Goran Stevanović
printscreen
Goran Stevanović

printscreen

Goran Stevanović, Foto: printscreen

Nakon današnjeg sastanka predsednika Aleksandra Vučića sa predstavnicima svih zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv korona virusa utvrđene su dalje mere zaštite.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti dr Goran Stevanović rekao je da su svi novootkriveni slučajevi lakše do umerene kliničke slike i nisu životno ugroženi a razloga za paniku nema.

Doktor je govorio o razlici između korona virusa i običnog sezonskog gripa i napomenio da je vremenski period u kojem se ispoljava korona virus duži i da su teže tegobe kod zaraženih osoba.

"Simptomatologija početna je uglavnom slična s tim što korona ima sporiji početak ali ono što do sada znamo jesta da su i jedan i drugi respiratorne infekcije".

Običan sezonski grip traje kraće od korona virusa, tu je povišena telesna temperatura i malaksalost koja je prisutna kod oba virusa. Međutim, ako osoba ima bilo kakve znake respiratorne infekcije ne treba odmah da paniči već da se javi nadležnoj zdravstvenoj ustanovi gde će stučna lica obaviti dalja ispitivanja.

"Smatraće se da imate koronu dok se ne dokaže suprotno".

Prema njegovim rečima svi zdravstevni radnici su spremni i danonoćno rade a ima i dovoljno kapaciteta čak i za ono najgore. 

Najbolja preventiva je redovno pranje ruku na koje često zaboravljamo kada nismo kod kuće, zbog toga treba voditi računa naročito u ovom periodu da se ruke prvo dezinfikuju pre svakog obroka.