Detaljan uvid u strukturu vojske Kosova otkriva PAKLENI PLAN Prištine, zbog kojeg bi mogao da udari brat na brata!

Alo!; D.K. | vesti 2018-12-17 13:13:16 2018-12-17 13:13:16

Makon što su prištinske vlasti praktično otpočele proces transformacije Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku “države Kosovo”, u vazduhu visi novo pitanje od kojeg prolazi jeza. Šta će biti sa Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji? Da li će teroristi OVK pokušati da ih uvuku u svoju paravojsku ne bi li dobili legitimitet?

AP/Visar Kryieziu

U zakonima koje su Šiptari usvojili, iako nisu u skladu ni sa njihovim ustavnim rešenjem, ne pominju se Srbi pojedinačno, već manjine, koje bi, kako je predviđeno, trebalo da čine 10 odsto ukupnog broja pripadnika te paravojske.

- Pridružiće se onaj ko bude želeo jer je prema danas usvojenim zakonima vojska Kosova profesilonalna, bez obaveznog služenja vojnog roka - kaže izvor iz kosovske skupštine za jedan beogradski list.

Prema njegovim rečima, ipak ne treba biti iznenađen ako u narednom periodu krene kampanja da se Srbi priključe njihovim oružanim snagama, s obzirom na odredbu o 10 odsto pripadnika manjina. Prema trenutnom stanju, Srbi su na KiM najbrojniji narod nakon Šiptara.

PROČITAJTE JOŠ:

- Verovatno će krenuti da pozivaju ljude da se priključe, da lobiraju, nude velike plate, a sve to da bi ispoštovali ono što su usvojili, da će vojska biti multietnička, da pokažu kako su svi dobro došli, i na kraju da pokažu da su država - priča izvor.

Teško je reći da li će se Srbi odazvati, pogotovu što je proteklih meseci, kako su stvari između Beograda i Prištine krenule da se komplikuju, ovu službu već napustio jedan broj njih. Trenutno Srba u redovima KBS ima 31, a pojedini izvori navode da ih je do nedavno bilo 121. Svi ostali su, prema tim podacima, napustili službu.

Izvršni direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi rekao je za "Blic" da je organizacija za koju radi u proteklom periodu održala nekoliko radionica na temu bezbednosti, i da je na skoro svakoj od njih bilo reči i o učešću Srba u KBS.

Međutim, za takav epilog će biti potrebna teška kampanja albanskih političara, ucene, vrbovanja, i potkupljivanja.

Prema jutros usvojenim zakonima, kosovska vojska imaće 5.000 vojnika, tako da bi oko 500 njih trebalo da budu pripadnici manjina. Osim toga, onaj ko bude želeo u službu, moraće da bude "građanin Republike Kosovo", ali i da ispunjava određene uslove po pitanju fizičkih i drugih sposobnosti.

- Kosovske snage bezbednosti odražavaju etničku raznolikost naroda Republike Kosovo i regrutuju se iz redova građana Republike Kosovo - piše između ostalog u jednom od zakona.

Kosovski parlament usvojio je, bez prisustva poslanika Srpske liste, sva tri zakona kojima se započinje proces transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku Kosova. Time je prekršen niz sporzuma, uključujući i Briselski sporzum, kao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Svi zakoni i svi amandmani koji su na njih predloženi usvojeni su jednoglasno i ekspresno, za oko sat vremena.

Expand player
Pogledajte više