Biljana Popović Ivković
Alo!/Vladimir Marković
Biljana Popović Ivković

Alo!/Vladimir Marković

Biljana Popović Ivković, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Biljana Popović Ivković, državni sekretar u MUP-u, objašnjava za „Alo!“ da protivnici aktuelne vlasti preko montiranih afera žele da sruše ministra Nebojšu Stefanovića a preko njega i predsednika Vučića. Jedino što ne opraštaju je uspeh u poslu kojim se bavi.

Pročitajte još:

Vaše ministarstvo, vi lično, ali ipak najviše ministar Stefanović, već duže vreme ste meta nimalo nežnih napada opozicione koalicije Savez za Srbiju. Šta je njihov primarni motiv?

- Smeta im snažna policija. Zadali smo odlučan udarac narko-mafiji, samo od početka godine procesuirano je 19 organizovanih kriminalnih grupa i uhapšeno 110 pripadnika tih grupa. Do pre pet godina prosečne zaplene narkotika bile su oko 1,5 tona, prošle godine više od četiri tone. Kako sada stvari stoje, do kraja 2019. ukupna količina zaplenjene droge biće oko šest tona. Naš najvažniji cilj je da sklonimo drogu sa ulica i sačuvamo našu budućnost, decu. U njihovo vreme policajci su bili goli i bosi i sasvim je normalno da su sada daleko više motivisani da postižu sve bolje i bolje rezultate. Nabavili smo 2.400 novih vozila, 47 vatrogasnih, potpuno smo rekonstruisali i modernizovali 40 oklopnih vozila, nabavili skoro 70.000 novih uniformi, obuću i zimsku i letnju, najsavremeniju opremu... Tri nova najsavremenija helikoptera ima MUP, od sedam koliko će biti isporučeno do 2022. godine. Rekonstruisali smo policijske stanice, komandno-operativni centar, više objekata Žandarmerije i SAJ-a i dali ljudima bolje uslove za rad. Ujedno i podmlađujemo policiju. Zaposlena su 3.544 nova policajca, 266 vatrogasca i 180 članova porodica naših poginulih i ranjenih kolega.

Biljana Popović Ivković

Alo!/Marko Metlaš

Biljana Popović Ivković, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Zašto napadaju baš MUP, a ne neka druga ministarstva i ministre?

- Nebojša Stefanović je napravio veliki rezultat tokom svog mandata u Ministarstvu, a to se ne oprašta. Zamislite koliko je teško raditi pod tim pritiscima, a ostvarivati rezultate. Ekonomska stabilnost garantuje da imate novca da ulažete u službe bezbednosti, nažalost, to ranije nije bio slučaj. Predsednik Aleksandar Vučić podigao je ekonomiju naše zemlje i omogućio da policajci imaju pristojne plate, da se investira u nabavku nove opreme, vozila, uniformi. Sigurnost i bezbednost građana je prioritet svih prioriteta ne samo policije već države u celini, a politički protivnici i kriminalci to žele da poljuljaju i kod građana stvore lažni osećaj nesigurnosti. Njihov cilj je srušiti Vučića. Zato se svakodnevno plasiraju lažne afere. Ponavljaju ih do iznemoglosti. Setimo se podmuklih laži od poplava, kada su tobože građani spaljivani u visokim pećima u Obrenovcu, zatrovane vode, lažnih otmica dece, pa do poslednje, gde sopstvenu državu optužuju da sarađuje sa islamskim teroristima. Politički luzeri Đilas, Obradović, Jeremić, Marinike, Bastaći žele fotelju i u toj želji su spremni na sve gadosti i ne biraju sredstva. Njih građani ne interesuju, žele vlast po svaku cenu, ali teško će ih agresijom, tako isfrustrirani ubediti da glasaju za njih. Zato je nervoza ogromna.

Zašto se vaši protivnici retko bave rezultatima Ministarstva, stanjem u policiji, statistikom u oblasti kriminaliteta?

- Rezultate treba staviti po strani, lažima sve obesmisliti, pristojnost treba zameniti nenormalnostima. Jedna od mnoštva podmetačina je i slučaj otmice deteta. Đilasovi jurišnici iz Saveza za Srbiju pokušali su da podmetnu kako se čekao ministar sa proslave godišnjice stranke kako bismo objavili da je dečak pronađen. Moralne nakaze i decu čak zloupotrebljavaju jer suština je skrenuti pažnju sa milijardi koje je Dragan Đilas stekao poslujući sa državnim preduzećima za vreme dok je bio na najvišim državnim funkcijama.
Marinika Tepić, novi „biser“ političke scene, portparol Đilasove mržnje, žena rekorder po broju stranaka i ideologija koje je promenila, svaki dan po nalogu svog šefa ispaljuje novu laž. Afera „Krušik“ je podmetačina, još jedna u nizu. Od špijuna žele da naprave heroja jer kako biste drugačije nazvali onoga ko je sistematično skupljao poverljive podatke i protivzakonito se njima služio. Da podsetim da mu je majka smenjena 2014. godine sa mesta direktora sektora finansija „Krušika“ i čujem da sada radi u konkurentskoj kompaniji. „Dojče vele“ je nedavno objavio da je nemačko tužilaštvo pokrenulo postupak protiv radnika „Erbasa“ zbog sumnje da su trećoj strani ustupili dokumenta o dva projekta nemačke vojske. Napadaju me kada kažem da je špijun. Ali ja ću i dalje to glasno izgovarati. Pa kako Amerikanci, Nemci, Francuzi nazivaju one koji poverljive podatke iznose iz kompanija, heroji? Kako pomenemo Đilasove nekretnine i milijarde, izmisliće novu laž, i tako iznova.

Policijski uviđaj

Masanori Josida

Foto: Masanori Josida

Po brutalnosti udara, koji su često na ivici fizičkog napada, na predsednika Vučića i njegove najbliže saradnike ističe se Boško Obradović, što smo videli proteklog utorka ispred zgrade RTS-a. Zbog čega je baš on odabran za takve akcije, koje samo pukom srećom do sada nisu dovele do krvoprolića?

- Obradović je Bastaćev naslednik, neobuzdani jurišnik, siledžija. Nasilnici se najbolje razumeju, zato se i udružuju. Građane interesuje bolji život i napredak, ne podržavaju pljačkanje, rušenje, uništavanje imovine grada, pretnje lomačama. Koja je razlika između Dragana Đilasa, Boška Obradovića, Bastaća, Sergeja? Nema je, isti su, ogrezli u mržnji i želji da nasilje postane uobičajeni deo naše svakodnevice, a društvo neosetljivo. Već viđen teror Dragana Đilasa i njegovih poslušnika.

Dragan Đilas

Alo!/ Rajko Ristić

Dragan Đilas, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Vas lično je po onome što vidimo u medijima na zub uzeo lično Dragan Đilas, koji je suštinski šef SZS-a. Šta Đilas ima protiv vas?

- Ko god se iz SNS-a usudi da govori o čerupanju državnih preduzeća i milijardama koje je zgrnuo sa pozicije vlasti biće meta bestijalnih napada Đilasa, posegnuće za uvredama i lažima kako bi skrenuo temu. To se desilo i Nebojši Stefanoviću. Đilas je osvetoljubiv čovek, koji ne može da sakrije svoj gnev jer smo razotkrili da je lagao kako je u politiku ušao kao bogat čovek poslujući u Češkoj, a u stvari je za sve godine poslovanja u Češkoj zaradio svega 74.000 evra. Zato plasira lažne afere kao bi istinu pokrio lažima. Tvrdili su da njihove pristalice nisu palile knjigu Gorana Vesića. Kao što vidite, istina uvek nađe svoj put, ali Đilas će pod svoj kišobran staviti sve njih, trebaju mu takvi, amoralni s margine ovog društva.

Kako kao žena i majka doživljavate stravične pretnje poput one koju je izrekao funkcioner Dveri zapretivši da će ljudima iz SNS-a slati migrante u kuće kako bi im silovali članove porodica?

- Čist fašizam. Oni su kolera, žele destabilizaciju i haos u kojem mogu da vladaju preko svojih laži. Svi oni zajedno dele iste vrednosti i stavove i svaki dan otkrivaju bolesne misli.

Velika pobeda u Interpolu

Dva puta ste bili u timu koji je sprečio ulazak Kosova u Interpol. Po čemu ćete se sećati onoga što se tamo dešavalo?

- Po iscrpljujućem radu i borbi za pravdu. Sprečavanje tzv. države Kosovo da uđe u Interpol jeste velika pobeda policijske profesije. Politizacija te najstarije međunarodne policijske organizacije imala bi nesagledive posledice po države članice. Čast mi je što sam imala priliku da budem deo tima u borbi za istinu.

Mislite li da takva vrsta govora zaslužuje i krivičnu odgovornost?

- Institucije treba da rade svoj posao. Linčovanje i nasilje za građane nisu prihvatljivi. Nije normalno da predsedniku ove zemlje blokirate ulaz u RTS kako se ne bi obratio građanima ili da progonite Gorana Vesića odlazeći na njegov kućni prag, zloupotrebljavate Nebojšinog oca i lažirate vesti „Raše tudej“. Setimo se vešala, motornih testera, divljanja ispred Predsedništva. Nisu poštedeli ni Nelu Kuburović, trudnicu. Napašće svakoga ko im se suprotstavi drugačijim stavom i mišljenjem. Ali neće nas sprečiti da radimo svoj posao i da mislimo svojom glavom.

Nebojša Stefanović

Tanjug

Nebojša Stefanović, Foto: Tanjug

Nekada vašem ministarstvu i iz same vlasti spočitavaju da ste mnogo ažurniji kada procesuirate one koji upute makar i benignu pretnju nekome iz opozicije nego kada su na meti naprednjaci. Da li je to tačno?

- Nama su svi građani jednaki, ali njima nisu. Još jedan dokaz da propagiraju fašističke ideje. Prema svima postupamo jednako, samo oni su glasniji u tom zapomaganju. Mi nemamo vremena za to, oni ga imaju napretek. Nijedna vlast od uvođenja parlamentarizma nije napravila ovako dobre, pre svega ekonomske rezultate, a s druge strane trpela najsurovije optužbe i laži. Za vreme svoje vlasti uništili su zemlju, sve obezvredili, postali milioneri i milijarderi i ne odgovara im sigurna i uspešna Srbija, kao ni zadovoljni građani.

Kako kao novinar koji je iz te profesije ušao u politiku komentarišete neprestane napade na RTS, u kojem ste nekad i sami radili?

- Videli smo da je Dragan Đilas sa svojim kompanijama imao povlašćen odnos sa RTS-om, to je bila njegova zlatna koka, te ne čudi što mu se opozicione aktivnosti svode na RTS i REM. Njegova borba za vlast je borba za reklamne sekunde. Kod Đilasa je politika uvek biznis u kome on zarađuje, a država i građani gube. Videli ste kako se odnosi prema novinarima, surovo bezobrazan, ne želi da odgovori ni na jedno pitanje koje mu se postavlja, pogotovo ne o milijardama.

Dolaskom Nebojše Stefanovića na čelo MUP-a najavljeno je razdvajanje zaposlenih na one koji svoj posao rade po zakonu i one koji su mnogo bliži kriminalcima. Da li ste zadovoljni rezultatima?

- Sprovedene su ozbiljne reforme, po širini i dubini. Mere se samo rezultati, a za one koji šuruju s kriminalcima nema mesta u policiji. MUP je danas jedan od najpoželjnijih partnera i može da stane rame uz rame sa najsavremenijim policijama sveta, i to su ocene i Interpola i brojnih evropskih i svetskih policija. To se postiže radom i postavljanjem profesionalnih ciljeva. Zato im je Nebojša Stefanović target.

Bolje je verovati očima nego rečima

Šta vam daje motiv da istrajete u onome što radite? Ostaje li vam barem malo vremena za ćerku i supruga?

- Istina je izazov za mene, ali uvek je bolje verovati očima nego rečima. Tome učim moju Jovanu, svaki rezultat mora biti vidljiv. Porodica je moj pokretač i moja snaga.

 BONUS VIDEO: Muamer Zukorlić odgovarao na provokativna pitanja naše novinarke.