Aleksandar Vučić, Ričard Grenel
Tanjug/ Z. ŽESTIĆ

 

Aleksandar Vučić, Ričard Grenel, Foto: Tanjug/ Z. ŽESTIĆ

 

Istorijsko potpisivanje uspostavljanja direktnih letova između Beograda i Prištine, prvi put posle 21 godinu, pomoći će poslovnoj zajednici da otvori nova radna mesta i proširi tržišta, kaže ekskluzivno specijalni izaslanik američke administracije za dijalog između Srbije i Kosova, Ričard Grenel.

U Berlinu je juče potpisano pismo o namerama sa kompanijom “Lufthanza” o obnovi avio-linije Beograd-Priština.

Ričard Grenel , Foto: printscreen/youtube

 

Grenel navodi da je ovaj korak sled njegovog imenovanja za specijalnog izaslanika, uz napomenu da je ekonomski razvoj ključ za pokretanje procesa.

- Kada je predsednik Tramp zatražio da budem specijalni izaslanik predsednika za mirovne pregovore Srbije i Kosova, jasno je rekao da je ekonomski razvoj ključ za pokretanje procesa. Ekonomski rast je i uvek će biti najveći stvaralac bogatstva za ljude ovog regiona i sveta. Istorijsko potpisivanje uspostavljanja direktnih letova između Beograda i Prištine, prvi put posle 21 godine, pomoći će poslovnoj zajednici da otvori nova radna mesta i proširi tržišta - navodi on.

Kako kaže, "stanovnici i privrednici moći će šest sati vožnje zameniti direktnim letom koji traje otprilike 20 minuta".

- Želim da se zahvalim stranama što su učinile ovaj istorijski iskorak, kao i "Lufthansa" i NATO. Predsednik Tramp i njegov tim naporno su radili kako bi postigli ovaj dogovor, što je samo početak svetle budućnosti koju predviđamo za naše prijatelje u Srbiji i na Kosovu - kaže Grenel, koji se na tviteru zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na posvećenosti.

 

Ovak korak pozdravio je i predsednik SAD Donald Tramp.

- Svi su govorili da se to ne može ostvariti. Međutim, prvi put u poslednjih dvadeset pet godina, biće uspostavljeni direktni letovi između Srbije i Kosova. Još jedna pobeda – zahvaljujući ambasadorima Robertu O’Brajenu i Ričardu Grenelu - napisao je Tramp na Tviteru.

Memorandum u Berlinu potpisali su predstavnici Ministarstva privrede Srbije, sa nemačkom kompanijom "Lufthanza", a avio-linija bi mogla da zaživi kada budu ukinute prištinske takse na robu iz centralne Srbije i nastavljen dijalog Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je potpisivanje pisma o namerama sa kompanijom "Lufthanza" o obnovi avio-linije Beograd-Priština "važna stvar" za našu zemlju.

- Pismo o namerama za uspostavljanje direktne avio linije Beograd-Priština je važna stvar o kojoj je dugo vođen dijalog, kojim je pronađeno kompromisno rešenje u kojem niko ne može da kaže da smo priznali Kosovo - rekao je Vučić.

Komentari (1)

Nikodije

22.01.2020 10:09

Nadamo se jos boljoj buducnosti