Ivica Dačić
Profimedia
Ivica Dačić
Ivica Dačić, Foto: Profimedia

"Odluka kosovskog Ustavnog suda da suspenduje sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština je nezabeležen slučaj izigravanja dogovora postignutih u prisustvu EU u Briselu i velika pretnja regionalnoj stabilnosti. Suština Briselskog sporazuma jeste formiranje ZSO i ovaj potez Prištine predstavlja veliki udarac na dijalog u Briselu, koji gubi smisao", ukazao je Dačić, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prema Dačićevim rečima, Priština se ruga međunarodnoj zajednici i Evropskoj uniji, jer uopšte ne postoji mogućnost da neko suspenduje Briselski sporazum.

Đukanović: Skandal bez presedana

Vladimir Đukanović, poslanik SNS-a je na svom Fejsbuk profilu ovu odluku Ustavnog suda nazvao skandalom bez presedana.

- Nije nikakav Ustavni sud u Prištini suspendovao sporazum o ZSO, jer teško je poverovati da ta "institucija" može bilo šta samostalno da uradi da neko sa strane nije to naredio. Kao što je nemoguće poverovati da tamošnja politička garnitura može bilo šta samostalno da uradi, a da prethodno ne dobije zadatak kako da to uradi. Jasno je kao dan da pojedinim zapadnim silama nije u interesu mir na Balkanu, već im je u interesu da izazivaju nestabilnost i posebno da podrivaju vlast u Srbiji. Ovim su srušili Briselski sporazum između ostalog. Ovo je skandal bez presedana, ali definitivno odličan pokazatelj šta nam pojedine zapadne države misle i šta nam pripremaju – istakao je Đukanović.

Drecun: Vrši se opstrukcija dogovora

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM, smatra da je u pitanju odluka kosovskog političkog vrha, a ne suda.

- Ovde se radi o svesnoj nameri, odnosno dogovoru političkog vrha. Vrši se opstrukcija dogovora o ZSO. Mislim da će se to nastaviti, što je neprihvatljivo jer bi to moglo da dovede do zastoja normalizacije odnosa, može da ih ugrozi i obesmisli. U igri je suprotstavljanje Briselskom sporazumu. Nema opravdanja zašto Priština odugovlači sa formiranjem ZSO - kaže za “Alo!” Drecun.

Ivanović: Politička odluka

Preko Tvitera se oglasio Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative SDP, koji ovu odluku smatra skretanjem pažnje nakon neuspeha s glasanjem u Unesku.

 

Vulin: Priština veruje da je kršenje dogovora dozvoljeno

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i sacijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je povodom odluke kosovskog Ustavnog suda da suspenduje sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština da će to biti test za EU, kao i da Priština svoje poraze uvek leči napadima na Srbe i uverenjem da im je svako kršenje dogovora dozvoljeno.

"Priština se nada da će zemlje koje su priznale nezavisnost KiM vršiti pritisak na Srbiju da odustane od najbitnijih delova Briselskog sporazuma kako bi olakšala poziciju vlade Ise Mustafe. Žalosno je, ali istinito da se medju političarima u Pristini pod dobrom politickom pozicijom za Albance računa samo ona koja je na štetu Srba", rekao je Vulin i dodao da će se Priština pred Zapadom "prikazivati kao žrtva politike Briselskog dogovora i traziti da bude pomognuta tako sto će joj se opraštati kršenje ili neizvršavanje postignutih dogovora". 

Đurić: Odluka Prištine ubija dijalog

Odlukom Ustavnog suda o suspenziji Sporazuma o Zajednici srpskih opština Priština ubija dijalog i svako međusobno poverenje, ocenio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić navodeći da će Vlada Srbije sutra razmatrati taj "skandalozan potez".

"Srbija neće ostati nema pred bacanjem pod noge i pred gaženjem osnova Briselskog sporazuma i temelja našeg razumevanja sa Prištinom - da na mirnoj osnovi i u meĐusobnom dijalogu tražimo rešenja za sve probleme, a ZSO je fundamentalna i najvažnija obaveza iz tog sporazuma", rekao je Đurić Tanjugu.

 

Komentari (2)

Neko

10.11.2015 22:31

Sami su pristali na to da potisu B.sporazum. Ne mogu vise da ih slusam,oni su oteli tudje i glume da su oni najvece zrtve. Srbi i Srbija ne duguju njima ama bas nista,niti ona siri laznu istoriju. Skoro ceo svet im je pokazao da oni nisu u pravu,Srbija vam nije kriva. Od sada cu samo navijati na sve drzave koje su nam pomogle.

matorac

11.11.2015 18:14

Previse udaramo u zvona da smo "pobedili"velike sile, moglo je malo skromnije a i Toma da ne izjavi da ne bi cuvao djamiju. Koji je ovo gaf!