FIJASKO BRISELA, BLAMAŽA EU Lazanski se oglasio iz Moskve i objasnio veliki sukob koji preti Rusiji

Na sastanku visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žosepa Borelja i šefova diplomatija zemalja članica odlučeno je da se uvedu sankcije protiv ruskih zvaničnika za koje Brisel tvrdi da su odgovorni za represiju nad liderom opozicije Aleksejem Navaljnim. Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski nove sankcije povezuje sa neuspešnom posetom Borelja Moskvi

Miroslav Lazanski
Miroslav Lazanski, Foto: Printscreen

Na listi koju predlaže Žosep Borelj treba da se nađu četvorica zvaničnika među kojima su državni tužilac i šef ruske federalne zatvorske službe.

Sankcije će biti uvedene za nedelju dana, čime je, prema Borelju, prvi put primenjen "globalni režim ljudskih prava EU". Napominje da se prvi put ne koriste samo verbalne osude već i konkretne mere.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas rekao je da je EU morala da reaguje u slučaju Navaljnog, ali da ostaje otvorena za dijalog sa Moskvom o Siriji, Libiji i pandemiji koronavirusa.

Ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski kaže da, prema njegovim saznanjima, predsednik Rusije Vladimir Putin još nije reagovao na taj čin Brisela.

Žozep Borelj
Žozep Borelj, Foto: EPA/Johanna Geron

Ocenjuje da je razlog za uvođenje sankcija neuspešna poseta šefa diplomatije EU Žozepa Borelja Moskvi od pre desetak dana, što je, kako smatra, bio fijasko za visokog činovika iz Brisela pošto je doživeo "određenu blamažu".

Borelju nije bilo dozvoljeno da se sastane sa liderom opozicije Aleksejem Navaljnim, koji je osuđen na dve i po godine zatvora.

"Na Zapadu je došlo do politizacije slučaja i uvođenja novog tremina – 'mehanizma za zaštitu ljudskih prava'", što bi, kako razume Lazanski, trebalo da znači da Brisel sebi daje za pravo da se meša u unutrašnje stvari bilo koje zemlje na svetu.

Prema njegovim rečima, uvođenje sankcija izgleda kao nedostatak konkretne politike EU prema Rusiji.

"Propagandno-psihološki spin"

Lazanski kaže da se je "zanimljivo" da su sankcije usmerene na zamrzavanje navodnih računa zvaničnika u bankama na teritoriji EU, budući da ih oni zasigurno nemaju.

"Reč je o propagandno-psihološkom spinu gde se pokušava insinuirati da komandant Ruske garde, koja broji 800.000 vojnika, ima novac u zapadnim bankama", kaže Lazanski i dodaje da je to zabranjeno i činovnicima srednjeg ranga.

Lazanski podseća na izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da bi bilo koje sankcije EU koje bi udarile na vitalne delove ekonomije zemlje dovele do prekida diplomatskih odnosa sa Briselom.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov, Foto: EPA

S druge strane, ukazao je na podatak da na teritoriji Rusije trenutno posluje četiri hiljade nemačkih kompanija, dodavši da je siguran niko ne želi da ugrozi njihove poslove.

Profesor Fakulteta bezbednosti i zaštite u Banjaluci Dragan Radišić smatra da se ne radi ni o kakvom autoritarnom sistemu u Rusiji kako ga vidi Brisel, već je reč o modernom ustrojstvu sa demokratskim načelima funkcionisanja, ukazujući na ogromne tehnološke napretke u oblasti kosmonautike, energetike, saobraćaja.

Radišić poručuje da sankcije ne čine ništa dobro. "Treba se okrenuti dijalogu, koji je jedini put ka boljitku za obe strane", kaže Radišić.

Povezane vesti

 • Korisnik: Stršljen
  25/02/2021 - 07:04
  A šta je EU sem da je američki isprdak i smrdeće dok to ameri žele. Oni su klimači praznih glava i jad i beda selog jednog kontinenta odnosno jad i beda glupaka i debila..
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi