Crkvena mantija razbila opoziciju!

J.Marković | vesti 2018-01-10 15:12:48 2018-01-10 15:12:48

Amfilohije Radović podelio opoziciju!

Alo!/Dejan Briza

Napad mitropolita crnogorsko-primorskog na predsednika Srbije Aleksandra Vučića napravio je potpuni haos u opozicionim redovima. Vuk Jeremić i Dragan Đilas su stali u Radovićevu odbranu, što je razbesnelo Sašu Jankovića, lidera PSG-a, koga je Radović pre dva meseca okarakterisao kao „obezumljenog“, saznaje „Alo!” iz izvora bliskih Pokretu slobodnih građana.

- Ova koalicija je pala na prvoj probi, jer se pokazalo da mi nemamo ništa zajedničko. Čim je Amfilohije ušao u sukob sa Vučićem, Đilas i Jeremić su pohitali da ga podrže, ne razmišljajući da se radi o mitropolitu koji je pre dva meseca brutalno izvređao Sašu Jankovića, njihovog koalicionog partnera - navodi naš izvor i dodaje da u PSG-u niko ne gleda blagonaklono na Jeremićevo i Đilasovo ponašanje.

- Da situacija bude još gora, Janković je u ovoj koaliciji manjina i ne pita se puno. Primat je lukavo preuzeo Vuk Jeremić, koji je na svom terenu i diktira tempo, te lider PSG-a više statira nego što učestvuje u donošenju odluka. Naravno da Jankoviću to ne odgovara, ali nakon velikih problema u pokretu i pada rejtinga nema drugog izlaza - navodi naš izvor blizak PSG-u i dodaje da će razlike biti sve vidljivije i da je u pokretu sve više nezadovoljnih.

- Članovima pokreta, koji su građanski orijentisani, smeta to što se crkveni velikodostojnik meša u politički život, a još više im smeta što njihovi koalicioni partneri to podržavaju. Naravno, najviše ih nervira ćutanje Saše Jankovića - objašnjava naš izvor blizak PSG-u.

LDP kritikovao Vukovog preletača

Vladimir Gajić, perjanica Vuka Jeremića, stao je u Amfilohijevu odbranu.

- Sad "građanska opozicija" hoće da bude principijelna, pa brani Vučića od mitropolita. Pitanje je i da li je mitropolitu zabranjeno da ima svoje mišljenje, s obzirom na njegova građanska prava? To teško ide u glavu boljševičkom mentalitetu koji još hara ovim prostorima - napisao je Gajić na Tviteru, a odgovor mu je stigao od Kenana Hajdarevića, funkcionera LDP-a.

- Kad pripadnici i saradnici službe iz "prave opozicije" brane pukovnika - napisao je Hajdarević.

Amfilohije je krajem 2017. godine, komentarišući Jankovićevu izjavu, poručio da samo čovek bez uma može da kaže kako Srbija treba da dokaže da je Gračanica srpska.

- Te svetinje su deo srpske kulturne baštine, a KiM je žila kucavica srpskog bića još od 11. veka i kralja Bodina Vojislavljevića. Srpski manastiri na Kosmetu nikako i nikada ne mogu biti deo kulturne baštine neke lažne države Kosovo, koju Janković, koliko vidim, na našu bruku i sramotu naziva demokratskom državom - istakao je Amfilohije i dodao da ne može čudu da se načudi kako je Janković mogao da izgovori tako nešto.

- Kako neko ko sebe smatra Srbinom i ko je pritom još iz Loznice, a uz to se i kandiduje za predsednika Srbije, može da izjavi takvu glupost?! - pitao se tada mitropolit.

Podsećanja radi, Janković je, komentarišući to što Priština manastire Dečani i Gračanica navodi kao kosovsku kulturnu baštinu, odgovorio: „Na Srbiji je da dokaže da to nije tako. Mi treba da dokažemo da su Dečani i Gračanica srpski.“

- Nikada ne bih potpisao nešto što znači da je Kosovo nezavisno od strane Srbije, ali neću stajati na putu razvoja Kosova kao demokratske države - kazao je Janković.

Expand player
Pogledajte više