Napadaju  mu pretke:  Marko Đurić
Mladen Šurjanac
Marko Đurić

Oliver Bunić

Marko Đurić, Foto: Oliver Bunić

Na današnji dan obeležava se 18 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca u selu Staro Gracko kod Lipljana, a direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da se karakter jednog društva određuje i po njegovom odnosu prema žrtvama i poručio da Srbija neće dozvoliti da ove i sve druge žrtve budu zaboravljene i bačene u senu.

- Srbija će nastaviti da podržava borbu porodica da se sazna istina o ubicama, ne prihvatam sramno nečinjenje pravosudnih institucija koje nemaju ništa da ponude osim zatvaranja slučajeva i zaturanja dokaza - naveo je Đurić u spomen sobi "Kosmetske žrtve".

On je dodao da će Srbija nastaviti da podržava porodice žrtava i njihovu borbu "svim institucionalnim kapacitetima kojima raspolaže".

- Pravda je nekada spora, ali ako smo istrajni, dostižna. Nikada nije kasno i to je poruka i za zločince i za porodice žrtava - rekao je Đurić.

Obeležavanju ubistva srpskih žetelaca prisustvovao je i novoizabrani zaštitnik građana Zoran Pašalić, a Đurić je rekao da je to znak drugačijeg odnosa ove institucije prema KiM, jer se do sada iz "neobjašnjivih razloga" zaštitinik građana nije bavio građanima na Kosovu i Metohiji.

Zamenik predsednika Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, Dragan Piljević rekao je da porodice imaju jedan zahtev koji stalno ponavljaju.

- Zahtevamo od državnih institucija da donesu zakon o statusu porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, time će se država obavezati da pomogne porodicama, da traži počinioce - naveo je Piljević.

On je dodao, da udruženje zahteva od Zaštitinika građana da od privremenih institucija na KiM zatraži rezultate onoga što je do sada urađeno povodom slučajeva otetih i ubijenih.

Advokat Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, Dragan Palibrk rekao je da će porodice preko države Srbiji inicirati postupak za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete žrtvama zločina albanskih terorista.

- To će se odnositi na zločine posle 10. juna 1999. pa do danas. Naša država u borbi za pravdu može najviše da pomogne. Ne samo da 18 godina niko nije procesuiran, nego mi kao država nismo nikakvu tužbu podneli protiv UN - istakao je Palibrk.

On je naveo i da država treba da napravi ozbiljan tim za pomoć ljudima koji će biti svedoci i žrtve u novoformiranom Sudu za ratne zločine OVK.

Komentari (4)

SRAMOTA

23.07.2017 15:46

KOLIKO GODINA JE PROŠLO I JOŠ TAPKATE U MESTU! ZADNJE JE BILO BRUKA PRED FRANCUSKIM SUDOM. IMATE OPTUŽNICE NEMATE SPREMLJENE DOKAZE, PA RAZVLACENJE ITD. DA PRODJU IZBORI! TEŠKO PORODICAMA ŽRTAVA!

koki

24.07.2017 08:49

@SRAMOTA - GOSPODINE DJURICU, TEORIJSKI JE LAKO PRICATI.UHVATI SE PROBLEMA I RESI IDOVDEI DO KRAJA.IMAS PODRSKU VUCICA.STA JE SA 30 KUCa U ZVECANU KOJE SI POMPEZNO NAJAVIO.ZASTO SE REZOLUCIJA 1244 NE SPROVODI U KORIST SRBIJE.U STVARI TEBI JE MESTO SA KANCELARIJOM NA KOSOVU.U PRISTINI.GORE BUDI SA SRPSKIM NARODOM.A NE IZ BEOGRADA PRICATI UMOTVORINE.

E moji Srbi

23.07.2017 19:09

dok stigne ako stigne pravda i mi cemo poumirati!

Allied Force

23.07.2017 19:48

Sve što je ovaj direktor rekao o srpskim žrtvama je u redu ,samo nije rekao šta je on lično uradio u slučaju streljanja ratnih zarobljenika,braće Bitići.Da li je on otkrio njihove ubice ? Prebacuje drugima nečinjenje a on , kao predstavnik srpske Vlade,ne insistira na rešenju tog slučaja u srpskim institucijama. A ta braća su uhapšena i odležali su zatvorsku kaznu zbog ilegalnog prelaska granice.Niko "ne zna" ko ih je pogubio.Da li Đurić zna ?