Muamer Zukorlić
Alo! Dejan Briza
Muamer Zukorlić

Alo! Dejan Briza

Muamer Zukorlić, Foto: Alo! Dejan Briza

- Kao što svaka vreća ima svoju zakrpu, tako i svaka knjiga ima svoju publiku, ali ja stvarno to ne pratim i ne znam ko je šta objavio. Kada je reč o meni, voleo bih da u ovom trenutku dok izdajem knjige nisam političar, ali to su knjige koje su pisane proteklih godina i više nisam mogao da čekam, a da ih ne izdam. Smatram da biti političar i javna ličnost vam pomaže u prvom koraku da predstavite knjigu i da skrenete pažnju, ali donekle vam i spušta neku vrstu magle na stvarni kvalitet knjige. Moja publika je nešto sasvim drugo, moje knjige su naučne, ali pisane jezikom koji nije isključiv i prema srednje obrazovanom sloju.

Da li ste razmišljali da u nekom momentu napišete i autobigrafiju?

- Imao sam razne predloge mojih prijatelja koji pišu. Moj saradnik dr Jahja Ferhatović pokušao je da skupi sve moje intervjue, sve što sam javno kazao, stigao je do tri toma, a ja sam onda proizveo još tri toma javnih nastupa te je on malo zastao. Verujem kada to sve prikupi, da će to izaći na najmanj pet tomova. O klasičnoj autobiografiji nisam razmišljao, ali bilo je sugestija od nekih mojih prijatelja pisaca da oni pišu moju biografiju, ja sam kazao da nisam protiv, ali sam rekao da se još malo sačeka.

Pročitajte još:

Kako se osećate desetak dana pred izbore za BNV?

- Sada smo u završnici kampanje, veoma smo aktivni, komuniciramo sa građanima, putujemo, održavamo sastanke i skupove. Kampanju vodimo veoma profesionalno. Osim incidenta koji se dogodio 15. oktobra situacija je prilično stabilna i normalna. U protivničkom taboru, koji je zapravo jedan pakt Ugljanina i Ljajića sa sve tri druge liste, je prisutna nervoza, jer je pobednička atmosfera u našu korist.

Na terenu ste i vi i Sulejman Ugljanin da li ste se možda negde sreli?

- Nisam odavno video Ugljanina.

Šta ako pobedite, kakav vam je plan?

- Plan je da se depolitizira, departizira i deprivatizira Bošnjačko nacionalno veće. Da se ono učini otvorenim, da mogu prisustvovati mediji, da transparetno radi jer je do sada radilo suprotno od svega ovoga.

Da li vidite sebe na čelu BNV?

- Zakon je iskomplikovao tu mogućnost, postoji odredba po kojoj je zabranjeno da predsednik veća bude onaj ko je istovremeno predsednik partije ili narodni poslanik. To je neprihvatljivo. U slučaju da budem u prilici da budem biran za predsednika veća moraću da biram između toga da li ću biti predsednik veća, predsednik stranke i narodni poslanik. Nisam doneo konačnu odluku, pri odlučivanju ću se rukovoditi time šta je interes naroda kog predstavljam.