Ivica Dačić
EPA
Ivica Dačić

EPA

Foto: EPA

Više desetina hiljada maski, rukavica, vizira, mantila… dopremio je danas avion iz Katara, kao humanitarnu pomoć Srbiji, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da se Katar time još jednom svrstao u grupu prijateljskih zemalja.

Avion je dopremio oko 470.000 hirurških maski, 70.000 visokokvalitetnih maski N95, 85.000 epidemioloških maski, više desetina hiljada rukavica, žaštitnih naočara, vizira, hirurških mantila, 4.700 kombinezona…

Dačić je, u ime vlade i predsednika Republike, izrazio zahvalnost državi Katar što je odgovorila na poziv Srbije u teškim vremenima borbe protiv Kovida 19.

"Katar se time još jednom svrstao u grupu prijateljskih zemalja koje su doprinele da Srbija značajno ojača kapacitete u borbi protiv virusa korona. Sigurno je da naš narod i država neće zaboraviti gest prijateljstva i solidarnosti", rekao je Dačić.

Dodao je da ova pomoć i niz političkih kontakata u prethodnom periodu pokazuju da se odnosi dve zemlje kreću uzlaznom linijom.

“Baš zato cenimo ovaj humani gest i želimo da se dve zemlje posvete i zajednički rade na prevazilaženju globalne krize”, rekao je Dačić.

On je naveo i da želimo da vidimo avione kompanije “Katar ervejs” na beogradskom aerodromu, kao znak obnavljanja redovne linije između Beograd i Dohe.

Al Tani je rekao da je emir Katara naložio da se uputi medicinska pomoć Srbiji, kao odgovor na njenu molbu za pomoć u borbu sa korona virusom, polazeći od prijateljstva koje povezuje naše dve zemlje i u cilju daljeg razvoja naših bilateralnih odnosa.

"Nadamo da se da će ova pomoć doprineti prevazilaženju krize i vraćanju života u normalu, kao i nastavku jačanja odnosa dve prijateljske zemlje", rekao je ambasador.