto: profimedia

Nekadašnji čelnik britanskih liberalnih demokrata i bivši Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BIH Pedi Ešdaun umro je u 77. godini života. Bio je doživotni član Doma lordova britanskog parlamenta, a 2002. postao je Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH i na toj je dužnosti ostao četiri godine.

No, u Hrvatskoj je Ešdaun ostao upamćen po salveti. Naime, on je u Haaškom tribunalu svedočio da je prvi hrvatski predsednik bio u dogovoru sa Slobodanom Miloševićem imao nameru da podeli Bosnu i Hercegovinu.

Tad je rekao da je hrvatski predsjednik Franjo Tuđman navodno pokazao kako namerava "podeliti" ratom zahvaćeni prostor između Hrvatske i Srbije.

Franjo Tuđman

AP/Darko Bandic

Franjo Tuđman, Foto: AP/Darko Bandic

U tekstu koji je objavio BBC u martu 1998. godine sa suđenja u Hagu, detaljno je opisano Ešdaunovo svedočenje.

Čelnik britanskih Liberalnih demokrata izjavio je da je Tuđman nacrtao kartu na poleđini jelovnika. Bilo je to tokom banketa u londonskom Guildhalu 6. maja 1995, povodom proslave 50. godišnjice Dana pobede nad fašizmom.

Pročitajte još:

 

Skica pokazuje kako su Tuđman i Slobodan Milošević nameravali da izbrišu Bosnu s karte sveta, napisao je BBC.

Podsetimo, Ešdaun je tokom sukoba u Jugoslaviji putovao tamo 10-ak puta i informisao tadašnju britansku konzervativnu vladu o događajima. Živo je opisao kako je izgledao svečani banket 6. maja, i rekao da su on i Tuđman uživali ispijajući nekoliko čaša vina.

Njih dvojica čak su se opkladili na izglede hrvatskog predsednika u jednom od planiranih vojnih napada na Srbe, koji su tada držali delove Hrvatske. Naime, banket u Londonu održan je nekoliko dana nakon uspešne akcije Bljesak, priprema akcije Oluja.

Ešdaun je na sudu rekao da su se opkladili u bocu belog hrvatskog vina, jer je Pedi tvrdio da Tuđmanu neće poći za rukom da zauzme Krajinu s minimalnim žrtvama, kako je Tuđman tada tvrdio. Tuđmana je opisao kao 'ne baš ugodnog čoveka' koji navodno nije skrivao ni odbojnost prema tadašnjem bosanskom predsedniku Aliji Izetbegoviću.

Međutim, kada je reč o predsedniku Miloševiću, Ešdaun je tad izjavio da je Tuđman za njega imao više poštovanja, pa je to pojačalo njegov utisak da su se njih dvojica dogovorili o podeli Bosne: "Gospodin Tuđman je rekao da bi se s Miloševićem mogao dogovoriti".

 

Komentari (2)

Berus

24.12.2018 12:55

Alo, redakcijo, na slici nije Franjo, nego njegov sin Miroslav! Zar ni to ne možete da ukapirate?

Stevo karabatak

24.12.2018 15:51

Franjo i Sloba su bila dva gospodina