I Putin će pristati na podelu Kosova

D. Zlojutro | vesti 2017-08-13 16:49:08 2017-08-13 16:49:08

"Samo čujem: „Ua, Vučiću“ i „Ua, Dačiću!”, a niko ništa konkretno da kaže", rekao nam je šef diplomatije

Youtube printscreen

Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Srbije, ministar spoljnih poslova i lider Socijalističke partije Srbije, za „Alo!” kaže da ga nimalo ne čude napadi na njega zbog predloga o razgraničenju Kosova na srpsko i albansko, kao i da će Vladimir Putin i Rusija podržati čak i tu ideju ako ona bude zvaničan stav Srbije.

- Od kada sam pomenuo predlog o podeli Kosova, za koji mislim da je najbolje rešenje za Srbiju, izložen sam konstantnim napadima. Nazivaju me i izdajnikom, a nisam čuo nikoga da je predložio bilo koje drugo rešenje - kaže šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, svi znaju samo da kritikuju, a sem njegovog predloga, nijedna stranka ili bilo koji drugi politički i društveni činilac nije izašao sa konkretnom idejom.

- Otkako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izašao sa konkretnim predlogom o pozivanju svih na unutrašnji dijalog o statusu Kosova i Metohije, samo čujem: „Ua, Vučiću!“ i „Ua, Dačiću!” Niko ništa konkretno da kaže - ističe Dačić.

Ministar spoljnih poslova kaže da će se, ukoliko bi takav predlog o razgraničenju postao zvaničan stav Srbije, naći podrška i od svetskih sila.

- Što se tiče podrške velikih sila ovom mom predlogu, jasno je svima da će ići teško, ali podsetiću vas na reči predsednika Rusije Vladimira Vladimiroviča Putina „da je za Moskvu prihvatljivo sve što je i za Srbiju”, tako da, kada kažemo to je zvaničan stav Srbije, Rusija će biti uz nas, ali i mnoge druge države - kaže lider socijalista i prvi potpredsednik Vlade.

Na pitanje da li je pitanje Kosova ključno u evropskim integracijama, on odgovara:

- Zaista mislim da je vreme da se reši pitanje statusa Kosova jer, čuli ste i od predsednika Vučića, to je ključno pitanje i za budućnost evrointegracija Srbije. Ja sam pokrenuo to kao jednu od ideja i ne govorim o podeli, nego o definisanju onoga što je srpsko i pod znacima navoda albansko - rekao je Dačić.

Expand player
Pogledajte više