Episkop žički Justin
Pravoslavna Eparhija Žička
Episkop žički Justin

Pravoslavna Eparhija Žička

Episkop žički Justin, Foto: Pravoslavna Eparhija Žička

Neviđen skandal dogodio se uoči današnjeg izbornog Sabora na kom se bira novi poglavar SPC jer je episkop Justin žički zabranio arhimandritu Jovanu Radosavljeviću da on bude taj koji će izvući iz Jevanđelja kovertu sa imenom novog patrijarha, iako je to bila odluka Svetog sinoda odnosno crkvene vlade. Iz neobjašnjivih razloga, kao njegov nadležni episkop, Justin je uskratio blagoslov sabratu Manastira Rača da u drugom krugu izbora izvuče sa Jevanđelja jednu od tri koverte sa imenima trojice kandidata za novog patrijarha, bez obzira što je ovog najstarijeg i jednog od najuglednijih monaha SPC Sinod zamolio da to uradi, a on na to vrlo rado pristao. Nakon toga Sinod je bio primoran da za apostolski žreb odredi novog monaha, a izbor je pao na oca Mateja iz Manastira Sisojevac.

Zanimljivo je da je Justin bio jedan od četvorice vladika koji su se snažno usprotivili i odluci Sinoda da se izborni Sabor održi u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Ova odluka donesena je iz epidemioloških razloga, a Justin, Teodosije, Ignjatije i Joanikije, za koje inače slovi da su veoma bliski episkopu Grigoriju, opozicionaru u crkvenim redovima, izašli su sa optužbama da će članovi Sinoda u kripti biti snimani i prisluškivani i da nikakvu privatnost neće imati. U crkvenim krugovima njihova pobuna ocenjena je kao smešna, prvenstveno iz razloga što i u Patrijaršiju takođe mogu da se postave kamere i prisluškivači, i shvaćena je i kao pokušaj tog klana unutar SPC da dovedu u pitanje regularnost izbora budućeg poglavara, jer su uvereni da to neće biti neko iz njihovih redova.

Inače, današnja sednica, posle koje ćemo saznati ko će sesti na tron Svetog Save i biti 46. srpski patrijarh, prema našim saznanjima počeće tačno u podne, a njoj će prethoditi liturgija koju će episkopi, članovi Sabora, održati u Hramu Svetog Save, kao i pomen koji će biti služen iznad groba blaženopočivšeg patrijarha Irineja, koji je sahranjen u toj svetinji.

Prema Ustavu SPC, od 47 aktivnih i umirovljenih vladika, koji će glasati, njih 31 ispunjava uslov da zauzme mesto poglavara jer imaju više od pet godina eparhijske službe.

Iako će imati pravo glasa, njih 12, od kojih su trojica iz Pravoslavne ohridske arhiepiskopije, ne ispunjavaju ovo načelo i neće moći da budu u konkurenciji za mesto 46. poglavara SPC, koje je upražnjeno nakon smrti patrijarha Irineja. Treba da se zna da će u izboru patrijarha, pored 43 episkopa i mitropolita koji su aktivni, učestvovati i oni koji su umirovljeni, pa će tako danas pravo glasa imati ukupno 47 crkvenih velikodostojnika. Da bi odluke bile validne, na Izbornom saboru moraju da učestvuju dve trećine članova.

Lavrentije hospitalizovan, sednicu vodi Vasilije Episkop šabački

Lavrentije koji je kao najstariji episkop trebalo da predsedava današnjoj sednicom Sabora, juče je u prepodnevnim časovima hospitalizovan u Kliničkom centru Srbije u Beogradu. S obzirom na tu okolnost, umesto njega predsedavaće episkop sremski Vasilije. Lavrentije je hospitalizovan nakon što je imao reakciju na vakcinaciju.

BONUS VIDEO: 

Pročitajte još: