Ostrog
Profimedia
Ostrog

Profimedia

Ostrog, Foto: Profimedia

Posledice najvećeg raskola u hrišćanstvu u poslednjih 1.000 godina, iza kojeg stoji Zapad sa svojim obaveštajnim službama, po nas i našu crkvu mogu biti katastrofalne jer se može desiti da ostanemo bez svojih najvećih svetinja poput Ostroga, ali i mnogih drugih koje se nalaze van teritorije Srbije!

Na to upozorava i eminentni verski analitičar Željko Injac komentarišući odluku Ruske pravoslavne crkve da prekine sve odnose s Vaseljenskom patrijaršijom nakon što je Patrijaršija najavila da će podržati autokefalnost Ukrajinske crkve.

Pročitajte još:

 

Hilandarski monasi protiv Vartolomeja

Verski analitičar navodi i da nisu svi Grci na Vartolomejovoj strani.

- U Hilandaru među monasima i uopšte na Svetoj gori postoji otpor prema ovakvim postupcima patrijarha Vartolomeja i oni su, koliko čujem, već prestali da ga pominju na službama, čime mu otkazuju poslušnost - kaže on.

- Naš patrijarh je pisao patrijarhu Vartolomeju i pre nego se sve ovo dogodilo, poslao mu je 20 kucanih stranica, ali on se nije obazirao na te molbe i vapaje da se pravoslavlje sačuva. Postoji opasnost da sada autokefalnost dobiju crnogorska i makedonska crkva, da se Kosovo sa svim manastirima i svetinjama pripoji albanskoj crkvi, koja je svakako već pod kontrolom Grka. Takođe, pokušaće da utiču na to da Bosna dobije nekakvu svoju crkvu - upozorava stručnjak.

 

 

Miraš Dedeić za „Alo!“: Priznaće nas i Carigrad i Rusi

Miraš Dedeić, vođa nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve, zbog svih aktuelnih dešavanja zadovoljno trlja ruke i, kako kaže za naš list, nada se najboljem. - Ne bih hteo ovom prilikom da hvalim crnogorsku crkvu, ali moram reći da ima sve ingerencije, sva dokumenta, sve je na njenoj strani, tako da nikakvih problema po pitanju dobijanja autokefalnosti nema - kaže on.

Na konstataciju da se spekuliše da je u lošim odnosima sa patrijarhom Vartolomejom, koji ga je i raščinio, kaže da to nema veze...

- Ako sam ja loš sa nekim ne znači i da je naša crkva sa nekim u lošim odnosima. Crnogorska crkva je priznata i od carigradskog patrijarha i Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve, samo još da se to ozvaniči. Što se tiče toga za koje svetinje ćemo se boriti i šta ćemo tražiti tada, kažem da nećemo ništa što nije naše. Šta pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, nek pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a šta pripada nama, nek bude naše. SPC vrlo malo toga ima po Crnoj Gori, samo ono što je građeno poslednjih godina. Ono sve što je građeno ranije, kroz istoriju, to pripada državi Crnoj Gori i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi - kaže Dedeić.

 

 

Komentari (13)

bane

17.10.2018 07:19

Nekulturno je reći šta pripada crnogorskoj nepostojećoj crkvi i crnogorskoj poganoj državi.

miroslav moric

17.10.2018 07:48

@bane - Ostrog je crnogorski tako da vama srbijancima niko nista ne oduzima.Ameri nikad nece uzeti ono sto je crnogorsko a ponajmanje Ostrog.

jura

17.10.2018 08:30

@bane - Ne brinete se o vašim svetinjama unutar srbije a kamoli izvan nje. Srbija je isfrustrirana jer je izgubila sve više kontrolu nad nečim što nije nikad kroz povjest niti posjedovala. Za vas su onda svi pogani i uvrede pljušte prema svima uokolo jer ste sve više isfrustrirani.

Teodor

17.10.2018 08:40

Ostrog je Crnogorski, bio i bice. I ne samo Ostrog. Ne vidim u cemu je problem. Ne moze Srbija uzeti Ostrog i preneti ga u Srbiju.

Srki

17.10.2018 09:34

@Teodor - Može itekako, ako se zbog potreba može izmestiti valjevska Gračanica, uz blagoslov vladike i Svetog sinoda, ko može zabraniti da se uz isti blagoslov isele manastiri i sve relikvije iz crne gore, pa da vidimo da li će se u hodočašće u stene ići kada ljudi ne budu mogli da se poklone moštima Svetog Vasilija ili ruci Svetog Jovana krstitelja

Mrgud

17.10.2018 10:22

@Teodor - Bravo za komentar

SRPKINJA

17.10.2018 10:50

@Teodor - NEKA TI SVETI VASILIJE OSTROSKI PLATI ZA OVE RECII TO ODMAH PA DA VIDIS STA JE CIJE I SA CIM TI MISLIS DA MOZES DA SE SPRDAS I IGRAS

trig

17.10.2018 12:03

@Teodor - samo ti sanjaj,milogorac

LJUBA SRETENOVIĆ ŠAMPION

17.10.2018 17:34

@Teodor - TAKO JE ,POTPUNO STE U PRAVU.

Deda

17.10.2018 08:43

Mnoge naše vladike se na Svetim Liturgijama okreću Zapadu a ne Istoku. Prisustvujte Liturgijama pa će te se sam,i uveriti.

DEJAN

17.10.2018 08:44

Sta kome pripada o tome se moze pricati oko zgrada i poslovnih prostora a o manastirima i crkvama NIKAKO..MAN OSTROG JE BIO I OSTAO DOBRODOSLICA ZA SVE VERE OVOGA SVETA I NEKAMU JE VECNA SLAVA.

trig

17.10.2018 12:03

Nema od toga nista.Dzabe se pale milogorci i ovi hrvati sto po vazda nesto komentarisu.

Crnogorka

17.10.2018 14:09

Svetinja je pravoslavna odnosno svakog ko se krstom krsti a i sire a pojedini nek mastaju cije je sta bog ce da im sudi