Aleksandar Vučić
Alo!/Ilustracija
Aleksandar Vučić

Alo!/Ilustracija

Aleksandar Vučić, Foto: Alo!/Ilustracija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre par dana je jeo kolenicu u minhenskom restoranu, a prošle nedelje je nenajavljeno posetio kasarnu "Topčider", gde je, ručao sa vojnicima u kantini, a zatim govorio o povećanju njihovih plata.

Predsednik je u kasarni jeo pasulj, a njegova izjava da je vojnički pasulj u kasarni bio "top" iznenadila je samo one koji ne znaju da je upravo ovo jedno od omiljenih Vučićevih jela.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Kao najdraža uspomena iz vojske ostao je miris i ukus vojničkog pasulja.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Feb 9, 2020 at 5:16am PST

Ipak, Vučić nije jednodimenzionalan gurman, što dokazuje i njegova ljubav prema nizu jela, kako tradicionalnih srpskih, tako i malo internacionalnijih.

U nedavnoj poseti Bosni i Hercegovini Vučić je jeo čuvene bosanske pite, zeljanicu, sirnici i krompirušu, "u pekari kod Zaima", napisao je na Instagramu. On je posebno pohvalio "vrhunsku zeljanicu".

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Zeljanica, sirnica i krompiruša u pekari "4A" kod Ajdina.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Jan 29, 2020 at 7:47am PST

U novembru, pred put u Ženevu, gde je učestvovao u Strateškom dijalogu o Zapadnom Balkanu, snagu skupio jedući punjene paprike.

"Punjene paprike kao okrepljenje pred put u Ženevu", napisao je tada predsednik, objavljujući i sliku ovog domaćeg specijaliteta.

Svoju ljubav prema domaćim prehrambenim proizvodima Vučić je demonstrirao i u oktobru prošle godine, u selu Kutlovac, kad je pred kamerama jeo jabuku, dok je pričao sa ljubaznim domaćinima, i to o rakiji.

Predsednik ne beži ni od ćevapa, piše Espreso, a viđen je svojevremeno kako nosi dva poslužavnka sa ovim ukusnim jelom. On je sportski prihvatio i šalu na jednom fejsbuk profilu, koja se tiče baš punjenih paprika i ćevapa:

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

DANAS PULJENE PAPRIKE SUTRI BURANIJA

A post shared by Neguj mo srbski jezik (@negujmosrbski) on Nov 7, 2019 at 6:40am PST

 

Predsednik je u septembru potpuno iznenadio radnike Gradske čistoće u Beogradu i oko ponoći je zajedno s njima jeo burek (što mora da je "obradovalo" lekare koji vode računa o njegovom zdravlju).

Inače, o Vučićevim gastronomskim sklonostima govorili su i kuvari koji vode računa o njegovoj ishrani. Prema njihovim rečima, predsednik najčešće jede sendvič sa njeguškom pršutom i ljutom papričicom, ali voli tradicionalna jela - sarmu, punjenu papriku i leskovačke uštipke.

On sam je, u razgovoru sa građanima na Fejbuku, rekao da voli da jede punjene paprike, sarme, pasulj, punjene lignje i knedle sa šljivama.

Ove punjene lignje su, podsetimo, postale čuvene u martu 2018, kada je na svoj 48. rođendan predsednik otkrio da ga je otac Anđelko obradovao kad mu je ujutru na posao doneo šerpicu sa punjenim lignjama u sosu, koje je zatim i doručkovao.

Inače, kad je u februaru 2018. godine posetio Hrvatsku, na zvaničnoj večeri je jeo šunku, kulen, pršut i sir s kajmakom, i pileće džigerice sa šampinjonima na žaru. I to samo za predjelo. Posle se prešlo na pečenog zeca, pečenu ćurku s mlincima i stubičku pisanicu s njokama. Od salata, Vučić je birao između zelene salate, matovilca, zelja i kukuruza.

Uz večeru su se pila vina šardone i dingač, a poslužen je šampanjac.

Vučiću ovo od pre par dana nije bilo prvi put da jede pasulj: podsetimo se, na početku kampanje "Budućnost Srbije", on je u februaru 2018. posetio jug Srbije, a u Simpovoj fabrici u Radovnici, selu u opštini Trgovište, jeo je pasulj sa radnicima u menzi.