Aleksandar Vučić, Andrija Mandić, Milorad Dodik
Printscreen/Instagram/buducnosts
Aleksandar Vučić, Andrija Mandić, Milorad Dodik

Printscreen/Instagram/buducnosts

Aleksandar Vučić, Andrija Mandić, Milorad Dodik, Foto: Printscreen/Instagram/buducnosts

U nastupu, za koji mnogi kažu da je bio nervozan i kontradiktoran, tvrdio je da je Mandićev Demokratski front prisvojio i litije u kojima učestvuje više od 200.000 građana, kao i sveštenike, da za cilj imaju kapitulaciju Crne Gore, da bi na kraju Mandića uporedio sa Karadžićem, a Vučića sa Miloševićem.

- Ovo danas se ne razlikuje od početka devedesetih, kada je Radovan Karadžić zapomagao prema Slobodanu Miloševiću da reši pitanje Srba i da to sada radi Mandić prema Aleksandru Vučiću - izjavio je Đukanović.

Mandić je u razgovoru za naš list najpre odgovorio na tu komparaciju...

- Đukanović već dugo priča da je lično ugrožavam Crnu Goru, kao i da je ugrožavaju Srbija i svi oni kojima je Srbija bliska. Tako je napravio tu neuspešnu paralelu između Miloševićevog i Karadžićevog odnosa i mog i Vučićevog. Navodio je da je Karadžić uvukao Miloševića u nešto što je bila njegova kasnije čak i životna borba i tragedija. Istina je da Đukanović, koji priča da sada neko ruši Crnu Goru, punih 30 godina vrlo svesno i ozbiljno radi na rušenju svakog predsednika Srbije, a samim tim je uvek rušio volju naroda i građana Srbije. Aktivno je učestvovao u rušenju Miloševića, nastavio je potom da ruši Đinđića, pa Koštunicu, pa Tadića... Zanimljivo da sa druge strane nimalo nije bio aktivan u Hrvatskoj za sve ove godine, a ni u Albaniji. Njegove poruke me ne zanimaju, ja ću se uvek boriti za prava Srba u Crnoj Gori i za najbolje odnose Srbije i Crne Gore.

Milo Đukanović

EPA

Milo Đukanović, Foto: EPA

U odbranu svetinja, po nekoj računici ustao je svaki treći građanin Crne Gore, i to ne svaki treći punoletni, nego baš svaki treći. Kako se po vama Đukanović drži, šta zaključujete iz njegovih nastupa?

- Nervozan je i veoma kontradiktorno govori, a sve želeći da iznese neko smisleno objašnjenje nenormalne politike koju vodi. Na primer, pričao je da će oni kao država praviti pravoslavnu crkvu, pa došao do tog da je tu crkvu zapravo već osnovao Ivan Crnojević i da ta ona nema nikakve veze sa SPC, nego da je bila autokefalna. Miraša Dedeića u celoj priči ne pominje verovatno zato što je Miraš činovnik Agencije za nacionalnu bezbednost Crne Gore, pa je za njega samo jedan od zaposlenih u sistemu.

Uspeo je još jednom da šokira kada je mošti Svetog Vasilija nazvao običnim kostima?

- On je neupućen, čovek je ateista sa namerom da pravi svoju pravoslavnu crkvu i ogromnim graditeljskim entuzijazmom. On je rekao i goru stvar od toga, da su mošti Svetog Vasilija Ostroškog, koji je inače iz Hercegovine, vlasništvo isključivo države Crne Gore. To je ogroman skandal i pokazuje da njemu zaista ništa nije sveto.

Večeras će opet biti litije, građani su prethodnih dana zastrašivani na razne načine, na ulicama Podgorice se mogla videti kolona oklopnih vozila. Šta očekujete?

- Bez obzira na hapšenja i zastrašivanje, biće i večeras mnogo naroda, u to ne sumnjam. Kao i do sada, više će ljudi biti na ulicama nego što će ih ostati u kućama. Četvrtak i nedelja, kada se održavaju molebani i litije, postali su narodni praznici, dani kada svi žele da izađu i daju svoj doprinos velikoj borbi za odbranu naših svetinja, koje su opstajale vekovima, a sada su izložene velikoj opasnosti koja se zove crnogorski režim.

Istraživanje: Za sporni zakon samo 20 odsto građana

Zakon o slobodi veroispovesti podržava 20 odsto crnogorskih građana, dok ga 62 odsto ne podržava, pokazalo je istraživanje koje je sprovela agencija „Inetelligent comunications“ na uzorku od 1.022 građana iz 11 crnogorskih gradova. Kada je reč o verskom opredeljenju crnogorskih građana, 62 odsto se izjašnjava da pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, dok 10,1 odsto poštuje crnogorsku pravoslavnu crkvu.

 

Komentari (1)

dule

07.02.2020 16:49

Tu crnogorsku vucibatinu je pozdravio Gadafi