Skupština Srbije
Alo!/Masanori Jošida
Skupština Srbije

Alo!/Masanori Jošida

Skupština Srbije, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Poslanici Dosta je bilo podneli su danas Skupštini predlog izmena izbornih zakona koji bi uveli stepenasti census - tri odsto za stranke koje samostalno izlaze na izbore, šest za koalicije od dve stranke, sve do 25 odsto za koalicije od šest i više stranaka.

DJB u saopštenju navodi da je njihov predlog da ti zakoni stupe na snagu tek u junu, posle izbora i podsećaju da su poslanici SNS-a već podneli predlog izmena izbornih zakona koji predlažu smanjenje cenzusa sa pet na tri odsto, ali kao manu tom predlogu vide to što oni predlažu da izmena stupi na snagu pre prolećnih izbora, što smatraju "izbornom manipulacijom".

Takođe, kao manu ocenjuju i to što je, kažu, skupština prepuna poslanika čije političke opcije nemaju podršku u biračkom telu, već su do mandata došle kroz koalicije sa većim političkim opcijama.

Zato, navodi se, DJB predlaže stepenasti census - tri odsto za jednu, šest za koaliciju dve, 10 za koaliciju tri, 15 za koaliciju četiri, 20 za koaliciju pet i 25 odsto za koaliciju šest i više političkih stranaka, jer, kako kažu, opcija koja ne može samostalno da “dobaci” do 3 procenta ne treba da ima svoje predstavnike u parlamentu.