Milo Đukanović
EPA
Milo Đukanović

EPA

Milo Đukanović, Foto: EPA

Ma kakva epidemiološka situacija bila, Milo Đukanović, prvi čovek Crne Gore i DPS-a, neće dozvoliti da ta država otvori granicu sa Srbijom pre septembra kako crnogorski državljani koji žive ovde ne bi imali priliku da izađu na parlamentarne izbore zakazane za 30. avgust.

Prema našim informacijama, u DPS-u su sigurni da bi zbog svih dešavanja u prethodnom periodu, a ponajviše zbog udara na Crkvu, svako ko je poreklom iz Crne Gore a živi u Srbiji glasao protiv Đukanovića.

- Broj takvih ljudi uopšte nije mali, zbog toga je i pala odluka da se niko iz Srbije ne pušta pre 5. septembra. Zapravo, najverovatnije je da će granica biti otvorena između 5. i 10 septembra. Ovi izbori su za Đukanovića presudni, nikada nije bilo ovako „čupavo“, jer ima mnogo okorelih pristalica DPS-a koji su mu okrenuli leđa kada je ušao u rat sa SPC. Ništa neće prepustiti slučaju. Naravno, za sigurne glasače koji žive u Srbiji, iako je njihov broj zanemarljiv, stranka će obezbediti prevoz i u zemlju će ući bez negativnih testova na koronavirus i karantina - navodi naš izvor blizak vladajućoj stranci u komšijskoj zemlji. On dodaje da će sa druge strane Đukanović naložiti otvaranje granica sa BiH upravo zbog određenog broja svojih glasača koje tamo ima.

Preporučujemo:

U prilog ovim informacijama govori i ovonedeljna izjava doktora Senada Begića, pomoćnika direktora crnogorskog Instituta za javno zdravlje, koji je naveo da će „sigurno proći još neko vreme dok se granica sa Srbijom definitivno ne otvori“.

Naša saznanja potvrdio je i Marko Kovačević iz opozicionog Demokratskog fronta.

- Poznato je i da na referendumu 2006. najveći broj državljana Crne Gore koji su živeli u Srbiji nije mogao da odluči o tome da li će se posle 21. maja, uslovno rečeno, probuditi u stranoj državi. S druge strane, svaka Albanka koja je pre 60 godina slučajno rođena u Crnoj Gori i odmah potom pošla da živi u SAD, Luksemburg ili neku sličnu zemlju mogla je da glasa i odlučuje o sudbini Crne Gore - navodi Kovačević i nastavlja:

Marko Kovačević

privatna arhiva

Marko Kovačević, Foto: privatna arhiva

- To je nakaradni princip na kojem je sadašnja Crna Gora stvorena i na kojem tako nakaradna opstaje, gde potomci državotvornog, srpskog naroda, Srbi i Crnogorci, imaju manju vrednost pri odlučivanju nego pripadnici manjina, pojačani svojom dijasporom. To je stanje koje režim želi da održi i zbog toga je svaka komunikacija među građanima Srbije i Crne Gore nepoželjna, a granica zatvorena. Koronavirus je došao kao odličan izgovor - zaključuje naš sagovornik.

Cela opozicija se ujedinila protiv Đukanovića

Najkasnije do kraja sedmice, u Podgorici će biti formirana koalicija Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije, Narodnog pokreta i Prave Crne Gore radi zajedničkog nastupa na parlamentarnim izborima, potvrđeno je juče. U toku su finalni dogovori o broju i rasporedu mandata na izbornoj listi, a posle toga bi trebalo da dođe do potpisivanja sporazuma da bi lista bila predata do 4. avgusta, što je krajnji rok. Kao nosioci liste figuriraju tri nestranačke ličnosti, ali njihova imena za sada nisu poznata.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Penzioner

01.08.2020 10:06

Svi koji budu pusteni da udju u Crnu goru da glasaju treba da ostanu bez Srpskog drzavljanstva!