Ivica Dačić
Printscreen
Ivica Dačić

Printscreen

Ivica Dačić, Foto: Printscreen

Današnji gost jutarnjeg programa "Dobro jutro Srbijo" bio je prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Milomir Marić i Katarina Korša razgovarali su sa ministrom o najaktuelnijim pitanjima koje interesuju građane Srbije.

Pročitajte još:

 

Najaktuelnija tema je svakako Kosovo i trenutno upozorenje Velike Britanije koje je dala svojim građanima da ne putuju bez preke potrebe na sever Kosova zbog kriminala, kao i izjave ministra Dačića da Srbi ne putuju u Veliku Britaniju zbog političke nestabilnosti.

- Znate šta, ako već priznaju Kosovo kao državu onda ja još nisam čuo da je neko izdao saopštenje da se ne putuje u severni deo jedne zemlje. To je nastavak priče kriminalizacije severa Kosova koja postoji već dugi niz godina unazad i nisu jedini. Evo vidite da je Nemačka isto. I nije to sada novo, nije to prvi put, oni su to već radili ranije. Ali hoće da kažu da je situacija na Kosovu veoma kritična za njihove građane, mada ja ne znam koji to građani uopšte putuju na sever Kosova, a sa druge strane valjda je logično da kažu da je nebezbedno putovati uopšte na Kosovo. A naročito cinično i prilično uvredljivo zvuči kada vidite ko u Prištini sedi u foteljama vlasti. To je kao idealno društvo u kome samo sever narušava tu priču i da je sever leglo kriminala i nebezbednosti i opasnosti Velike Britanije. To je kontinuitet jedne tako površne politike koja dolazi iz Londona već dve godine i ja stalno pokušavam da sa njima nađem neke zajedničke interese i danas mislim da je to potrebno, ali to je manir velike sile, a naročito velike sile koja misli da sve mora da bude kako su oni zamišljali i targetirali ovaj region.

Ivica Dačić

Printscreen

Ivica Dačić, Foto: Printscreen

Evropske sile stoje iza toga da nema napretka Srbije na evropskom putu ako se ne ubrza dijalog između Beograda i Prištine:

- Mi nismo krivi za usporavanje tog dijaloga. Krive su takse koje je Haradinaj uveo, uvođenje vojske i tako dalje. Evo sada ima i novih nekih inicijativa.

Pročitajte i ovo:

 

Dačić je izneo i neke planove narednih poseta i odnose sa državama:

- Evo, ja idem sledeće nedelje u posetu Berlinu, učestvujem na jednoj međunarodnoj konferenciji na poziv ministra spoljnih poslova, ali nakon toga idem i u Poljsku koja će ove godine biti domaćin tog nekog Berlinskog samita, odnosno samita iz berlinskog procesa. Prošle godine je to bila Velika Britanija i to je bilo zanimljivo jer, oni su bili domaćini, a Boris Džonson uopšte nije došao na samit jer je tog dana podneo ostavku. Možete zamisliti kolika je tu politička stabilnost u Britaniji. Kakvi su naši odnosi kad je poslednji premijer koji je došao bila Margaret Tačer. Toliko o njihovoj želji da otopi odnose sa nama i postavi ih na način koji mi zaslužujemo zato što je Srbija najveća zemlja na Balkanu - zaključio je Dačić.

Takođe, objasnio je stav Haradinaja vrlo jasno:

- On je sam rekao da je uveo takse da bi sprečio kompromis odnosno da se prihavati ta ideja o razgraničenju, ako je to uopšte ideja oko koje postoji neki minimum političke saglasnosti da bi moglo nešto o tome da se razgovara.