HAG PRIZNAO Dačić: Srbija nije izvršila genocid u BiH

Ministar spoljnih poslova i lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić ocenio je danas da je Haški tribunal presudom bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću priznao da nema krivice Srbije u genocidu i ratnim zločinima u ratu u BiH 1992-1995.

Ivica Dačić
Ivica Dačić, Foto: Profimedia.rs

 

U toj presudi navodi se, kako su preneli beogradski mediji, da nije bilo dovoljno dokaza da je bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević bio saglasan sa stvaranjme etnički čiste teritorije.

"Nema krivice Miloševića, SR Jugoslavije i Srbije, srušene su laži o genocidu i ratnim zločinima koje su bile osnov za kažnjavanje Srbije i srpskog naroda. Siguran sam da će kad tad doći vreme za priznanje, kao u slučaju Iraka, da je Srbija bila napadana na osnovu lažnih i pogrešnih optužbi. Svesno ili nesvesno, Haški sud je ovom presudom to već učinio", saopštio je Dačić.

Komentarišući pisanje pojedinih medija da je Milošević posthumno oslobođen optužbi za zločinačko udruživanje tokom rata u Bosni i Hercegovini, Dačić je ocenio da je očigledno da Haškom sudu nije odgovaralo da se suđenje Miloševiću završi, jer bi verovatno bio oslobođen optužbi, kao što je to učinjeno u presudi Radovanu Karadžiću deset godina posle njegove smrti.

"Isto tako, zapadnim političarima ne odgovara da se danas o tome mnogo govori i piše, i zato se pet meseci nakon presude Karadžiću o tome ćutalo. Srbija neće da ćuti", dodao je Dačić.

Prema njegovim rečima, iako je Srbija od izricanja presude Haškom osuđeniku Radovanu Karadžiću ukazivala da je u toj presudi Milošević oslobođen sumnji za etničko čišćenje i ratne zločine u Bosni i Hercegovini, o tome je na Zapadu vladao muk.

"Ovim je Haški sud priznao ne samo da Milošević nije bio kriv, već i da su optužbe protiv Srbije, SR Jugoslavije i njega bile pogrešne i lažne, a one su poslužile za oštre ekonomske sankcije. Zato sam nedavno govorio da će doći vreme kada će se, kao u slučaju Iraka, postaviti pitanje opravdanosti zapadne politike prema Srbiji, uključujući i bombardovanje", kazao je ministar spoljnih poslova.

On je kazao i da dan danas ostaju sumnje u vezi sa Miloševićevom smrću, jer je Haški tribunal odbio Miloševićev zahtev za operaciju srca u Rusiji, a zvanični izveštaj Haškog suda o smrti utvrdio je da je u Miloševićevoj krvi nađen lek koji mu nije bio prepisan i koji je poništavao dejstvo drugih lekova, što ga je na kraju i ubilo.

"Haški sud je utvrdio da je o tome znao pre smrti Miloševića, ali ga nije obavestio. Do sada za to niko nije odgovarao", naveo je Dačić.

 • Korisnik: Feniks1
  14/08/2016 - 06:49
  Zapad vas lozi i zmiri na jedno oko da ne odete s Rusima . Posjetite svi ICTY org pa pogledajte liste optuzenih i dokumenta . Ako nije bilo zlocina zasto ih nisu vec pustili iz zatvora ? A mogli bi i potraziti ratne razgovore na yt izmedju Slobe i Mladica , gdje naredjuju da se sve gadja s topovima . Oni su to gadjali oblake da ne bi led unistio usjeve ? Cim optuzeni umre slucaj se obustavlja . Ne drze mrtve po zatvorima .
 • Korisnik: Zoki
  14/08/2016 - 01:44
  Zato što "zapadni sponzori" ne žele da se o ovome priča na sav glas ova vest se nalazi negde pri dnu i uopšte se ne ističe, a pro-zapadni mediji u Hrvatskoj i Bosni uopšte nisu preneli čitateljima.
 • Korisnik: Numh
  14/08/2016 - 00:29
  A PALCIC SE UVEK JAVLJA BEZ POTREBE
 • Korisnik: Jova
  14/08/2016 - 00:27
  Ali zato si ti Dacicu izvrio u Srbiji ,otero si milione mladih iz zemlje
 • Korisnik: ANTE BAN
  13/08/2016 - 22:20
  SUPER! Komšije; to znači da opet možete da osnivate; Republiku srpsku Krajinu, srpsku Crnu Goru, srpsko Kosovo, itd.!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najnovije - Alo.rs