Đilas i Šolak mućkali s "Ubicama"?!

Alo.rs | vesti 2018-12-16 13:05:55 2018-12-16 13:05:55

Sumnja se da su tajkunske firme naduvale fakture tako što su pojedine usluge bile duplo fakturisane, a na seriju „Ubice moga oca“ pisani su i troškovi drugih serija

Alo! Vladimir Marković

„Ubice mog oca“, TV serija koja je za kratko vreme osvojila simpatije mnogobrojnih gledalaca, a popularnost joj je naglo pala pošto su je tajkuni oteli RTS-u i prebacili na „TOP kanal“, čiji je vlasnik kompanija „Junajted medija“, odnosno SBB, postala je predmet istraga nadležnih državnih institucija, saznaje „Alo!“. Zapravo, predmet istrage su firme koje su učestvovale u realizaciji druge i treće sezone ove serije, među kojima je i „Vižen tim“.

Pošto je za ovaj projekat iz budžeta izdvojen značajan novac građana Srbije, uočene su brojne malverzacije u finansiranju serije. Tim tragom Poreska uprava pregledala je dokumentaciju povezanu s ovim projektom i utvrdila nepravilnosti koje su pre svega u vezi s firmom „Vižen tim“ iza koje stoji Šolak.

Istraga je krenula od izvršne produkcije, i to firmi „Dajrekt medija“ Dragana Đilasa i “Junajted medija“, iza koje stoji njegov partener Dragan Šolak, a potom je nastavljena i kod njihovih dobavljača - firmi „Film danas“ i „Vižen tim“. Izvor našeg lista navodi da poreska inspekcija mesec dana češlja ove kompanije, a posebno im je sumnjiv „Vižen tim“, čiji je većinski vlasnik Dragan Đurković, inače blizak prijatelj milijardera i medijskog giganta Dragana Šolaka.

- Predmet istraga su finansijske malverzacije, i to fiktivno podizanje troškova i izdavanje lažnih, napumpanih faktura. Ukratko, radi se o pranju para. Sumnja se da je Đurković proneverio ogroman novac za snimanje „Ubica“. Ovu seriju je delimično, preko Ministarstva privrede i Filmskog centra Srbije, finansirala i država i to je, između ostalog, upalilo alarme istražnih organa o potencijalnim finansijskim zloupotrebama tokom snimanja - navodi izvor „Alo!“ blizak istrazi. Naš izvor naglašava da se sumnja da su firme „Vižen tim“ i „Dajrekt medija“ naduvale fakture tako što su pojedine usluge duplo fakturisale, a na seriju „Ubice moga oca“ pisani su i troškovi drugih serija.

Petar Vukašinović, direktor kompanije „Film danas“, koja je bila izvršni producent treće sezone serije „Ubice moga oca“, potvrdio je za naš list da poreznici češljaju papire u njihovoj firmi.

- Tačno je da poreska uprava kontroliše naše poslovanje poslednjih mesec dana i tačno je da je predmet provere serija „Ubice mog oca“, treća sezona, u kojoj je „Fil danas“ angažovan kao izvršni producent. „Film danas“ nije izdavao nikakve lažne fakture i inspekcija do danas nije utvrdila nikakve nepravilnosti u našem knjigovodstvu - rekao je za „Alo!“ direktor ove firme.

Pročitajte još:

Dragojević dužan RTS-u pola miliona

Poslednji u nizu skandala koji je potresao srpsku kinematografiju jeste i onaj u kojem je učestvovao reditelj Srđan Dragojević. Naime, on je, kako navode pojedini mediji, dobio pola miliona evra od RTS-a za snimanje pet epizoda serije „Sveti Georgije ubiva aždahu“, međutim, te epizode nikada nije isporučio.

Đurković: Nismo izdavali lažne fakture

Dragan Đurković, većinski vlasnik „Vižen tima“, koji je bio izvršni producent za drugu sezonu popularne serije, negirao je da je prijatelj sa Draganom Šolakom, ali je potvrdio da nadležni državni organi kontrolišu poslovanje njegove kompanije.

- Nadležne institucije kontrolišu poslovanje firme „Vižen tim“, pa i poslovanje u vezi sa serijom „Ubice moga oca“. „Vižen tim“ nije izdavao lažne fakture i nismo, niti smo imali potrebe da uvećavamo troškove snimanja - odgovorio je on.

 

 

Expand player
Pogledajte više