GLASANJE U TOKU Napad na kandidatkinju SNS u Lučanima. Izborni proces prekidan, glasači maltretirani!

Alo.rs/D.S. | vesti 2018-12-16 09:37:06 2018-12-16 09:37:06

U izbornoj trci u četiri lokalne samouprave učestvuje osam izbornih lista

Dušan Milenković

12:20 - SNS: Pristalice SzS nasiljem ometali izbore u Kotraži

Srpska napredna stranka saopštila je da su pristalice Saveza za Srbiju u toku prepodneva protivzakonito upali na biračko mesto 25 u Kotraži, u opštini Lučani, gde su nasilnim metodama sprečavali građane da glasaju i ometali izborni proces.

- Najbliži saradnik Boška Obradovića, Borko Puškić, predsednik Izvršnog odbora i član Predsedništva Dveri iz Prijepolja, zajedno sa 15 batinaša iz Čačka i Prijepolja, upao je jutros na biračko mesto 25 u Kotraži, gde je udario vratima i povredio građanku koja je stajala u redu za glasanje, a nakon toga udario i odgurnuo građanina na istom biračkom mestu - piše u saopštenju.

SNS je pozvala nadležne državne organe da reaguju i hitno privedu pravdi "sve Ðilasove batinaše koji tuku žene, čak i na biračkom mestu, i na najbrutalniji način uznemiravaju sve građane", i da o tome obaveste javnost.

11:35 - Manje kašnjenje na pet biračkih mesta u Lučanima

Biračka mesta otvorena su uglavnom na vreme. Manje kašnjenje do pola sata zabeleženo je na pet biračkih mesta u Lučanima. Na sva 43 biračka mesta dozvoljen je pristup i posmatranje izbornog dana.

11:25 - U Lučanima izlaznost do deset časova 12,4 odsto

Do 10 časova na glasanje je izašlo ukupno 2.049 što je 12.4% od ukupnog broja birača.

10:33 - Izlaznost u Kuli do deset časova po OIK-u 9,77 odsto

Opštinska izborna komisija saopštila je prve informacije koje se odnose na izlaznost građana na lokalne izbore u opštini Kula. Po tim informacijama, do 10:00 časova je na biračka mesta izašlo ukupno 9,77 odsto građana.

Kako je rečeno, u dosadašnjem toku izbora nije bilo nikakvih problema, niti nepravilnosti.

Nove informacije iz OIK-a o izlaznosti biće saopštene u 14:00, a zatim u 16:00 časova.

Tačno u 7:00 časova otvorena su sva birališta u opštinama Lučani, Kula, Doljevac i Kladovo.

U opštini Kula ukupno je otvoreno 40 biračkih mesta, od toga 15 u Kuli, 11 u Crvenki, u Sivcu sedam, četiri u Ruskom Krsturu, dva biračka mesta u Kruščiću i jedno u Liparu.

Kako se saznaje iz Opštinske izborne komisije, sva biračka mesta su otvorena na vreme sem jednog koje je otvoreno sa zakašnjenjem od 10 minuta.

Na redovnim izborima u opštini Lučani učestvovaće osam lista, a pravo glasa ima 16.483 birača. Glasaće se na 43 biračka mesta, jednom više nego 2014. godine.

Prva na glasačkom listiću na izborima u Lučanima je lista Aleksandar Vučić - Zato što volimo Lučane i Dragačevo, druga je PUPS Milana Krkobabića, dok je treći Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS).

Četvrta lista je koalicija okupljena u Savezu za Srbiju, peta Vojislav Šešelj SRS, šesta Ivica Dačić - SPS, sedma je Grupa građana "Jedan tim" - Ivica Vukićević i osma je Jedinstvena Srbija Dragan Marković Palma.

Novi skupštinski saziv opštine Lučani nakon ovih izbora imaće 35 odbornika, što je za deset manje nego do sada. U Doljevcu, gde su vanredni izbori raspisani posle ostavke predsednika Gorana Ljubica, građani će birati 37 odbornika u lokalnoj skupštini.

Na izborima će se takmičiti pet stranaka i jedna grupa građana: SNS, SPS, PUPS, Jedinstvena Srbija, SRS i Grupa građana "Za demokratski Doljevac". Pravo glasa na izborima u Doljevcu ima 14.700 građana.

Na vanrednim lokalnim izborima će na 31 biračkom mestu moći da glasaju i građani Kladova i to za 28 odbornika u lokalnom parlamentu. Prijavljene su četiri liste - SNS, SPS, PUPS i SRS, a pravo glasa ima nešto više od 22.300 gradana.

Pročitajte i:

U opštini Kula oko 36.000 birača moći će da glasa na 40 biračkih mesta za izbor novog saziva lokalnog parlamenta koji će imati 37 odbornika.

Na izborima u Kuli učetvovaće osam izbornih lista: Aleksandar Vučić - Zato što volim Kulu, SPS - Ivica Dačić, Pokret Kraljevine Srbije - Marko Košutić, Ruska stranka, Dušan Hajduković - Kekini principi, Pokret socijalista - Aleksandar Vulin, SRS - dr Vojislav Šešelj, PUPS - Milan Krkobabić i Grupa gradana "Kritična masa".

Expand player
Pogledajte više