Milan Ivanović
Alo
Milan Ivanović

Alo

Milan Ivanović, Foto: Alo

On je takse na srpske proizvode, koje je Priština uvela pre skoro dve nedelje, nazvao genocidnim merama koje Srbe uvode u veliku humanitarnu katastrofu. Ivanović je kazao da Haradinajeve stavove dele i pojedinci i neke političke organizacije iz Beograda. Smatra da Priština želi da ubije potpredsednika Srpske liste Milana Radojičića jer je poznato da je on uvek spreman da brani Srbe na KIM. Spajanjem severne i južne Mitrovice, smatra Ivanović, nestalo bi Srba sa Kosova i Metohije.

Stiče se utisak da je zbog svega što se dešava teško biti Srbin na KiM. Ljudi su uplašeni, trpe sankcije…

- Teško je biti Srbin na KiM. Nažalost, teško je biti Srbin i u Sarajevu, Podgorici, Makedoniji… Protiv nas uvode mere koje su uvek restriktivne, koje ugrožavaju naše živote, mir, stabilnost. Srbi strepe, žive u neizvesnosti. Srbi trpe institucionalnu i vaninstitucionalnu represiju, nasilje i teror. Tu su i specijalne formacije koje su obučene u zapadnim kampovima.

DOS instalirao granice između Srba

- Beograd je pre nekoliko godina ovom narodu zabio nož u leđa kada je prihvatio albansko-američke rezuolucije kojima je nadležnost sa UN prebačena na EU, na one zemlje koje su stvorile ovu kriminalnu kvazidržavu. Tada je DOS-ov režim instalirao granice između Srba.

Albanci su oduvek bili jedinstveni, sada je to slučaj i sa Srbima…

- Srbi pokazuju puno jedinstvo. Ranije je bilo različitih stavova, a sada je to drugačije, sada su svi jedinstveni jer shvataju da moraju da zastupaju interese naroda i naše države. Više nema nikakvih nesuglasica. Sadašnje rukovodstvo naše države Srbije pruža bezrezervnu podršku Srbima na KiM i to rađa nadu i budi optimizam.

Pročitajte još:

 

Krajnji cilj Albanaca je stvaranje velike Albanije. Da li Srbima ima života u takvoj tvorevini?

- Sve ove države koje su formirane u bliskoj prošlosti nastale su na monoetničkom principu. Albanci su nebrojano puta pokazali da ne žele Srbe. Po istom modelu su to pokazali i Hrvati. Očigledno je da sve ide u pravcu formiranju etničkih država, bez Srba, koji su osuđeni da budu manjine u takvim državama.

Vučić vodi državotvornu politiku

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi zdravu i državotvornu politiku. On je mnogo puta boravio ovde i odlično poznaje KiM. Sa nama je bio u mnogim teškim situacijama. Vučić je Srbima sa KiM pružao podršku i kada je bio u opoziciji. Njegova politika je ozbiljna i odgovorna i to Srbi ovde primećuju i shvataju. On Srbima iskreno govori kakva je situacija, bez uvijanja. Ponaša se državotvorno, odgovorno i nacionalno. Njegovi prethodnici ovde nisu bili prisutni.

Zapad tihim i blagim saopštenjima poziva Prištinu da ukine mere o taksama na srpske proizvode. Koliko će, po vašem mišljenju, ove mere potrajati?

- Moguće je da je Zapad izgubio kontrolu nad Haradinajem, koji očigledno ima neke svoje političke motive. Sa Zapada najavljuju početak ozbiljnijeg rada Specijalnog suda za ratne zločine i to kod Haradinaja stvara nervozu. Izbori se približavaju, a ovakvim antisrpskim ponašanjem on dobija neke političke poene. Njemu je opstanak na vlasti životno pitanje. Haradinajevo ponašanje gura i njegov narod u izolaciju i probleme.

Pre neki dan rekli ste da Srbima nisu potrebni samo hleb i lekovi, već pre svega sloboda i mir.

- Na delu je ekonomski genocid nad Srbima. Ovo kombinovano nasilje može izazvati veliku humanitarnu katastrofu. S druge strane, imamo brutalnu demonstraciju sile kako bi Srbi bili optuženi za ubistvo jednog od najpoznatijih Srba, Olivera Ivanovića. Motiv je zastrašivanje Srba kako bi napustili svoja ognjišta. Na delu je pokušaj etničkog čišćenja. Sever je ostao srpski, očigledno da smo mi nekome sada najveća pretnja i svim silama na sve moguće načine pokušavaju da nas odvoje od matice.

Jesu li ove ekonomske sankcije i brojna hapšenja Srba osveta Prištine nakon fijaska Albanaca u Interpolu?

- Naravno, reč je o osveti. Mentori Prištine su se malo zaigrali, razbesneli su se što ih je Srbija porazila u Interpolu. Ramuš Haradinaj je sam rekao da ništa ne radi bez podrške velikih sila, pa se baš zato u svemu osećaju američke i britanske primese.

Šta mislite, zašto je na meti Prištine baš potpredsednik Srpske liste Milan Radojičić?

- Kad su mene hapsili pre petnaest godina, jer sam bio optužen da sam bacio bombe na policiju UNMIK-a, došli su sa oklopnim vozilima. Imali su cilj da me ubiju jer su me hapsili policajci koji su imali gelere u nogama od tih bombi. Hteli su da me ubiju, imali su motiv za to. Tako su pokušali da uhapse i ubiju i Milana Radojičića. Reč je o hrabrom čoveku koji je uvek na braniku Srba. Takvi im smetaju. Radojičić je na smetnji i nekima u Beogradu koji pričaju Haradinajevu priču.

Na koga mislite?

- Na one koji se čak i ne trude da se sakriju. Kao eho tih albanskih stavova čujemo neke narkomane, glumce, političare iz nekih opozicionih saveza koji hoće na ulicama da ruše legalno izabranu vlast. To su prištinski plaćenici. Videli ste kako je nedavno na sednici Skupštine Srbije tokom izlaganja Ivice Dačića zagalamio Čeda Jovanović…

Zapad mora biti oštriji prema Prištini

- Zapad posle svega što je uradio nije u situaciji da se glasnije suprotstavi prištinskim merama, ovom teroru nad Srbima. Kada bi bili glasniji, oni bi tada demaskirali svoju promašenu politiku. Bez obzira na to, Zapad mora biti oštriji i ozbiljniji.

Gradonačelnici sa severa KiM podneli su ostavke, da li treba da se vrate u kosovski sitem ili je bila greška što su tamo uopšte ušli?

- Bio sam protiv ulaska Srba u kosovske institucije, dva puta su me ranije zbog toga smenjivali. Videćemo kako će se stvari odvijati i, ako Priština ukine sankcije, kakvu će odluku Goran Rakić i ostali doneti. Sigurno je da se moraju konsultovati sa građanima, u ovim uslovima ne mogu sami da donose odluke. Moraju da se konsultuju i sa Beogradom. Bez jake Srbije nama ovde nema opstanka.

Agim Bahtiri od Prištine traži spajanje severne i južne Mitrovice, da li to znači otimanje severa KiM na jedan drugi, suptilniji način?

- Ako međunarodna zajednica hoće da sruši sve to za šta se zalagala, onda ovde više neće biti kosovskih institucija, ovde će biti samo institucije Srbije. Oćigledno se radi o pokušaju da se potpuno destabilizuje ova situacija i da se izazovu nemiri, neredi i sukobi. Ukoliko bi Priština prihvatila Bahtirijev zahtev, tada ovde ne bi bilo nijedne srpske opštine, ne bi bilo Srba u kosovskoj policiji, ni u sudovima. Država Srbija tada bi morala da reaguje u odbrani naših osnovnih ljudskih prava i prava na život.

 

Komentari (60)

Zika

02.12.2018 08:14

Albanci na KiM se ponasaju gore od nacista.Njihove metode zastrasivanja i metode koje imaju za cilj etnicko ciscenje uzasavaju ceo normalan svet.

Darko

02.12.2018 08:18

Na delu je ekonomski genocid nad Srbima. Ovo kombinovano nasilje moze izazvati veliku humanitarnu katastrofu. Dok EU nemo cuti i ponasaju se kao da se na Kosovu nista ne desava.

Mia

02.12.2018 08:26

Siptari vrse teror ekonomskog, zdravstvenog,genocida.

cica

02.12.2018 08:33

Sada su vec svima jasne namere Pristine.Mi ih na sve demokratske nacine moramo osujetiti u tim namerama.

momo

02.12.2018 08:43

Jasne su im namere, žalosno je što svet ćuti

Nk

02.12.2018 08:45

To je njihova pusta zelja. Srbi sa KIM nikada nece napustiti svoja ognjista

Ana

02.12.2018 08:45

Ona jasno zeli da se Srbi sami isele i da Kosovo ostane cisto samo za njih.

Milos

02.12.2018 08:46

Posto nisu uspeli ratom sad pokusavaju ovim besomucnim carinama na robu da proteraju sve Srbe.

Kosta

02.12.2018 08:46

Srbi na KiM nisu odgovorni za niz incidenata koji su se dešavali, neće to ni sad raditi.

Mara

02.12.2018 08:58

Nasim ljudima na KiM nikako nije lako, uskracuju im stvari koje su neophodne za zivot.

aca

02.12.2018 09:04

Evropska zajednica mora da reaguje ili ce imati veliki problem.....

Maja

02.12.2018 09:16

Srbija će sve učiniti da zaštiti svoj narod na KiM, i da im pomogne da imaju bolju budućnost.

toda

02.12.2018 09:36

Teško je biti srbin trenutno svuda u regionu, mnogo starih i novih neprijatelja ali nadamo se da će se situacija popraviti i to što pre na KiM jer tamo je trenutno najgore po srbe.

Tea

02.12.2018 09:44

Tako je ...cine sve ove monstruozne stvari da bi isprovocirali Srbiju da se uzvrati istom merom, pa da posle okrive nas za sve...kao I uvek...e pa nece da moze...Srbija ce ostati na putu mirnog I diplomatskog resavanja problema

Jovanović

02.12.2018 09:49

Spremaju nam etničko čišćenje.

Boja

02.12.2018 10:07

A SAD i EU cutanjem odobravaju taj isti genocid.

Ana

02.12.2018 10:08

Da li ce iko zaustaviti ovo ludilo???

ceca

02.12.2018 10:10

strašno je kako postupaju prema nedužnom ,hrabrom,ponosnom,gordom,gostorpimljivom srpskom narodu na Kosovu

Obrad

02.12.2018 10:30

Svaki ucinjen korak Prisitna je najpre dobro promislila i osmislila, tako i ovaj, nije njima ni najmanje stalo doveceg novca, vec do jacih posledica koje ce uslediti.

Jelena

02.12.2018 10:34

Izdržali su Srbi mnogo toga, pa će preživeti i ovu torturu. Neće poći za rukom Albancima da proteraju Srbe sa Kosova.

Lena Mayer

02.12.2018 10:35

Ponašanje Prištine prema Srbima je za svaku osudu.

Mališa

02.12.2018 10:44

Ludilo prištinskih politačara se nastavlja. Dok naš narod mirnim protestima hoće da pokaže svetu kakav teror albanci vrše nad njima na Kosovu.

Anna

02.12.2018 10:57

Ostavite Srbiju na miru vise.

Anna

02.12.2018 10:58

Sta su se okomili na Srbiju, nije mi jasno.

Mirko

02.12.2018 11:33

Srbija nece dozvoliti jos jednu Oluju, cvrsto cemo se boriti za ono sto nam pripada bez obzira na sve.

Pavle

02.12.2018 11:35

Albanci su genocidan narod od kojih nista drugo ni ne ocekujemo

pera

02.12.2018 11:43

Albanci žele da nateraju Srbe da napuste svoja ognjišta!

ivan

02.12.2018 11:43

Nemoj te se predavati!

Lana

02.12.2018 11:51

Šiptari su teroristi i ubice od njih nas ove mere ne iznenađuju ali pravi zločinci su na čelu EU dok ćute i nemo to posmatraju!

Radovan

02.12.2018 11:51

Albanci nikad neće uspeti da oteraju Srbe sa KiM i sa svojih ognjišta.

vanja

02.12.2018 11:52

Pristina sve radi pod uticajem drugih, mogu samo da sanjaju.

Branko

02.12.2018 12:03

To vam nece poci za rukom. Srbi na Kosovu ce se samo gomilati, povecace se natalitet i Albance cemo pojesti jednim zalogajem.

Dakki

02.12.2018 12:09

To im se nece ostariti...

Rade

02.12.2018 12:11

Ovo nije prvi put da zapad dozvoljava etnicko ciscenje Srba na nekoj teritoriji.

stefan

02.12.2018 12:15

Njima je cilj da nas razedele i da nas blokiraju u svemu ,da njima ostane celo Kosovo

Valentina

02.12.2018 12:35

To je cist genocid sta rade Siptari nad Srbima! Treba da ih je sramota!

zaza

02.12.2018 13:18

Ma nece im to poci za rukom .

katarina

02.12.2018 13:29

Narod se ne sme ostaviti bez osnovnih životnih namirnica

Jelena

02.12.2018 22:21

@katarina - Taj isti narod će pre izabrati mir i slobodu

Miki

02.12.2018 13:44

Prištini bi bilo bolje da razmisli opet o svojim merama,svačije strpljenje ima granice a Srbija neće sigurno ostaviti svoj narod na cedilu!

slobodan

02.12.2018 14:37

Sramota. Sta radi EU? Niko ne reaguje?

Svetislav

02.12.2018 15:05

@slobodan - Mora EU konacno da krene sa realizacijom svojih reci, ovako se ne ide nikud.

amarna

02.12.2018 15:25

@slobodan - Kako da reaguju kad ih podrzavaju...ne mogu protiv sebe!

Gospodja Ministarka

02.12.2018 14:47

Jedina prava rec koju mogu da pronadjem za ovo stanje je povampirenje fasizma, ko sto rekose kosovski studenti. To je prava definicija!

Tanja

02.12.2018 15:00

Ocigledno se radi o pokusaju da se potpuno destabilizuje ova situacija i da se izazovu nemiri.

esf

02.12.2018 15:24

Srbi ce ostati i opstati na KIM bez obzira na ove sramne takse koje moraju biti ukinute sto pre

Vuk

02.12.2018 15:24

Nemaju oni pojma ko su Srbi. Neće im poći za rukom to što su naumili.

fae

02.12.2018 15:24

Srbi se nece svakako odseliti sa KIMa

malenkost

02.12.2018 15:40

Poruka za Evropu: Ovo je genocid a ne ono što vi želite da prepišete nama.

mixi

02.12.2018 15:41

Dogorelo je šiptarima čim su se oni latili ovakvih genocidnih mera, Srbi da izdrže ovaj teror i Albancima je kraj na Kosovu.

Daca

02.12.2018 17:24

Nece dobro da prodju sa ovakvim ponasanjem.

Kosta

02.12.2018 17:32

Kad nisu uspeli da oteraju nase ljude nasiljem sad su krenuli da im uskracuju osnovne uslove za zivot.

sale

02.12.2018 17:42

Sistematski su Srbe unistavali kroz vekove ali smo opet kao iz pepela porasli tako ce biti i sad , ne bojimo se nikoga.

Gogi

02.12.2018 18:34

Dokle više!? Evropo, reaguj ako postojiš!

Filip

02.12.2018 19:18

Oglasite se medjunarodna zajednice, EU, medjunarodni crveni krstu .

Iva

02.12.2018 20:05

Pa dokle više? Ima te li vi srca?

Joka

02.12.2018 20:44

Srbe niko nece moci da protera sa Kosova.Neka se Albanci ne nadaju tome.

mara

02.12.2018 20:54

Pristina pokusava da uvede mere kojima ce da ugrozi zivote Srba na KiM, unistava mir i stabilnost. Ne smemo da dozvolimo da uspeju u svojim zlim planovima, da isteraju nas narod iz svojih domova i svoje otadzbine.

Lena

03.12.2018 00:06

Oni su spremni na sve, ali smo i mi spremni na sve da pomognemo nasim ljudima na Kosovu..