Ivica Dačić
Alo!/Marko Đoković
Orhan Dragaš

Dušan Milenković

Orhan Dragaš, Foto: Dušan Milenković

 Građanska inicijativa Goranaca (GIG), kao jedina politička i nacionalna organizacija Goranaca u Srbiji, zatražila je danas od najviših predstavnika Srbije i visoke predstavnice EU Federike Mogerini, da predstavnici Goranaca budu uključeni u dijalog Beograda i Prištine i da opština Gora dobije status distrikta.

Predsednik Građanske inicijative Goranaca dr Orhan Dragaš je tim povodom, kako je saopšteno, uputio pismo predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću i šefici diplomatije EU Federiki Mogerini, uz podsećanje da je Predsedništvo GIG nedavno odlučilo da se za opštinu Gora zatraži status distrikta.

U pismu je naglašeno da je ta odluka rezultat težnje Goranaca da očuvaju svoje vekovne specifičnosti i svoju samobitnost na području opštine Gora na Kosovu i Metohiji, a imajući u vidu da se čine napori za što skorije postizanje kompromisnog rešenja o Kosovu i Metohiji, koje će trajno odrediti i položaj Goranaca.

U obraćanju najvišim funkcionerima Srbije navodi se da su Goranci nebrojeno puta iskazali lojalnost i poverenje državi Srbiji i da bi status distrikta dugoročno obezbedio stabilnost i prosperitet goranske nacionalne zajednice. Naš zahtev da opština Gora dobije status distrikta, ističe GiG, potpuno je komplementaran sa strateškom pozicijom Srbije prema pitanju Kosova i Metohije, a to je da se ljudima koji tamo žive obezbede maksimalna prava, uz jake veze sa državom Srbijom.

GIG smatra da za ovakvo rešenje postoje ekonomske, demografske, pa i političke pretpostavke, imajući u vidu da su slična rešenja, poput Distrikta Brčko, pokazala punu opravdanost i održivost.

Ivica Dačić, šef srpske diplomatije, kome je upućeno pismo Građanske inicijative Goranaca, za „Alo!“ je rekao da potpuno podržava predlog da se Goranci uključe u pregovore, a da se Gori da status distrikta.