"Đilas platio profesore da izglasaju da je Mali plagijator"

Alo.rs/SrpskiTelegraf/T.Đ | vesti 2019-10-23 10:56:13 2019-10-23 10:56:13

Đilas umešao svoje prste i oko doktorata Siniše Malog! Lider Stranke slobode i pravde i jedan od vođa opozicionog Saveza za Srbiju Dragan Đilas u dilu je sa dva člana Etičkog odbora Univerziteta u Beogradu, koji do 4. novembra treba da odluči da li je doktorat ministra finansija Siniše Malog plagijat ili originalno naučno delo.

Tanjug/Tanja Valić

 

 - Opozicija je stajala iza blokade Rektorata u Beogradu, kada je grupa studenata, odnosno opozicionih aktivista, zahtevala da rektorka od premijerke zatraži smenu Malog zbog sumnje da je plagirao doktorat. To im, međutim, nije bilo dovoljno, pa je Dragan Đilas odlučio da privoli pojedine članove Etičkog odbora - otkrivaju izvori.

Mešetarenje

Kako navode, jedan član Etičkog odbora od Đilasa je dobio i pare da ubedi ostale članove da glasaju da je doktorat Malog plagijat, dok je drugog člana obrlatio obećanjima da će mu, kad se opet vrati na vlast, obezbediti da napreduje u karijeri.

- Iako ova Đilasova priča zvuči naivno, pojedinci, nezadovoljni svojom trenutnom pozicijom i besni na aktuelnu vlast, pokušavaju da mešetare i izbore za sebe bolju perspektivu u budućnosti - dodaju sagovornici.

Pročitajte još:

Fakultet organizacionih nauka, podsetimo, mora ponovo da se izjasni o doktoratu Malog i da svoju odluku pošalje Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu do 26. oktobra. Prema ranijoj najavi rektorke beogradskog univerziteta Ivanke Popović, Odbor za profesionalnu etiku će, kao drugostepeni organ, najkasnije do 4. novembra odlučiti o doktoratu Malog.

Inače, članove Odbora za profesionalnu etiku imenuje Senat Univerziteta na predlog rektora, a odbor ima sedam članova, od kojih su četiri iz redova nastavnika, i to po jedan iz svake grupacija nauka, kao i po jedan student, sekretar fakulteta i istraživač u naučnom zvanju.

- Ne mogu da prejudiciram šta će biti ishod i koju odluku će doneti Odbor za profesionalnu etiku. Procedura je tako postavljena da rektor ne može da utiče jer to nije definisano mojim obimom posla - poručila je Popovićeva.

Grupa za pritisak

Urednik medijske mreže Antidot Marko Matić kaže da je skandalozno šta Đilas radi.

- Ponašanje Ðilasovih sledbenika, okupacija Rektorata i ultimatum koji su dali rektorki BU su jasni pokazatelji da oni računaju da je ta odluka već doneta u njihovu korist. Sigurno je da iza tog njihovog uverenja stoje saznanja kako o Ðilasovim aktivnostima iza scene, tako i aktivnostima pojedinih profesora koji su, kao članovi neformalnih grupa za pritisak, godinama unazad vodili kampanju protiv sadašnje vlasti - zaključuje Matić.

Vrućina nas neće napustiti sve do ovog datuma, a onda nam bukvalno preko noći stiže teška ledara!

AUTOR: Alo.rs/Tanjug/M.Č. DATUM I VREME: 23.10.2019. 07:07 - 23.10.2019. 07:33 U Srbiji se danas, posle svežeg jutra, očekuje sunčano i toplo vreme s temperaturama znatno iznad proseka za ovo doba godine, saopštio je Hidrometeorološki zavod Srbije. kiša, nevreme, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Vetar slab i umeren, jugoistočni.

Đilas je ostao pri stavu da ne daje izjave za ovaj list.

BONUS VIDEO: Govor predsednika Vučića na vojnom aerodromu

 

 

Expand player
Pogledajte više