Arno Gujon
FOTO: Tanjug
Arno Gujon

FOTO: Tanjug

Arno Gujon, Foto: FOTO: Tanjug

On je rekao da mu je juče bilo teško kada je ostavio volontere na administrativnom prelazu Jarinje, kada su oni ušli na Kosovo, a on ostao.

- Četrnaest godina u to vreme svaki put ulazim na KiM, tamo dočekujem Novu godinu, Božić, to je pola mog života, navikao sam se na to i na prijatelje koje viđam svake godine na KiM, a ove godine ne mogu - rekao je Gujon u jutarnjem Dnevniku RTS.

Kako kaže, nije mu lako, ali je najbitnije da se pružanje pomoći nastavlja i da su volonteri mogli da uđu bez problema i da ovom trenutku dele humanitarnu pomoć (koze, krave, paketiće za decu, školski pribor i sportsku opremu).

- Najbitnije je da Srbi sa KiM znaju da mogu da računaju na našu bratsku podršku uprkos problemima i velikim izazovima sa kojima se suočavamo - istakao je Gujon.

PROČITAJTE JOŠ:

Govoreci o 10. septembru kada su ga zaustavili na administrativnom prelazu Merdare, on je rekao da ta zabrana i dalje važi, ali da nema obrazloženja.

- Zvanično obrazloženje je - zabranjen vam je ulazak na KiM zato što ste na spisku osoba kojima je zabranjen ulazak na KiM - rekao je Gujon.

On je izrazio nadu da će zabrana biti ukinuta, jer je to veliki skandal, ne samo za srpsku javnost već je i dobar deo francuske javnosti bio zgranut.

Srbija, Kosovo, Kosovska Mitrovica

Tanjug/Filip Krainčanić

Srbija, Kosovo, Kosovska Mitrovica, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Gujon je naveo da je pariski "Figaro" objavio članak koji je bio najčitaniji te nedelje u Francuskoj, što je veliki znak podrške.

- To je kao da su zabranili lekaru da uđe u bolnicu. Oni su usporili naš humanitarni rad, smeta im što omogućavamo ljudima da ostanu na svom ognjištu, da žive od svog rada, kroze te farme koje gradimo u saradnji sa Eparhijom Raško-prizrenskom - rekao je Gujon.

Kaže da su ga zvali prijatelji sa KiM posle te zabrane, da ga pitaju zašto ga nema.

Kosovo

AP/Darko Vojinović

Kosovo, Foto: AP/Darko Vojinović

- Važno je da budemo složni ka jednom cilju, a to je opstanak Srba na KiM - rekao je Gujon i naveo da mu se obraćaju građani sa željom da pomognu.

- Mi smo francuska humanitarna organizacija, a njih usmeravamo preko drugih humanitarnih organizacija - dodao je Gujon.

- Važno je da postoji volja i što ne zaboravljaju one koji žive na Kosmetu, a na nama je da ih ne napuštamo - zaključio je francuski humanitarac.