Da li ćemo ići i na vanredne parlamentarne izbore?

Tanjug | vesti 2018-01-08 15:06:12 2018-01-08 15:06:12

Rok za raspisivanje beogradskih izbora se bliži, a ponovo je aktuelno pitanje vanrednih parlamentarnih izbora koji bi mogli da budu održani istovremeno sa beogradskim.

Profimedia

Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije ima rok da raspiše beogradske izbore do 1. februara 2018. godine.

Naime, kako je krajnji rok za održavanje beogradskih izbora petak 23. mart, odnosno nedelja 18. mart, budući da se izbori nikada ne održavaju radnog dana, Gojković bi prema važećim rokovima trebalo da raspiše izbore najranije 17. januara, a najkasnije 1. februara.

To je ono što je poznato, a još uvek se spekuliše da li će biti održani vanredni parlamentarni izbori.

Naprednjaci su 18. novembra na Glavnom odboru odlučili da se ide isključivo na izbore u Beogradu, međutim, vrh SNS raspravljaće o tome, po svemu sudeći, u sredu, 10. januara na sednici Predsedništva.

Mediji, međutim, spekulišu da će odluka ovog puta možda biti drugačija, a tome u prilog idu i sve glasnije izjave pojedinih funkcionera SNS, ali i njihovih koalicionih partnera, SPS, PS...da bi trebalo da se održe, jer opozicija, kako kažu, stvara atmosferu za njihovo održavanje.

Predsednik naprednjaka Aleksandar Vučić protiv je održavanja vanrednih parlamentarnih izbora sa beogradskim, navodi da nema problem sa tim da se unutar SNS glasa o tome, ali sumnja da će biti preglasan.

Kaže da razume stranačke funkcionere i njhove argumente u prilog vanrednim parlamentarnim izborima, a pozvao se na istraživanja koja kažu da bi SNS u Beogradu na parlamentarnim izborima osvojila 44,5 odsto glasova.

Kao jedan od argumenata "za" objedinjavanje izbora za grad i poslanike, navodi se i to što bi onda u sledećem izbornom ciklusu 2022. godine mogli da se održe izbori na svim nivoima - za predsednika, parlament i Skupštinu grada Beograda.

Lider SPS Ivica Dačić, koji se duže vremena zalaže za redovno održavanje izbore, sada je promenio mišljenje i izjavio da bi vanredni izbori trebalo da se održe.

Svoj stav "brani" ocenom da gradski izbori "neće biti samo lokalni" već da će opozicija pokušati da stvori uslove da dodje do političke nestabilnosti u Srbiji.

Neki kandidati za prvog čoveka prestonice već su poznati, jer su kandidature najavili bivši gradonačelnik Dragan Đilas, predsednik DS Dragan Šutanovac, predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, predsednik beogradskih radikala Miljan Damjanović.

Iz vladajuće SNS poručili su da će oni svoj tim predstaviti po raspisivanju izbora.

Nepoznanica je i da li će, to pitanje ostaje otvoreno, ići sa socijalistima na izbore za Beograd.

Iz SPS poručuju da će njihov koalicioni partner, svakako biti Jedinstvena Srbija, dok će se o eventualnoj koaliciji sa SNS razgovarati.

Ukoliko budu išli samostalno, njihov kandidat za prvog čoveka Beograda biće Aleksandar Antić.

Što se socijalista tiče kroz medije se "provlači", doduše sporadično, da bi izbore za Beograd mogli da idu i sa SRS, jer su sa tom strankom učestvovali na lokalnim izborima u Mionici, te je i ta činjenica bila dovoljna za spekulacije u tom pravcu.

Funkcioner SNS Nebojša Stefanović rekao je za Tanjug da veruje da je ta stranka "dovoljno jaka" da prva preda listu kada se izbori raspišu, a njegova stranačka koleginica Maja Gojković kaže da se o izbornom timu još uvek razgovara na gradskom nivou, a da će tek u finišu stići do najviših organa SNS, "kada bude došlo vreme za to".

S druge strane, Rasim Ljajić lider SDPS je uoči novogodišnjih praznika rekao da je manje-više izvesno da će njegova partija na beogradske izbore ići sa naprednjacima.

Kada je reč o opoziciji, Vesna Rakić Vodinelić koju je Nova stranka predstavila kao svoju kandidatkinju za gradonačelnicu podržala je lidera demokrata Dragana Šutanovca.

Dragana Đilasa podržavaju PSG Saše Jankovića, Narodna stranka Vuka Jeremića i Borko Stefanović.

Svoj tim sa kojim će nastupiti na predstojećim beogradskim izborima predstavio je i Pokret Dosta je bilo.

Expand player
Pogledajte više