Ivica Dačić
Emil Čonkić
Ivica Dačić

Profimedia.rs

Ivica Dačić, Foto: Profimedia.rs

 

U toj presudi navodi se, kako su preneli beogradski mediji, da nije bilo dovoljno dokaza da je bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević bio saglasan sa stvaranjme etnički čiste teritorije.

"Nema krivice Miloševića, SR Jugoslavije i Srbije, srušene su laži o genocidu i ratnim zločinima koje su bile osnov za kažnjavanje Srbije i srpskog naroda. Siguran sam da će kad tad doći vreme za priznanje, kao u slučaju Iraka, da je Srbija bila napadana na osnovu lažnih i pogrešnih optužbi. Svesno ili nesvesno, Haški sud je ovom presudom to već učinio", saopštio je Dačić.

Komentarišući pisanje pojedinih medija da je Milošević posthumno oslobođen optužbi za zločinačko udruživanje tokom rata u Bosni i Hercegovini, Dačić je ocenio da je očigledno da Haškom sudu nije odgovaralo da se suđenje Miloševiću završi, jer bi verovatno bio oslobođen optužbi, kao što je to učinjeno u presudi Radovanu Karadžiću deset godina posle njegove smrti.

"Isto tako, zapadnim političarima ne odgovara da se danas o tome mnogo govori i piše, i zato se pet meseci nakon presude Karadžiću o tome ćutalo. Srbija neće da ćuti", dodao je Dačić.

Prema njegovim rečima, iako je Srbija od izricanja presude Haškom osuđeniku Radovanu Karadžiću ukazivala da je u toj presudi Milošević oslobođen sumnji za etničko čišćenje i ratne zločine u Bosni i Hercegovini, o tome je na Zapadu vladao muk.

"Ovim je Haški sud priznao ne samo da Milošević nije bio kriv, već i da su optužbe protiv Srbije, SR Jugoslavije i njega bile pogrešne i lažne, a one su poslužile za oštre ekonomske sankcije. Zato sam nedavno govorio da će doći vreme kada će se, kao u slučaju Iraka, postaviti pitanje opravdanosti zapadne politike prema Srbiji, uključujući i bombardovanje", kazao je ministar spoljnih poslova.

On je kazao i da dan danas ostaju sumnje u vezi sa Miloševićevom smrću, jer je Haški tribunal odbio Miloševićev zahtev za operaciju srca u Rusiji, a zvanični izveštaj Haškog suda o smrti utvrdio je da je u Miloševićevoj krvi nađen lek koji mu nije bio prepisan i koji je poništavao dejstvo drugih lekova, što ga je na kraju i ubilo.

"Haški sud je utvrdio da je o tome znao pre smrti Miloševića, ali ga nije obavestio. Do sada za to niko nije odgovarao", naveo je Dačić.

Komentari (9)

Lili Marlen

13.08.2016 19:02

Niti je kriva Srbija, niti je kriv Milosevic. A onda su jedini krivci oni koji su ga protivustavno uhapsili i izrucili Hagu na Vidovdan

dobro

14.08.2016 01:36

@Lili Marlen - dacicu znali su oni to i pre haga samo ti nisi znao de su sto ih ne puste kuci kad su slobodni ne lazi bezi od politike srbske sto dalje

PATULJAK

13.08.2016 19:46

Trci On da ovo javi,a prvi ga se odrekao,otklonio od njega ,ime mu nije izgovarao ni na gob isao da bi se bas tim zlikovcima koji su sada rekli da nije kriv umilio i bio na pozicijama. Fuj

Gojko

13.08.2016 21:45

ALI JE ZATO DACIC IZVRSIO I I DALJE IZVRSAVA GENOCID NAD SRBIJOM

ANTE BAN

13.08.2016 22:20

SUPER! Komšije; to znači da opet možete da osnivate; Republiku srpsku Krajinu, srpsku Crnu Goru, srpsko Kosovo, itd.!

Jova

14.08.2016 00:27

Ali zato si ti Dacicu izvrio u Srbiji ,otero si milione mladih iz zemlje

Numh

14.08.2016 00:29

A PALCIC SE UVEK JAVLJA BEZ POTREBE

Zoki

14.08.2016 01:44

Zato što "zapadni sponzori" ne žele da se o ovome priča na sav glas ova vest se nalazi negde pri dnu i uopšte se ne ističe, a pro-zapadni mediji u Hrvatskoj i Bosni uopšte nisu preneli čitateljima.

Feniks1

14.08.2016 06:49

Zapad vas lozi i zmiri na jedno oko da ne odete s Rusima . Posjetite svi ICTY org pa pogledajte liste optuzenih i dokumenta . Ako nije bilo zlocina zasto ih nisu vec pustili iz zatvora ? A mogli bi i potraziti ratne razgovore na yt izmedju Slobe i Mladica , gdje naredjuju da se sve gadja s topovima . Oni su to gadjali oblake da ne bi led unistio usjeve ? Cim optuzeni umre slucaj se obustavlja . Ne drze mrtve po zatvorima .