Đilas je gušterov rep DS-a!

Jelena Đondović | vesti 2018-02-27 17:18:33 2018-02-27 17:18:33

Muamer Zukorlić, lider Stranke za Pravdu i Pomirenje, u ekskluzivnom intervjuu za „Alo!“ govorio je o svojim stvarnim motivima za učešće na beogradskim izborim, o realnim očekivanjima, budući da je beogradski odbor njegove stranke osnovan maltene pred sam početak kampanje, konkurenciji, ali i o udarcu koji mu je u samom finišu kampanje zadao nekadašnji prijatelj, predsednik Nove stranke Zoran Živković, optuživši ga za krađu identiteta kandidata.

Alo / Nenad Vujanović

Muamer Zukorlić, Foto: Alo / Nenad Vujanović

 Ulazeći u prostorije stranke odmah smo primetili ogromnu kartu Beograda koja se prostire preko celog zida i prvo pitanje bilo je koliko on zapravo poznaje glavni grad.

- Pre kampanje delio sam sedmicu napola, bio pola u Novom Parazu, pola ovde, dok sam sada ovde svaki dan. Tu sam, dakle, više od mesec dana i veoma brzo upoznajem Beograd, i ta mapa na zidu je bila moj udžbenik za Beograd jer ako želite nečim ozbiljno da se baviti, neophodno je da to do kraja upoznate. Ušao sam brzo u slojevitost Beograda. Beograd je najveći resurs i najveće dostignuće Srbije u kulturnom i civilizacijskom smislu.

Kako ste shvatili brutalne optužbe koje je na vaš račun izneo Zoran Živković?

- To sam doživeo kao neku vrstu komplimenta jer očito taj tabor ima informacije o našem napredovanju i da ogroman broj biračkog tela te liste prelazi kod nas, i ne samo biračkog tela nego i aktivista. Zapravo, to je razlog za njihovu paniku. Jeste, neprijatno je kada čujete teške reči, u iskušenju sam bio da uzvratim istom merom, ali ostaću dosledan i etici i estetici u politici. Ako me je išta uznemirilo u ovoj priči, bilo je to što smo ja i Živković bili prijatelji, navikao sam na udarce sa raznih strana, ali kada vas udari neko ko vam je bio prijatelj, onda se lično osetite uznemirenim. Ja veoma držim do lojalnosti, čak sam lojalan i bivšim prijateljima. Baš zato što smo bili prijatelji, i ja bih o njemu imao što šta reći. Kada ste sa nekim bliski, poznajete mu i vrline i sve nedostatke. Očekivao sam da me pozove telefonom i kaže mi šta ima, ne da izađe ovako, ali to je cena političke panike pred izbore. Pre tri dana jedan istaknuti član njegove stranke prešao je kod mene. Šutanovac i Tadić su iskoristili Živkovićevu naivnost da on sve kaže i bude glasnogovornik liste.

Muamer Zukorlić, Foto: Alo / Nenad Vujanović

  Istraživanja kažu da oni neće preći cenzus?

- Ta lista je veoma bleda, i kadrovski i retorički. Evo, da me sada neko pita, iako sam poprilično upućen, šta su oni rekli u proteklih mesec dana, ja se toga ne mogu setiti.

Političar da bude ispred naroda 

Da li ste svesni koliko ljudi ide u kladionice i znate li koliko vaša inicijativa o ukidanju igara na sreću može biti nepopularan potez?

- To je ono po čemu se razlikujem od drugih političara, ne kaskam za narodom i ne slušam šta je njima drago, pa da pričam da bi glasali za mene, to neću raditi ni sa mojim bošnjačkim narodom, ni sa Beograđanima. Političar treba da ide ispred naroda i da mu čisti put za svetlu budućnost. Po cenu da ne dobijem nijedan glas, neću pristati na moralne, društvene devijacije i na opasnosti koje vrebaju našu decu i neću se dodvoravati kockarima jer znam koliko je to loše.

 A kako vam se čini Đilasova lista?

- To su derivati DS-a koji su u rasparčani i pokušavaju da igraju ulogu gušterovog repa i da ponovo izrastu, a nisam siguran da je to moguće. Teško da možete ubediti birače da nešto što je dugo na političkoj sceni može biti sveže. To su prevaziđene politike i to glasači osećaju.

 Koje su glavne prednosti vašeg kandidata Prokića i šta mislite o njegovoj prošlosti, činjenici da je bio dugogodišnji član LDP-a i član masonske lože?

- On je kompletno posmatrano najbolji kandidat, ubedljivo je najobrazovaniji od svih, ubedljivo najprefinjenija ličnost od svih, ima ogromno političko i društveno iskustvo. Za mene nisu nikada problem partije i organizacije u kojima je neki čovek bio. Sve to što je on prošao ja doživljavam kao njegovo veliko iskustvo. Takođe je važno što je on izašao iz LDP-a, a niko ružnu reč o njemu nije rekao iz tih organizacija, niti je on blatio te strukture u kojima je bio. Taj čovek je mnogo posvećen Beogradu, o Beogradu govori sa posebnom ushićenošću.

Muamer Zukorlić, Foto: Alo / Nenad Vujanović

  Iako ste na republičkom nivou u koaliciji sa vladajućom partijom, sad ne isključujete mogućnost saradnje sa opozicijom?

 - Naš motiv za učešće na ovim izborima jeste da pokažemo javnosti da ne postoje samo vlast i opozicija, da postoji jedna autentična opcija koja se ne izjašnjava da li je vlast ili opozicija, to ne znači da je usmerena protiv nekog, niti da ima za cilj da podrži bilo koga. Naša vrata su otvorena za razgovore i insistiramo na principijelnosti, principi će biti presudni, i ako se potencijalni sagovornici potrude da prihvate što više naših principa, mi ćemo sa njima praviti dogovor. Mi ne skrivamo, niti posebno ističemo činjenicu da smo partneri SNS-a u parlamentu. Ukoliko onu budu brži i daju bolju ponudu, mi sa njima pravimo vladajuću većinu, ukoliko budu prepustili inicijativu opoziciji, mi ćemo i sa njima razgovarati.

Muka mi je od prljave kampanje 

Kako komentarišete kampanju koju vodi opozicija, svako svakog napada?

- Ti napadi, nažalost, govore o praznini političke ponude i njihovoj iscrpljenosti. Svi oni koji misle da napadima na druge nešto postižu samo otkrivaju svoju prazninu. Meni je zaista muka od toga, radi informisanosti to pokušavam da pratim koliko mogu i tada samo jačam u uverenju da je neophodno promovisati drugačiju, prefinjenu, kultivisanu politiku, u kojoj ćemo se poštovati. U svakom čoveku, u svakoj stranci postoji nešto dobro. Neću nikog isključivati za saradnju jer upravo to je princip - i onaj najgori ima u sebi nečeg dobrog i svaka diskvalifikacija nekom odgovara.

 

 

Expand player
Pogledajte više