Evropa mapa
Alo.rs
Evropa mapa

Alo.rs

Evropa mapa, Foto: Alo.rs

Ovako naš sagovornik novinar i politički komentator Milovan Jovanović vidi budućnost saveza na Starom kontinentu, a prema njegovim rečima, prekomponovanje će se vršiti pod uticajem osovine Vašington-London-Moskva.

- Čeka nas neka nova Jalta, a pitanje je vremena kada će se to desiti. Videli smo potpunu nemoć EU. Ovakva Evropa je došla do svog kraja, a vrhunac toga je prva članica koja je izašla iz EU, Velika Britanija i renesansa neonacizma širom Evrope – kaže Jovanović.

Pad EU

On ističe da je pad EU počeo 2004. godine priključenjem deset novih članica.

Milovan Jovanović

Privatna arhiva

Milovan Jovanović, Foto: Privatna arhiva

Analizirajući dalje eroziju EU, Jovanović kaže da je prijem novih članica poprimio obrise tragikomedije ulaskom Rumunije i Bugarske 2007. i Hrvatske 2013. godine.

- Mi vidimo da tu nema jedinstva, da odlučivanje konsenzusom nije moguće i da se stvorio veliki jaz između starih i novih članica. Ako su jedna Rumunija i Bugarska ispunile uslove za ulazak, da ne pominjem Hrvatska, onda je Srbija po tom kriterijumu odavno trebalo da postane članica EU. Tu se video nedostatak vizije korumpirane briselske birokratije koja je ostavila Zapadni Balkan i otvorila prostor uticaju Rusije, Kine i Turske – kaže Jovanović.

Jugoslavija kao prethodnica EU i Srbija kao ključna zemlja Zapadnog Balkana

Naš sagovornik navodi da smo prethodnicu stvaranja nove EU mogli da vidimo u stvaranju "mini Šengena".

- Bivša Jugoslavija je bila prethodnica EU, a JNA neka vrsta prethodnice NATO-a. Imali ste multikonfesionalnu i multinacionalnu zemlju koja je funkcionisala i pokazala se kao primer za NATO i EU. Isto tako, očekujem da će stvaranje te neke nove vrste Jugoslavije kroz "mini Šengen" doneti prosperitet narodima ovde. Države Zapadnog Balkana će se blisko povezati kroz "mini Šengen" i tako stvoriti jedan multikonfesionalni i multietnički entitet koji će biti "bajpasovan" na EU. U ovom projektu, Srbija će imati presudnu ulogu kao najvažnija, najbrojnija i ekonomski najjača država na ovom prostoru. Podsetiću vas, kancelarija DFC-a koja je otvorena u Beogradu je jedino takvo američko predstavništvo u Evropi. I nova administracija u SAD zna da je Srbija ključna zemlja za ostvarenje projekta "mini Šengen" koji će biti deo nove EU – priča Jovanović.

Evropa iz tri celine

Na naše pitanje da li to praktično znači podelu EU na tri dela, odnosno stare članice, zemlje Inicijative tri mora i države "mini Šengena", Jovanović kaže da se to poklapa sa novim planovima.

- Zemlje članice Inicijative tri mora će predstavljati jedan od segmenata nove EU, kao i Zapadni Balkan. "Mini Šengen" će biti priključen na EU preko posebnih veza i smatraće se jednim od evropskih regiona – zaključuje Jovanović.

BONUS VIDEO: Ministar Siniša Mali otkrio kako je Vučić reagovao kada su mu ponudili da Srbija prizna Kosovo

Pročitajte i:

Komentari (3)

vuk

07.01.2021 18:01

Ok, baš mi je milo, alu šta god bude Nemačka će opstajati, opljačkali su pola planete i njima će biti uvek dobro, preko 300 milijardi je dužna Srbiji, dabi se desila neka realna stvar, Nemačku treba onesposobiti, zgaziti, ekonomski osakatiti da živi samo u okvirima preživljavanja, kako ona drži sada Srbiju. Tu nam najviše može i mora pomoći Rusija, radi nje same!!!

Brdjanin

07.01.2021 19:10

Kada Amerika vise ne bude mogla da intervenise na kosovu, cuvajte se siptari, cuvajte se dobro. Blizi se dan kada ce srpska vojska i policija osloboditi svoju zemlju od okupatora.Nikada vise siptarska noga nece krociti na svetu srpsku zemlju.