CIA Srbima otima Ostrog! Možemo da ostanemo bez još nekoliko svetinja

Jelena Đondović | vesti 2018-10-16 16:57:18 2018-10-16 16:57:18

Može se desiti da ostanemo bez svojih najvećih svetinja poput Ostroga, ali i mnogih drugih koje se nalaze van teritorije Srbije!

Profimedia

Posledice najvećeg raskola u hrišćanstvu u poslednjih 1.000 godina, iza kojeg stoji Zapad sa svojim obaveštajnim službama, po nas i našu crkvu mogu biti katastrofalne jer se može desiti da ostanemo bez svojih najvećih svetinja poput Ostroga, ali i mnogih drugih koje se nalaze van teritorije Srbije!

Na to upozorava i eminentni verski analitičar Željko Injac komentarišući odluku Ruske pravoslavne crkve da prekine sve odnose s Vaseljenskom patrijaršijom nakon što je Patrijaršija najavila da će podržati autokefalnost Ukrajinske crkve.

Pročitajte još:

 

Hilandarski monasi protiv Vartolomeja

Verski analitičar navodi i da nisu svi Grci na Vartolomejovoj strani.

- U Hilandaru među monasima i uopšte na Svetoj gori postoji otpor prema ovakvim postupcima patrijarha Vartolomeja i oni su, koliko čujem, već prestali da ga pominju na službama, čime mu otkazuju poslušnost - kaže on.

- Naš patrijarh je pisao patrijarhu Vartolomeju i pre nego se sve ovo dogodilo, poslao mu je 20 kucanih stranica, ali on se nije obazirao na te molbe i vapaje da se pravoslavlje sačuva. Postoji opasnost da sada autokefalnost dobiju crnogorska i makedonska crkva, da se Kosovo sa svim manastirima i svetinjama pripoji albanskoj crkvi, koja je svakako već pod kontrolom Grka. Takođe, pokušaće da utiču na to da Bosna dobije nekakvu svoju crkvu - upozorava stručnjak.

 

 

Miraš Dedeić za „Alo!“: Priznaće nas i Carigrad i Rusi

Miraš Dedeić, vođa nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve, zbog svih aktuelnih dešavanja zadovoljno trlja ruke i, kako kaže za naš list, nada se najboljem. - Ne bih hteo ovom prilikom da hvalim crnogorsku crkvu, ali moram reći da ima sve ingerencije, sva dokumenta, sve je na njenoj strani, tako da nikakvih problema po pitanju dobijanja autokefalnosti nema - kaže on.

Na konstataciju da se spekuliše da je u lošim odnosima sa patrijarhom Vartolomejom, koji ga je i raščinio, kaže da to nema veze...

- Ako sam ja loš sa nekim ne znači i da je naša crkva sa nekim u lošim odnosima. Crnogorska crkva je priznata i od carigradskog patrijarha i Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve, samo još da se to ozvaniči. Što se tiče toga za koje svetinje ćemo se boriti i šta ćemo tražiti tada, kažem da nećemo ništa što nije naše. Šta pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, nek pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a šta pripada nama, nek bude naše. SPC vrlo malo toga ima po Crnoj Gori, samo ono što je građeno poslednjih godina. Ono sve što je građeno ranije, kroz istoriju, to pripada državi Crnoj Gori i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi - kaže Dedeić.

 

 

Expand player
Pogledajte više