DOKUMENT IZ RAMBUJEA otkriva šta je nuđeno Prištini, ovo je bila Slobina poslednja poruka Zapadu!

Srpski telegraf | vesti 2018-08-12 23:20:39 2018-08-12 23:20:39

Ponuda je glatko odbijena.

profimedia

Šest dana uoči bombardovanja Slobodan Milošević je ponudio najširu moguću autonomiju za sve nacionalne zajednice na kiM, ali je ta ponuda glatko odbijena.

Na pregovorima u Rambujeu kod Pariza, koji su počeli u februaru 1999. godine, tadašnji predsednik SRJ ponudio je čitavu paletu ustupaka kako bi se izbegla NATO agresija, međutim, Zapad i Albanci, koje je tada predvodio Ibrahim Rugova, nisu hteli da razgovaraju o predlogu Beograda.

Dokument koji su 18. marta 1999. potpisali predstavnici vlade Srbije i vlade SRJ zajedno sa predstavnicima sedam etničkih zajednica koji žive na Kosovu i Metohiji govori da se radi o sporazumu o samoupravi na Kosmetu koji je na Miloševićev nagovor sastavio tadašnji potpredsednik Vlade i šef pregovaračke delegacije Ratko Marković, predavši ga kao konačni predlog Srbije, ali on nikad nije uzet u razmatranje.

Osnovni akt ovog dokumenta ima 11 članova i u okviru njih, između ostalog, stoji da će se na KiM zavesti princip demokratske samouprave. Izvršnu vlast imao bi ministarski savet, dok je sudska funkcija bila namenjena sudovima Srbije, Kosmeta i nacionalnim zajednicama. Osim republičke, na teritoriji Kosmeta, prema ovom ugovoru, bila bi instalirana i lokalna policija. Građani Kosmeta bili bi predstavljeni sa najmanje 20 poslanika u Skupštini Srbije, a iz njihovih redova bili bi birani najmanje po jedan član savezne i republičke vlade.

Ipak, ni sve ovo što je stajalo na papiru nije bilo dovoljno da se Zapad smiluje. Potpredsednik tadašnje savezne vlade i jedan od članova srpskog pregovaračkog tima Nikola Šainović objašnjava kako je došlo do toga da se Miloševićev pokušaj nagodbe sa Zapadom nikada ne razmatra.

- Kada su pregovori u jednom trenutku zaglavili, došao sam jedne noći u Beograd i imao konsultacije sa celim rukovodstvomkoje je predvodio Milošević. Na njegov predlog napravili smo našu formu sporazuma iz rambujea tako što smo precrtali elemente okupacije i oduzimanja suvereniteta, a potpisali delove o samoupravi. Naša delegacija predvođena Markovićem predala je taj dokument poslednjeg dana, ali oni ga nisu uzeli ni u razmatranje, već samo onaj početni u kome stoji raspoređivanje NATO trupa na celoj teritoriji države. Situacija je bukvalno bila "uzmi ili ostavi" - priča Šainović.

Tadašnji ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović kaže da je ovaj sporazum u tom trenutku bio jedini pravedni kompromis.

- Rambuje nije sazvan da se izbegne rat, već da se opravda ratni pohod. Oni su tražili izgovor u Rambujeu za bombardovanje Srbije, o čemu su mnogo ranije doneli odluku. Rambuje je bio pozorišna predstava za zapadnu javnost da joj se dokaže kako bombardovanje nema alternativu - zaključuje bivši šef jugoslovenske diplomatije.

Expand player
Pogledajte više