Aleksandar Antić
Dejan Živančević
Aleksandar Antić
Aleksandar Antić, Foto: Dejan Živančević

 

- Premijer Aleksandar Vučić odlučio je da raspiše vanredne parlamentarne izbore. SPS je bila protiv toga, kakav je vaš komentar na to što će izbori ipak biti raspisani?
- Naše rezerve prema održavanju vanrednih parlamentarnih izbora bile su isključivo motivisane odgovornošću prema zemlji i građanima, a ne brigom za izborni rezultat SPS-a. Podsetiću vas da je i premijer Vučić imao rezerve prema raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, a i njegove rezerve su bile posledica velike odgovornosti koju svi mi u vladajućoj koaliciji imamo prema našim sugrađanima i budućnosti Srbije. Odluka je doneta i mi u SPS-u smo je dočekali spremni i pozdravljamo je. Pogrešno je verovati da je SPS strahovao od te odluke jer su stvari potpuno suprotne. Mi verujemo da je Srbija s ovom vladom stabilna zemlja i da stabilnost zemlje treba pokazati i podupreti redovnošću ritma održavanja izbora. Ali daleko od toga da imamo bilo šta protiv ovakve odluke.


- Da li je SPS spreman za izbore i kakav rezultat očekujete?
- Apsolutno smo spremni i radujemo se izlasku na birališta. SPS je, stabilno, druga po snazi partija u zemlji i tu nemamo nikakvu konkurenciju. Ta činjenica za nas nije razlog za opuštanje, već za nastavak ozbiljnog rada, kakav smo imali i do sada u Vladi. Sportskim rečnikom rečeno, mi nismo u nuždi da „jurimo rezultat“, taj problem imaju drugi.


- Plašite li se da nećete više biti deo Vlade nakon izbora?
- Preterujete, ne plašimo se mi ničega. SPS je stabilna i ozbilja partija, a naši članovi su iskusni i odgovorni ljudi, koji su mogo toga prošli u politici. Mi smo uvereni da se partnerstvo SNS-a i SPS-a pokazalo kao veoma korisno za Srbiju, a da su odnosi unutar vladajuće koalicije nešto novo na srpskoj političkoj sceni, od čega ne treba odustajati jer, jednostavno, donosi rezultat.


- Mnogi odbori SPS-a su na lokalu prešli u Pokret socijalista Aleksandra Vulina, da li je PS vaša najveća konkurencija?
- Hvala na pitanju, SPS i naši odbori su živi i zdravi i nestrpljivo očekuju početak kampanje. Često sam u kontaktu s našim članstvom širom Srbije i mogu vam reći da je atmosfera sjajna i da se očekuje odličan izborni rezultat. Pokret socijalista je naš partner u Vladi i imamo sasvim korektne odnose, očekujem da ćemo tako nastaviti i ubuduće. A što se konkurencije tiče, već sam rekao - SPS je veoma ubedljiv na drugoj poziciji po snazi u Srbiji i ne nameravamo da to mesto prepustimo drugom.