Nik Dučić
Tanjug/Dimitrije Goll
Nik Dučić

Tanjug/Dimitrije Goll

Nik Dučić, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

PROMENA NASTUPA

Nije baš uobičajeno da tajne službe izlaze u javnost sa saopštenjima, a kada to čine, pozadina je redovno politička. Najnovije saopštenje CIA, kako imaju informacije da je saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman naredio ubistvo novinara Džamala Kašogija, može da znači samo dve stvari – da se ekipa iz Lenglija ponovo okrenula protiv Trampa ili baš suprotno, da u teškoj situaciji u kojoj se našao u vezi sa Saudijskom Arabijom želi da mu pomogne. Kako da mu pomogne napadom na princa, može se činiti apsurdnim, ali nije, jer kombinacija ima mnogo. Na primer, CIA najpre napadne princa i time stekne poverenje javnosti, a onda dođe do „proverenih podataka“ da princ ipak nije naručio ubistvo.

Za nas su te igre i kombinacije važne samo zbog toga što odvlače pažnju s našeg regiona. Pojačane aktivnosti na drugim mestima trebalo bi da ograniče njihove mogućnosti da se ozbiljnije bave Balkanom. Čini se da sada traže način da reše taj problem tako da uglavnom zadrže rukovodeću ulogu u balkanskim obaveštajnim operacijama, a da sve više uposle i koordiniraju druge NATO službe. Dešavanja u vezi s prijemom Kosova u Interpol sugerišu upravo tako prekomponovan nastup.

Interpol

Photomaster

Interpol, Foto: Photomaster

 

(PARA)VOJSKA KOSOVA

Istovremeno, „vojska“ Kosova formira se isključivo kao pretnja i vojna sila koja ugrožava elementarne interese Srba i Srbije. Time se stvara dodatna nesigurnost koja podstiče dalje iseljavanje Srba. Već i izjave da će Srbi biti prisilno mobilisani i kažnjavani ako se ne odazovu u tu (para)vojsku mnoge Srbe je podstakla na razmišljanje o odlasku. Tako podrška vodećih zemalja NATO formiranju paravojske na Kosovu više govori o njihovim pravim namerama nego svi politički i diplomatski potezi zajedno.

Nije ovde samo cilj da se uspostavi potpuna vojna kontrola severa Kosova od strane pouzdanih pristalica NATO-a nego su u pitanju daleko veće ofanzivne ambicije – da se preko opremanja, naoružavanja i stalnog povećanja vatrene moći „vojske“ Kosova povećava pritisak na Srbiju.

Tvrdnje sa Zapada da će „vojska“ Kosova doprineti bezbednosti svih građana, pa i Srba, cinične su i providne. Sve dok se forsira formiranje albanske paravojske i dok izostaju pritisci na kosovsko rukovodstvo, verbalna podrška dogovoru sa Zapada je lažna. Pravi cilj je podizanje tenzija na Kosmetu i prenošenje nestabilnosti u centralnu Srbiju preko albanske agenture koja je veoma aktivna u područjima s većinskim albanskim življem.

Sve donedavno figurirala je namera da se sever Kosova zauzme iznenadnom oružanom akcijom „vojske“ Kosova koja je i pre zvaničnog osnivanja tajno uvežbana i opremljena za pešadijske prepade.

Čini se da je nedavna savršeno izvedena vojna vežba „Vek pobednika“, koja je verno dočarala respektivne sposobnosti Vojske Srbije, promenila način razmišljanja zapadnih stratega, pa i kosovskog rukovodstva.

Sada je potpuno jasno da nekakva kosovska paravojska, bez obzira kako je Zapad opremi i naoruža, nije dorasla mogućnostima srpske vojske i ne može vojnom operacijom ostvariti postavljene ciljeve kako je to prvobitno zamišljeno. Jer, više nego uverljivo, demonstrirana je ne samo mogućnost vojske nego i odlučnost srpskog državnog i vojnog vrha.

Komentari (2)

Сараџогла

26.11.2018 20:50

Први сам писао да је Хашиш Тачи србин из фамилије Даниловић која постоји у једном граду Србије.СРПСКА ВОЈСКА ЋЕ СПАШАВАТИ АМЕРЕ ИУ БОНДСТИЛА!Албанска мафија неће да доживи да им амери окрену леђа и мало се сагну и зато ће да им се попут Ал Каиде жестоко освете!Мисле да захваљујући нарко новцем амер ће да гине за албанца?Сакупиће белосветске псе или џукеле рата да се они боре за албанце.Довољно је да албанце напусте шиптари јер су српскога рода и тако престану да буду њихови робови!

lovac

26.11.2018 21:41

Ako je istina zasto otkrivate ime i pravite coveku pakao od zivota kao da ne znate sta rade Amerikanci za neku vrstu izdaje????