Patrijarh Irinej
Tanjug
Patrijarh Irinej

Tanjug

Patrijarh Irinej, Foto: Tanjug

Nakon toga, videli su se ponovo u Beogradu prilikom Putinove poslednje posete 2014. godine, a potom i 2017. u Moskvi, kada je poglavar SPC sa predstavnicima drugih pravoslavnih crkava bio specijalni gost kod Putina na večeri.

Pročitajte još:

- Sećam se da sam kada sam ga upoznao bio potpuno iznenađen, ali najprijatnije. On se, da tako kažem, sasvim normalno ponašao, iz njegovih reči i gestova nikako se nije mogao steći utisak da se radi o tako moćnom lideru, tako jakoj ličnosti, takvoj veličini... - prisetio se patrijarh upoznavanja sa Putinom.

Patrijarh Irinej, ruski patrijarh i Putin

SPC

Patrijarh Irinej, ruski patrijarh i Putin, Foto: SPC

Razgovor sa njim, kaže, odvijao se potom sasvim prirodno i spontano.

- Putin je tako prirodan, ljubazan čovek. Naši razgovori, i taj prvi, ali svi ostali, bili su potpuno ljudski, srdačni i zaista me je oduševio način na koji je razgovarao sa mnom. Veoma me je ganulo kada sam čuo sa koliko ljubavi je govorio o srpskom narodu, našim bratskim odnosima, pravoslavlju, crkvi - ispričao nam je patrijarh.

Dolazak Putina u našu zemlju, ističe poglavar SPC, veliki je blagoslov i dešava se baš u pravi čas.

- Njegov dolazak u Srbiju ima veliki značaj u ovom našem vremenu. Dolazi nam prijatelj, i ne samo naš aktuelni prijatelj, nego prijatelj iz zemlje koja je oduvek bila zaštitnički nastrojena prema nama. Rusija nam je pomagala kada god nam je bilo teško i onoliko koliko je mogla, a pomaže nam i danas. Mnogo je važno što danas znamo da imamo podršku tako velike zemlje i čoveka koji je velika ličnost našeg vremena - kaže patrijarh.

Hvala za sve

Patrijarh navodi i da već zna šta će reći Putinu kada se sretnu.

- Njegov dolazak će biti idealna prilika da mu se zahvalim za sve što su on lično i Rusi učinili za nas, posebno za njihov veliki doprinos u izgradnji i završavanju Hrama Svetog Save, kao i podršci koju pružaju Srbiji po pitanju Kosova. Mnogo mi je drago što ćemo se opet videti u Hramu - kaže Irinej.