U NAJVEĆOJ TAJNOSTI Ho preko Jeremića podmitio Kutesu sa 500.000 dolara, otkriveno koliko je Patrik godišnje plaćao Vuka "za otvaranje vrata"

Kako se navodi u izveštajima "Africa Intelligence" i "New Paper", Vuk Jeremić je stupio u kontakt sa ministrom spoljnih poslova Ugande Semom Kutesom u vezi sa mitom zbog kog je optužen Patrik Ho

Vuk Jeremić
Vuk Jeremić, Foto: Privatna arhiva

Kako tvrde ovi mediji, Ho je zatražio pomoć od bivšeg ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića da stupi u kontakt sa ministrom spoljnih poslova Ugande Semom Kutesom.

Portparol sekretara UN je izjavio da su visoki zvaničnici UN "inspirisani" da svoje dužnosti obavljaju sa najvišim stepenom integriteta, jer su tri bivša visoka zvaničnika UN upletena u skandal oko podmićivanja za koji je bivši ministar Hong Konga Patrik Ho proglašen krivim.

Farhan Hak portparol sekretara UN-a Antonija Gutereša pomenuo je da su intenzivno sarađivali u istrazi sa SAD i tom prilikom su im dostavili 1.000 stranica dokaznog materijala.

Trojica visokih zvaničnika koji su "prozvani" u ovom slučaju su Sem Kutesa iz Ugande, Džon Vilijam Eš sa Antigve i Barbude i Vuk Jeremić iz Srbije.

Eš je uhapšen i optužen za korupciju 2015. godine, međutim, preminuo je u bizarnoj nesreći tokom dizanja tegova pre nego što je suđenje počelo.

Kako se tvrdi u izveštajima predstavnici su zahtevali da UN od sada mora da ima adekvatne zaštitne mere od korupcije.

Dokazano je da je Sem Kutesa primio mito u iznosu od 500.000 američkih dolara nakon što je završio svoju misiju u UN 2015. godine.

On je novac primio da bi kineska kompanija CEFC dobila prava na eksploataciju nafte u Ugandi.

Jeremić je odigrao ključnu ulogu u povezivanju Gadija i Sam Kutese, bivšeg ministra inostranih poslova Ugande, koji je bio povezan sa drugom navodnom Hoovom šemom mita.

Hoov CEFC je dodatno u potpunosti finansirao Jeremićev fond "the Centre for Worldwide Relations and Sustainable Improvement".

Odmah nakon funkcije u UN-u 2014. godine, Jeremić je zaposlen u Hoovom CEFC-u za godišnju platu 330.000 dolara da "otvara vrata državnim službenicima".

Pratite nas na FejsbukuInstagramu

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

Povezane vesti

 • Korisnik: Jana
  12/12/2018 - 08:33
  Polako ali sigurno Jeremic odlazi tamo gde pripada
 • Korisnik: Dehan
  12/12/2018 - 08:16
  Jeremic ce da bude iza resetaka tamo mu je mesto
 • Korisnik: Miki
  12/12/2018 - 06:14
  Sve više činjenica o Jeremiću izbija na videlo... Smeši mu se zatvor...
 • Korisnik: mara
  11/12/2018 - 21:48
  Jeremic se ceo zivot sluzio malverzacijama, nista novo za njega.
 • Korisnik: Petar
  11/12/2018 - 20:28
  Sve se kad tad, a ovo je savrsen primer za to! Polako ali sigurno Jeremic odlazi tamo gde pripada, iza resetaka naravno!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi