Aleksandar Vučić
Tanjug/Tara Radovanović
Aleksandar Vučić

Tanjug/Tara Radovanović

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Tara Radovanović

„Voleo bih da na stolu budu samo ekonomske teme, ali ne mogu da garantujem da neće biti iznenađenja. Za politički dijalog i statusna pitanja je nadležna Evropska unija, u skladu sa odlukom UN“

Donald Tramp na sastanku predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu?

Naime, sastanak u Beloj kući predsednika Srbije Vučića i premijera privremenih kosovskih institucija Hotija mogao bi biti odložen za dva dana (4. septembar) kako bi američki predsednik mogao da prisustvuje.

- Jedino što garantujem jeste da ću se na sastancima u Vašingtonu i Briselu boriti za interese Srbije, a onima koji maštaju da će tamo biti potpisano priznanje Kosova kažem da takva mogućnost ne postoji - rekao je on.

Preporučujemo i:

- Čini se kao da se nalazimo u defanzivnoj poziciji. Mediji stalno pišu - čeka nas ovaj užas, pa onaj užas... Čini mi se da ne razumemo dobro težinu naše pozicije. Ne mislim da će biti lako, a da li lično osećam veliki teret povodom toga, odgovor je - da - izjavio je Vučić.

Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Kada je reč o sastanku, Vučić je izjavio da očekuje i da bi voleo da na sastanku u Vašingtonu na dnevnom redu budu, prema dogovoru, samo ekonomske teme, ali da ipak ne isključuje iznenađenja.

- Ne mogu da garantujem da neće, ali bih voleo da budu samo ekonomske teme, jer za politički dijalog i statusna pitanja nadležna je Evropska unija, u skladu sa odlukom UN, što smo ranije prihvatili. Ali iznenađenja ne isključujem - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić

Tanjug/Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kaže i da prati šta pišu prištinski mediji i da se zna s kim Priština ima kontakte i u američkoj i u briselskoj administraciji, te da Beograd nije došao do posebnih zaključaka, osim onoga što je i premijer privremenih institucija Avdulah Hoti već potvrdio, a to je da će se razgovarati o unapređenju ekonomskih odnosa na konkretan način.

Predsednik Vučić je najavio da će u Beograd pozvati Milorada Dodika i Željku Cvijanović, srpske lidere iz BiH, kako bi razgovarali o dokumentima koja su mu poslali, a koja se tiču dvostrukih standarda međunarodne zajednice po pitanju statusa Kosova u Srbiji i Republike Srpske u BiH. Vučić je rekao da je dokumente pročitao, kao i da će im se još dodatno posvetiti. On je tako odgovorio na pitanje da li će „papire“ iz Banjaluke nositi u Vašington ili Brisel.

Pročitajte još: