Dogovorili smo jednu važnu stvar! (FOTO)

Alo.rs/ M. I. | vesti 2019-01-31 12:58:42 2019-01-31 12:58:42

Sastanak je usledio dan nakon dvodnevne posete Briselu trojice članova Predsedništva BiH.

Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

Pročitajte još:

 

 

 - Dogovorili smo jednu veliku i važnu stvar... Značajno ćemo subvencionisati investicije u Republici Srpskoj u skladu sa zakonskim okvirima - rekao je Vučić dodajući da će Srbija pomagati razvoj opština u RS izgradnjom bolnica, škola, vrtića...

- Zajedno ćemo da otvorimo radove tokom kasnog proleća ili ranog leta na izgradnji autoputa kojim ćemo spojiti Bjeljinu preko Kuzmina sa autoputem Beograd Zagreb i tako ćemo imati autoput Beograd - Bjeljina - rekao je Vučić.

Vučić je potom dodao i da će Srbija imati suficit ne od planiranih 65 miliona nego od 200 miliona evra što je veoma značajno za rast plata i penzija.

- Uprkos taksama i brojnim poteškoćama, Srbija se ubrzano finansijski i fiskalno oporavlja... - dodao je Vučić i napomenuo da će Srbija u budžetu imati 200 miliona evra suficita.

"Srbija se finansijski i ekonomski, uprkos taksama i brojnim teškoćama, fiskalno oporavlja i ubrzano razvija. Imaćemo novca da pomognemo narodu u RS i oporavku privrede RS", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Vučić je rekao da će tačne podatke o suficitu znati večeras, da je trebalo da suficit bude 65 miliona evra, ali da će biti 200 miliona.

"Predvideli smo lošije reuzltate za februar i mart, ali očekujem još bolje rezultate od plana koji smo postigli sa MMF-om", rekao je on.

Prema njegovim rečima, do 1. juna Srbija će završiti projektnu dokumentaciju za taj deo i na tome se uveliko radi.

Vučić je izrazio očekivanje da će sredinom juna ili do kraja juna zajedno sa Dodikom otvoriti radove na tom autoputu. Dodao je Vučić da je Srbja preuzela na sebe da izgradi most preko Save, čija je vrednsot oko 100 milona evra.

"Mi ćemo ga brzo izgraditi, to je deo poklona našem narodu u Srpskoj i BiH", kazao je on.

Vučić je rekao da je Dodika, takođe, upoznao sa svim onim što se dešava u Srbiji, a posebno u odnosima Beograda i Prištine, kada je reč o ukidanju ili neukidanju takse koje je Priština uvela protiv Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i potencijalnom nastavku dijaloga.

Kaže da je od Dodika dobio sve neophodne informacije o Bosni i Hercegovini, kao i o Republici Srpskoj budući da je on srpski član Predsedništva.

“Mi smo razgovarali o saradnji Srbije i RS. Mi tu saradnju ne prekidamo već je užurbano i ohrabrujuće brzo nastavljamo”, rekao je Vučić.

Dodik je konstatovao da su odnosi Srbije i RS nikad bolji, da obuhvataju investicije koje tamošnji narod prihvata na jedan poseban i drugačiji način, koji je mnogo više od finansijskog - da Srbija stoji iza njih i da brine o njima.

 

Expand player
Pogledajte više