Mogerini: Ciljani rok nije 2025. godina, već perspektiva!

Alo.rs/Tanjug | vesti 2018-02-06 09:43:05 2018-02-06 09:43:05

Evropska komisija na sastanku u Strazburu usvojila konačan tekst strategije za prijem Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u članstvo EU.

Profimedia

Komesar za proširenje Johanes Han i Federika Mogerini predstavljaju strategiju o prijemu Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Pominje se 2025. godina, ali to nije zakucan datum, to je perspektiva. Danas nismo samo usvojili strategiju, već utabali put koji ćemo pratiti u narednim mesecima - rekla je Federika Mogerini na konferenciji u Strazburu i poručila da je Zapadnom Balkanu mesto u EU.

Ona je dodala da se nada da će Zapadni Balkan postati deo EU za "ovog mandata". Kako je rekla, predstojeći meseci će biti teški i ambiciozni za EU. 

- Nadamo se da će sledeći meseci biti prekretnica što se tiče Zapadnog Balkana i EU, koja će u budućnosti imati nove članice. Mi se Strategijom pripremamo za to - rekla je Mogerini, koja je pozvala na nastavak rada u tom smislu.

Johanes Han je rekao da u EU neće moći da uđu zemlje koje nisu "rešile sukobe" koje imaju, i dodao da je poseban akcenat na Kosovu.

- Ono što jeste bitno jeste da dogovor između dve zemlje o tome kako će izgledati budući odnosi. Ovo mora biti inicijativa i motivacija Kosovu kada je reč o dijalogu - rekao je Han i dodao da je odluka EU da podrži zemlje koje su na putu evrointegracija.

On je takođe istakao da je 2025. godina indikativni datum.

- Možda je moguće da se neka od država pridruži, a to će se desiti ako se ispune sve što je dato u strategiji i ispune određeni uslovi - poručio je Han.

Odgovarajući na pitanje kako će naterati zemlje koje nisu priznale Kosovo da to učine, Mogerinijeva je rekla da je dijalog Beograda i Prištine od ključne važnosti, prvenstveno za region, a i za EU.

- Beograd i Priština to znaju i dobro rade, i mi radimo na tome sa njima - rekla je Mogerinijeva. 

Ona je rekla da je zadovoljna time što su predsednik Vučić i Hašim Tači pokrenuli novu fazu normalizacije odnosa.

Na to se nadovezao Han i pomenuo ubistvo Olivera Ivanovića.

- Pre dve nedelje dogodilo se ubistvo na severu Kosova, a da se to desilo pre neku godinu, to bi bila "eksplozija". Ovog puta dva predsednika Vučić i Tači su uzeli telefon u ruke, razgovarali, i smirili javnost. To je veliki napredak - rekao je Han.

Inače, komesar Johanes Han doći će sutra u Beograd kako bi razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Pred dolazak u Beograd, ističe da je osnovna poruka nove Strategije da evropska perspektiva pokriva sve zemlje regiona i da bi zato svi na Zapadnom Balkanu trebalo da imaju veliki interes da napreduju.

- Strategija ukazuje i na to da svi, na neki način, zavise jedni od drugih, i to na pozitivan način. To bi trebalo da posluži kao motivacija da se reše i otvorena bilateralna pitanja - ocenio je Han.

Na pitanje Tanjuga kako vidi dalju evropsku perspektivu Kosova, koja je snažno kritikovana i praktično blokirana od Španije koja ne priznaje nezavisnost Kosova, Han kaže da očekuje bi "rešavanje bilateralnih problema, na način da svi u regionu budu zadvoljni, mogao imati uticaja na odluke zemalja članica." 

- Svi indikativni datumi govore o tome šta je moguće tamo gde ima političke volje i odlučnosti. Mi smo spremini da pomognemo u ovim razgovorima, ali ono što se računa jeste kvalitet rezulatata, održivost dogovora, izgradnja poverenja, jer ovo je važno za uspostavljanje normalnih susedskih odnosa - kaže komesar za pregovore o proširenu.

Johanes Han je pred sutrašnju posetu izjavio da je" evropsko razumevanje" takvo da se uvek treba brinuti o dobrosusedskim odnosima.

Mogerini: Hajde da uvedemo Zapadni Balkan u EU

"Mi vam danas kažemo da je i naš izbor isti", rekla je Mogerinijeva, ocenivški da ceo Zapadni Balkan ima EU perspektivu.

Precizirala je da namerno kaže EU, a ne evropsku perspektivu, jer je taj region već deo Evrope.

"Mi delimo isto kulturno nasleđe, interese, izazove, a delićemo i zajdničku budčnost unutar naše EU", naglasila je Mogerini.

Mogerini je ocenila da su odnosi i saradnja EU i regiona danas bolji nego ikada i to u oblastima ekonomije, trgovine, bezbednosti, spoljne i bezbednone politike.

"To znači da smo mi već zajedno. To smo shvatili i pre nekoliko godina kada smo zajedno radili na rešavanju migracione krize. Tada smo bili na istoj strani problema i rešenja", kazala je Federika Mogerini.

Ona je ocenila da je "realnost to da je Zapadni Balkan evropski" i da region želi da "jasno investira u buduće članstvo u EU".

 

- Mi verujemo da dobrim odnosima svako mora da doprinese i da svako može od toga da ima dobit. Radi se o miru, stabilnosti i prosperitetu i to je tačno ono što bi mi želeli da postignemo - poručio je Johanes Han.

Evropski komesar podseća da je, kada su otvorena prva poglavlja sa Srbijom, to odmah privuklo mnoge investicije, ne samo iz Evrope već i iz sveta, jer su se, kaže, osetili sigurnijim zbog evropske perpsektive zemlje.

- Investicije u Srbiji znače i otvarnje novih radnih mesta, što otvara nove mogućnosti za narod. Postoje mnoge dobrobiti koje su od obostranog interesa za sve Evropljane - objašnjava Han.

Osvrćući se na kritike koje su predsednici Grabar Kitarević upućene iz hrvatske javnost, ali i od pojedinih članova vlade, zbog poziva predsedniku Srbije da poseti Hrvatsku, komesar Han kaže da su lideri tu da vode, a da demokratija podrazumeva i neslaganja.

- Pozdravljam ovu njenu inicijativu, jer to je još jedan dokaz dobrih odnosa. Ne radi se tu o zaboravljanju onoga šta se dogodilo u prošlosti, ali treba gledati u budućnost. Narod je zaintersovan za svoju budućnost, perspektivu za sebe, svoju decu i unuke. U tom smislu, smatram da je posao političara da vode. U demokratiji nisu svi uvek zadovolji i srećeni, ali mislim da većina naroda pozdrvalja takvu njenu iniciativu - kaže Johanes Han.

Na pitanje Tanjuga da li u novoj Strategiji, koja daje Srbiji perspektivu ulaska u članstvo EU 2025. godine, ima delova koji se tiču odnosa Srbije i Rusije, evropski komesar kaže da se Strategija time ne bavi i da je tu situacija jasna.

Expand player
Pogledajte više