Skupština
Tanjug
Skupština

Tanjug

Skupština, Foto: Tanjug

 Ako uzmemo u računicu da najmanje dva jaja ide po kajgani, to je 340.000 kajgana. Međutim, to „jajarenje“ neće biti džabaka - građane Srbije koštaće 41.500 evra.

Uprava za zajedničke poslove republičkih organa krajem februara raspisala je tender za nabavku jaja, a toliko ih je poručeno da političara, ministri i drugi državni funkcionare u dokolici čak mogu da se i gađaju njima. Međutim, kako su nadaleko poznati po tome da požderu šta im dođe pod rukom, to znači da, što se kaže, neće se baci već će se ubaci - u stomak.

Količina koja se poručuje je za period od godinu dana, a prema planu javne nabavke za ovu godinu, za jaja je opredeljeno 4,9 miliona dinara, što je 41.500 evra.

Malo je verovatno da će baš svih 680.000 komada biti razbijeno samo za kajgane. Naime, od te količine moći da prave jaja na sve moguće i nemoguće načine, da ih kuvaju i serviraju uz slaninicu i pršutu, ali i da prave najukusnije torte, među kojima su, između ostalih, i reforma i ambasador torta.

Međutim, dok guzonje budu razvaljivale svoje zadnjice od hrane koju će kupiti od novcu građana Srbije, Dragica R. (74) dvaput će razmisliti da li će u skladu s novcem koji ima u novčaniku kupiti pakovanje od 10 jaja, ili možda od samo šest.

- Ne bi me čudilo, pravo da vam kažem, ni da nas još gađaju jajima. Ma ništa me više ne može iznenaditi. Mogu, kao i dosad da rade šta i kako hoće. Ko im šta može?! Niko! Ne brinem se ja ni za njih već kako ćemo preživeti mi, obični građani, i jadni penzioneri. Evo sad će još malo i Uskrs, a biće dobro ako uopšte kupim i desetak jaja za farbanje. Ne mogu svaki dinar gledam. Ubiše me komunalije, a i cene u prodavnicama su paprene. Kad kupujem jaja, onda kupim manje pakovanje od šest komada. Ne pravim vam ja kajgane ili tako nešto, najčešće umutim s nečim da može da jede više ljudi ili da se jede više dana - iskrena je naša sagovornica koja živi na beogradskoj opštini Stari grad.

Nutricionista Branka Mirković upozorava da se ne preteruje s jajima. Ona navodi da je maksimalna doza za odraslog muškarca tri jaja dnevno, dok žene ne bi trebalo da jedu više od dva na dan.

- Nisu sama jaja problematična već količina. Preporučene količine su zbog žumanca, jer belanaca može da se jede i više. Znači, preko tri žumanca za muškarca su problem, a za žene dva. Ne preporučuje se više od toga jer mogu da opterete jetru, pankreas i celi digestivni trakt. U kombinaciji sa ugljenim hidratima mogu da dovedu do visokog nivoa holesterola - upozorava naša sagovornica.

Funkcioneri vole da popiju

177.000 evra za gaziranu i negaziranu vodu , 160.000 evra za nabavku kafe i čajeva

Prasići i jagnjići „Alo!“ je pre mesec dana pisao i da će se poslanici, ministri i drugi državni funkcioneri daviti u prasetini, jagnjetini i teletini. Samo za njihove potrebe biće nabavljeno 116 prasića i 226 jagnjića, kao i 3,52 tone telećeg mesa. Za sve to iz državne kase biće izdvojeno 4,6 miliona dinara. Drugim rečima, taj krkanluk građane Srbije koštaće blizu 40.000 evra, koliko će nas koštati i njihova jaja.

 

Prasići i jagnjići

„Alo!“ je pre mesec dana pisao i da će se poslanici, ministri i drugi državni funkcioneri daviti u prasetini, jagnjetini i teletini. Samo za njihove potrebe biće nabavljeno 116 prasića i 226 jagnjića, kao i 3,52 tone telećeg mesa. Za sve to iz državne kase biće izdvojeno 4,6 miliona dinara. Drugim rečima, taj krkanluk građane Srbije koštaće blizu 40.000 evra, koliko će nas koštati i njihova jaja.