Džudžo raskomadao Srbiju

J. Đondović | vesti 2016-11-20 21:02:41 2016-11-20 21:02:41

Potpredsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžo čestitao je juče Dan Sandžaka uz fotografiju raskomadane Srbije, koju je postavio na svoj Fejsbuk profil.

Alo!

- Svim Bošnjakinjama i Bošnjacima i drugim građanima Sandžaka sretan nacionalni blagdan - napisao je Džudžo uz skandaloznu fotografiju karte Srbije na kojoj su jasno izdvojni Sandžak, Vojvodina, Kosovo i Kraljevina Srbija kao posebne celine. Džudžo je postao poznat nakon što je 2014. promenio svoje prezime iz Džudžević u Džudžo, želeći da ukaže na istorijsku činjenicu da je, kako je tada objasnio, mnogim bošnjačkim porodicama bez njihovog pristanka i znanja dodavanjem „ić” i „vić” na prezimena učinjena nepravda. Ispod fotografije je dodao i komentar:

- Kada sam 2004. predložio da se 20. novembar obeležava kao Dan Sandžaka, mnogi Bošnjaci su se tada protivili, kao - to je komunistički datum i tome slično. Pokazalo se ispravnim, kao i mnogo šta kasnije - ozakonjenje bošnjačke zastave, himne, blagdana i nacionalnih nagrada i napokon ostvarenje celokupne nastave na bosanskom jeziku - danas sva ta znamenja i nacionalna prava izgrađuju i, zapravo, obnavljaju bošnjački sistem vrednosti i prepoznatljivi kulturni kod na Balkanu. Sretan sam - napisao je on.

Stručnjak za bezbednost Darko Trifunović za „Alo!“ kaže da se ovakav jedan gest uopšte ne treba ignorisati, s obzirom na osetljivu situaciju u Sandžaku, kao i da bi Džudžo morao snositi određene konsekvence.

- U svakoj demokratskoj zemlji da je to neko uradio, on bi morao da odgovara za najteža krivična dela, a to su krivična dela protiv ustavnog uređenja, ali u Srbiji to, izgleda, može. On je potpuni marginalac, ali Sulejman Ugljanin, koji stoji iza njega, ozbiljan je lik, on sada pokušava da skrene pažnju na sebe u situaciji kada imate otvoren sukob Zukorlića i Ljajića. Dakle, treća strana pokušava da poentira, da dođe do onih glasača ne samo iz Sandžaka nego i onih koji su u dijaspori. Te ideje koje oni sada plasiraju nisu nove, stare su kao i Sandžak divizija.

Nije džabe formirana, u njenom stvaranju učestvovao je i jerusalimski muftija, desna ruka Adolfa Hitlera. Prema tome, te fašističke ideje koje se plasiraju kroz nezavisan Sandžak su ideje koje nas podsećaju na 500 godina ropstva i genocid koji je počinila turska imperija na ovim prostorima. Jedna takva inicijativa mora biti shvaćena ozbiljno i kao bezbednosna pretnja - navodi on.

Expand player
Pogledajte više