Dačić o upadu ROSU na Gazivode: "EU se ponaša kao vrhovni savet sa Tibeta, nije Tači turista"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je upad ROSU na Gazivode provokacija, kao i jasno kršenje Briselskog sporazuma na koje i dalje nema reakcije međunarodne zajednice

Ivica Dačić
Ivica Dačić, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Ne verujem da se u Tačiju probudio turistički duh da obiđe Gazivode, to je provokacija, odnosno kontinuitet postupaka koji su se dešavali u prethodnim mesecima, a koji ruše ionako tešku stečenu stabilnost na KiM - rekao je Dačić za Prva tv.

Da se radi o jasnom kršenju Briselskog sporazuma, objašnjava Dačić, podsetio je na period potpisivanja Briselskog sporazuma kada je Ketrin Ešton organizovala sastanak u NATO tokom kojeg je bilo dogovoreno da nikakve bezbednosne snage Kosova ne mogu da dođu na sever Kosova dok se ne ispune dva uslova.

 

Kaže da je on lično prisustvovao tom sastanku i da je to garantovao generalni sekretar NATO, a da su sastanku prisustvovali i predsednik Srbije Alekandar Vučić i predsednik privremenih kosovskih institiucija Hašim Tači.

- Prvi uslov je da bude obavešten KFOR, a drugi da se o tome obaveste i saglase predsednici srpskih opština - precizirao je Dačić i dodao da za upad ROSU na Gazivode ne zna da li je KFOR obavešten, jer se sa njihove strane samo javljaju "izvinjenja, propusti i naknadne reakcije", kao i da na to pitanje juče nisu ni odgovorili.

Hašim Tači
Hašim Tači , Foto: Foto: Alo.rs

- S druge strane EU se nije ni trudila da učestvuje u rešavanju ovog problema, kao što je predsednik Vučić rekao da nije mogao da ih dobije. Samo znam da srpske opstine nisu obaveštene o dolasku ROSU, niti je neko od njih tražio saglasnost - podvukao je Dačić.

Istakao je da se EU "oglasila kao neki vrhovni savet sa Tibeta" i govorila o tome da sve strane budu mirne.

- Ja ništa ni ne očekujem od EU, ja sam to Vučiću 100 puta rekao, da ne treba računati na to da će se oni truditi da budu objektivni, ne samo EU, nego cela međunarodna zajednica - istakao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, situacija se dosta promenila jer sada svi u svetu shvataju da je prištinska strana onaj deo koji stalno pravi probleme ali, ističe, i dalje nema negativnih reakcija i nema pritiska na tu stranu da se pridržava dogovora.

- To je iritirajuće - zaključio je Dačić.

PROČITAJTE JOŠ VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

 • Korisnik: Darko
  01/10/2018 - 07:59
  Jasno je kako se treba ponasati. Prepisi. Na silu odgovori silom. Javi Merkel i udri.
 • Korisnik: Gospova
  30/09/2018 - 18:41
  EU ocigledno i dalje ima dvostruke arsine .
 • Korisnik: Mara
  30/09/2018 - 18:30
  Ta kafica je bila samo paravan, svi dobro znamo koji je cilj bio te provokacija, gospodine Taciju sever KiM je nas, moci ces da dodjes ponovo na kaficu al bez dugackih puski.
 • Korisnik: Fudbaler
  30/09/2018 - 17:12
  To smo sve znali. Srbija je prikupila sva potrebne dokaze koji će pohapsite Hašima Tačija i sve ljude koji su nas uništili. Srbija je na pravom putu razvoja i napretka, i vi[e niko ne treba da stane na put.
 • Korisnik: Zaga
  30/09/2018 - 16:08
  Nije fer šta nam rade.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi