SRAMOTA! Napad na patrijarha, Irineja nazvali Vučićevim botom

Đilasov kum opasno zamerio patrijarhu što nije podržao suludi štrajk glađu Boška Obradovića.

patrijarh Irinej
patrijarh Irinej, Foto: Alo! Marko Đoković

Mlađan Đorđević, kum Dragana Đilasa i čovek za koga kažu da je mozak svih operacija i akcija Saveza za Srbiju, brutalno se obrušio na patrijarha srpskog Irineja proglasivši ga Vučićevim botom koji sve što radi, čini zbog novca koji mu je obećan.

Đorđević, koji je poznat po tome što je nekada vedrio i oblačio u SPC lično postavljajući i smenjujući vladike, opasno je zamerio patrijarhu što nije podržao suludi štrajk glađu Boška Obradovića, pa je poglavara SPC optužio da je konstantno učesnik predizborne kampanje SNS-a, da svojim stavovima odmaže vernicma i sveštenstvu u Crnoj Gori, ali i da podržava izdaju Kosova...

- Svaki put, a gotovo uvek je to usred predizborne kampanje, kada Vučiću treba da popravi rejting, a po nalogu marketinških stručnjaka, on s terase Predsedništva poziva patrijarha upomoć, a ovaj se brže-bolje stvori na Andrićevom vencu - započeo je Đorđević svoju kolumnu naslovljenu „Patrijarh i Vučić kao Paja i Jare“ i nastavio da vređa patrijarha:

- Patrijarh Irinej očigledno ne vidi ili svesno žmuri na činjenicu da je svaki od vladika, sveštenika ili monaha koji su se usprotivili neviđenom Vučićevom planu o razgraničenju i podeli, a golim okom vidljivoj izdaji, bio od strane režimskih medija čerečen, satanizovan i oklevetan. Primeri mitropolita Amfilohija, vladika Teodosija, Grigorija, Maksima, Irineja Dobrijevića ili Atanasija, kao i igumana Save Janjića, to dokazuju.

Najagresivniji u ovim napadima je Nikola Selaković, Vučićeva desna ruka, koji je ujedno i vođa neformalne grupe koja upravlja SPC, a koju osim njega čine još patrijarhov vikarni vladika i svemoćni lični sekretar Njegove svetosti. Ne postoje primeri u modernoj istoriji SPC da se jedna stranačko-interesna grupacija tako brutalno mešala u unutrašnje stvari jedne od najvažnijih institucija srpskog naroda - napisao je Đorđević, osvrćući se potom na Obradovićev štrajk i obeležavanje Vaskrsa u vreme pandemije.

- Patrijarh ne vidi da dvojica poslanika, stvarno verujuća čoveka, roditelja višedetnih porodica, deset dana štrajkuju glađu i traže njegovo posredovanje u cilju smirivanja napetosti u društvu. Umesto toga, on se ruga tom činu i vređa Boška Obradovića, čoveka koji je zbog bliskosti Crkvi upravo od neprijatelja Crkve etiketiran kao fašista, ljotićevac i kleronacionalista. I pored odluke Sinoda da uz poštovanje mera zaštite crkve za Vaskrs budu otvorene, on u telefonskom razgovoru s Vučićem menja tu odluku, iako na to nema pravo, i ostavlja na cedilu svog najvernijeg i jednog od najuticajnijih episkopa, Irineja Bačkog, koji i pored zabrane hrabro poziva narod i održava liturgije za Vaskrs. Prvi put u istoriji su hramovi SPC na najradosniji hrišćanski praznik odlukom Aleksandra Vučića i patrijarha Irineja bile zatvorene za verni narod - naveo je Đorđević, da bi na kraju „ekskluzivno“ otkrio zbog čega u stvari patrijarh „radi za Vučića“.

- Često se čuje da iza ovakve podrške Njegove svetosti Vučiću stoji obećani novac za završetak Hrama Svetog Save. Naravno da je istorijski važno da se taj hram završi, ali ako je cena pokušaj da se SPC pretvori u partijsku crkvu Srpske napredne stranke s patrijarhom Irinejom na čelu, onda je ta cena previsoka i niko častan ne bi trebalo da je plati. Svi mi, verujući ljudi, deo smo Crkve i podjednako kao i patrijarh snosimo odgovornost za istorijski trenutak u kojem se kao narod i država nalazimo - završio je on.

Željko Injac
Željko Injac, Foto: PrintscreenYoutube

Injac: Glumi rusofila, a podržava NATO vladike

Verski analitičar Željko Injac za „Alo!“ naglašava da uloga Crkve nije da izigrava opoziciju vlasti, kako su to zamislili Mlađan Đorđević i sadašnja opozicija.

- Ne može se voditi patriotska i proruska politika, kako je to namislio Mlađan, a podržavati Grigorije, Maksim i Dobrijević, koji vode otvorenu pronatovsku politiku, pa još uz njih i pobunjene profesore PBF-a, koji su zakačeni za Soroševe fondove. Odnos patrijarha i države nije bio ni bolji ni gori ni za vreme Tadića, a Irinej je i tada bio patrijarh. Slične ovima zamerkama imala je opozicija 1990. kada je optuživala patrijarha Pavla da je crveni patrijarh jer je u dobrim odnosima sa Miloševićem, odnosno sa državom. Nije uloga Crkve da izigrava opoziciju vlasti, Crkva nije samo još jedna stranka u Srbiji, nego nacionalna institucija koja postoji 800 godina i koja je postojala kada nije bilo države Srbije, a kamoli nekih stranaka - zaključio je Injac.

Povezane vesti

 • Korisnik: Damir
  23/05/2020 - 09:24
  Opozicija je potpuno poludela jer vidi da je gradjani uopšte ne podržavaju i sada im je svako kriv zbog toga.
 • Korisnik: Aco
  23/05/2020 - 09:04
  Napadajući crkvu neće dobiti popularnost. Opozicija u Srbiji nikako da shvati da treba da ponudi smislen program a ne demagogiju mržnje. Uostalom SNS i uživa toliku podršku iz razloga što je pokrenula i realizuje sve što su bivše vlasti samo obećavale.
 • Korisnik: Jela Kv
  23/05/2020 - 08:59
  Sramno je šta čine
 • Korisnik: Dejan
  23/05/2020 - 08:55
  Velika sramota od strane Đilasa i Đorđević što na veoma prostački način su napali Gospodina Irineja.
 • Korisnik: Miloš
  23/05/2020 - 08:55
  Predsednik i patrijarh se dobro razumeju i izvanredno saradjuju u interesu srpskog naroda i države Srbije.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi