Patrijarh Irinej
Alo!/Dejan Briza

Patrijarh Irinej

Alo!/Dejan Briza

Patrijarh Irinej, Foto: Alo!/Dejan Briza

Pročitajte još:

Naime, srpski patrijarh Irinej ocenio je da najnoviji pritisci u vezi s Kosovom treba da dovedu do snažnijeg jedinstva naroda i države u odbrani suverenih prava i integriteta, te poručio da je najvažnije da ne budemo malodušni i da se ne predajemo unapred.

Pretnja patrijarhu Irineju

Printskrin

Pretnja patrijarhu Irineju, Foto: Printskrin

U intervjuu za „Politiku“, patrijarh je napomenuo da jedinstvo, o kojem govori, ne bi trebalo da narušavaju unutrašnje razmirice.

Preporučujemo još:

Kazao je da je s velikom brigom pratio nedavne demonstracije u Banjaluci, te ocenio da su oni koji ne žele dobro Republici Srpskoj i srpskom narodu tada sigurno bili zadovoljni.

Uvrede

Printskrin

Uvrede, Foto: Printskrin

- Ne vidim da će biti koristi za narod ni od podsticanja na takve proteste u Beogradu i širom Srbije. Možda neko ne vidi ili ne želi da vidi, ali svi ti protesti jesu povezani - kazao je patrijarh, ali istovremeno primetio da država i državni organi imaju obavezu da se više angažuju na stvaranju atmosfere demokratije, mira i saradnje u društvu, te rešavanju problema svih slojeva, „pogotovo onih koji svojim visokim obrazovanjem i znanjem treba da budu uzor svima”.

Uvrede

Printskrin

Uvrede, Foto: Printskrin

Društvene mreže su se nakon ove izjave patrijarha Irineja usijale, a uvrede i pretnje na račun Njegove svetosti bivale su iz minuta u minut sve brojnije.

- I ovog na Terazije, o nogu... - napisao je anonimni tviteraš, reagujući na Irinejevu izjavu.

I Đilas vređao patrijarha

Sramnim uvredama na račun srpskog patrijarha Irineja juče popodne priključio se i Dragan Đilas, osnivač Saveza za Srbiju.

- Bolje se Srbija vidi iz Dečana i Dizeldorfa nego iz vile na Dedinju - napisao je Đilas na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter aludirajući na to da iguman Sava Janjić i Vladika Grigorije bolje vide šta se u Srbiji dešava od Irineja.

- A zabole me šta ti misliš. Sotono - dodao je korisnik Tvitera potpisan kao Željko.

- Režimsko-udbaški patrijarh. Duhovnik i ispovednik kriminalaca braće Karić. Ovaj takozvani patrijarh nije došao na Akademiju posvećenu Jerotiću prošle subote. Ima tarifu. Bednik - napisao je tviteraš Mirko Slavko, kome pored imena stoji i „jedan od pet miliona“, što je obeležje protesta opozicionara.

Uvrede

Printskrin

Uvrede, Foto: Printskrin

Uvrede na račun patrijarha uputili su i pojedini političari, a među njima i Ivan Krstić, član Glavnog odbora Demokratske stranke.

- Bruko! Sramoto trona Svetog Save - napisao je Krstić, a njegovu izjavu je na svom Tviter nalogu preneo i Sergej Trifunović, novopečeni lider PSG-a i glumac.

Napadi na žene i pretnje silovanjem i ubistvima

Ovo su samo neke od pretnji i uvreda koje su opozicionari upućivali neistomišljenicima:

1. Željko Veselinović, član SZS-a, napao je premijerku Anu Brnabić, javno pozivajući na njeno silovanje.

2. Srđan Nogo, poslanik Dveri, zapretio je smrću predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić. Nogo je rekao da je, prema njegovim saznanjima, Ana Brnabić već parafirala Dablinski sporazum s EU o migrantima, i da, „ukoliko je parafirala ovaj sporazum, ona treba da bude obešena istog časa na Terazijama. A pored nje treba biti obešen i Aleksandar Vučić”.

3. Sergej Trifunović, glumac i novopečeni lider PSG-a, nazvao je novinarku „Srpskog telegrafa“ ku*vom.

4. Đorđe Višekruna, čovek koji je pozivao na ubistvo predsednika Aleksandra Vučića, izneo je najsramotnije uvrede na račun gospođice Irene Vujović, predsednice opštine Savski venac. On je na svom Tviter profilu napisao da je Irena Vujović „kur*etina bez grama mozga koju svi je*u“.