Akcija Oluja
Profimedia
Akcija Oluja

Profimedia

Akcija Oluja, Foto: Profimedia

Prema tim navodima, u septembru i oktobru 1995. godine samo je uzak krug visokih vojnih oficira i državnih zvaničnika Hrvatske znao za planiranje te operacije.

„I danas se malo zna o najvećoj bici na ovim prostorima koja se nije dogodila. Planovi za ovu vojnu operaciju u Glavnom štabu počeli su da se izrađuju odmah nakon završetka operacije ’Oluja‘. Za komandante akcije na terenu određeni su generali Pavao Miljavac i Vinko Vrbanac“, piše „Jutarnji list“.

Operacija je dobila naziv „Vatrene kočije“ zbog načina njenog izvršenja. Naime, plan je navodno bio da se „razrova tlo na ulazu u Baranju“ i na taj način uspostavi „vatreni tunel“ kroz koje bi prošla pešadija.

U tu svrhu na prednje linije postavljeno je skoro 1.200 topovskih cijevi.

„Žestokim artiljerijskim udarom trebalo je uništiti minska polja u Baranji i time omogućiti prodor pešadije u dubinu neprijateljske teritorije. Za operaciju je pripremljeno pet gardijskih brigada, a dve su bile u rezervi, kao i jedinice iz Zbornog područja Osijek.

Određena su dva glavna i jedan pomoćni pravac delovanja. Glavni pravci delovanja bili su Beli Manastir — Batina i Ilok. Rezervni pravac je bio Vukovar“, piše „Jutarnji“.

Prema navodima zagrebačkog dnevnika, bilo je planirano da hrvatska vojska u roku od 24 sata izbije na granicu sa Srbijom i da se u roku od tri dana završe sve vojne akcije.

Kao i u „Oluji“, i u toj operaciji je sedma gardijska brigada imala značajnu ulogu. Naime, upravo njeni pripadnici trebalo je da prvi izbiju na srpsku granicu.

„Na simboličan način smo hteli pokažemo da su potpuno netačne sve priče da Zagorci ne znaju da se bore“, kažu sagovornici hrvatskog lista.

O pripremama hrvatske vojske za novu vojnu operaciju sve su znali i operativci CIA na terenu koji su o svemu obaveštavali Vašington.

„To dokazuju dokumenti CIA koji su objavljeni pre nekoliko godina. Oni jasno pokazuju da su američki obaveštajci i te kako računali na novu vojnu akciju hrvatske vojske i svoje nadređene u Vašingtonu obaveštavali da će Hrvati u toj operaciji pobediti. U obaveštajnom memorandumu od 12. oktobra 1995. godine stoji da je Zagreb skloniji vojnom rešenju situacije u sektoru Istok nego pregovorima. Navode kako je tadašnji šef Tuđmanovog kabineta Hrvoje Šarinić tvrdio da Hrvatska neće proterati tamošnje Srbe, ali, tvrdi se u dokumentu, većina hrvatskih funkcionera se nadala da će većina Srba otići“, piše „Jutarnji“.

Međunarodna zajednica je od Tuđmana tražila da odustane od vojnog rešenja. Prema rečima sagovornika „Jutarnjeg lista“, na to je pristao tek kad su mu predočene procene žrtava na hrvatskoj strani.

Komentari (11)

Caca

05.08.2018 21:22

E samo još to fali.

Bojan

05.08.2018 21:25

Nas su optuživali da smo agresori, i Britanci i Ameri, a ovamo su šurovali sa Hrvatima i kovali planove kako da proteraju naš narod. Bednici!

Dragan R

05.08.2018 21:47

Nije isključeno da je neki drugi plan samo odložen. Ko zna šta sve planiraju, srbofobija je odavno alfa i omega spoljne politike Hrvatske.

ognjen

05.08.2018 22:22

Mali im bilo onih 250000, pa još kog Srbin a da proteraju

dule

05.08.2018 22:22

Šta ih spreči u tome, da se nisu uplašili

Snezana

05.08.2018 23:26

Znaci opet je zapad za sve znao i opet su oni ti koji sire mrznju,dokle vise????

Miki

06.08.2018 13:45

@Snezana - Pa,da im Zapad nije "nacrtao" kako da izvedu Oluju,ne bi je ni izveli,niti bi ikada dobili Hrvatsku kao drźavu.Ali,pošto su se u tom ratu vodile političke igre zarad tuđih zadnjica,nemojte se ĉuditi ni zato što se hrvati sada hvale,ni zato što ispada da se srpski narod nije borio da sačuva Krajinu.Sve,apsolutno sve je bilo dogovoreno,a narod je upropašten i jedan i drugi.Dok smo mi verovali da ratuju najljući protivnici,srbi i hrvati su na dodirnim linijama na ratištu,trgovali naftom i oruźjem

crna trojka

05.08.2018 23:37

Steta sto nisu tako mesto pokusali. Pa i da prodru u Srbiju. Mi bi ih pustili. Pa posle zatvorili za njima vrata. A oni bi vristali po medjunarodnim skupovima: genocid, genocid! Srebrenica, Srebrenica!! A njihovih nema pa nema. Ma pustite, to su oni sad izmislili da se pokazu jos veci i opasniji! Malo im je sta su im Ameri omogucili nego hoce da ispadnu sposobni kao da bi oni nama tek jb mater ali im Ameri nisu dali! Pazi majku mu!! Kukavice! Laju i izmisljaju da bi jos vise lajali!

dr jakov zlatar

06.08.2018 11:44

@crna trojka - Pa kad si tako hrabar što nisi otišao?

Naki

06.08.2018 07:26

Trebali su da probaju nije im to knin koji su milosevic i njihovi srbi prodali pricao mi je covek da je evakuacija krenula jos nisu hrvati ni krenuli a knin se mogao odbraniti sa 1000 ljudi godinu dana

Mile

06.08.2018 07:56

Kako dalje sa ljudima koji obnavljaju i favorizuju ustasku ideologiju? To je pitanje svih pitanja, na koje se tesko moze dati odgovor.