Čen Bo
Promo
Čen Bo

Promo

Čen Bo, Foto: Promo

- Nakon izbijanja epidemije virusa kovid-19, Kina je, pod rukovodstvom predsednika Sija Đipinga, preduzela najstrože, najpotpunije i najtemeljnije mere sprečavanja i kontrole. Velikim naporima čitavog kineskog naroda situacija je pod kontrolom. Poslednjih dana zaredom broj novih zaraženih slučajeva u epicentru Vuhanu dnevno se smanjio do jednocifrenog broja, kineska ekonomija se postepeno oporavlja. Uvek ćemo pamtiti podršku i pomoć srpskog naroda u najtežim trenucima borbe protiv virusa - kaže kineska ambasadorka Bo.

Ona ističe da je Svetska zdravstvena organizacija dala visoku ocenu naporima i postignutim rezultatima Kine, na šta su veoma ponosni.

- Podneli smo velike žrtve, ali uspeli smo da zaštitimo zdravlje kineskog naroda i osvojili smo dragoceno vreme za globalnu prevenciju i kontrolu epidemije - naglašava ona i primećuje da se poslednjih dana epidemija proširila u Evropi i drugim zemljama širom sveta, te da se i Srbija suočava sa velikim izazovima.

Ambasadorka ističe da je „bez obzira na to što borba protiv virusa kovid-19 u Kini još uvek traje, ta zemlja je spremna da pruži podršku i pomoć narodima u drugim zemljama“.

- Predsednik Vučić je juče u svom govoru rekao da Srbija očekuje podršku Kine, ova vest preneta je kineskom narodu putem kineskih medija, do sada je 340 miliona kineskih stanovnika to gledalo i svi su izrazili spremnost za podršku Srbiji. Kina i Srbija su čelični prijatelji, kad je čelični prijatelj u nevolji, mi nećemo da sedimo skrštenih ruku. Već juče je stigla donacija od jedne kineske kompanije, to su testovi za detekciju kovida-19 u Beogradu, u narednom periodu daćemo veći doprinos - obećava Čen Bo.

- Juče uveče predsednik Vučić proglasio je vanredno stanje u zemlji i uveden je niz mera. Očekujemo da će ove mere imati pozitivne rezultate. Ako smo stekli bilo koje iskustvo, to su solidarnost i odgovornost. Ovo je borba celog naroda, svako od nas mora da ispuni svoju obavezu prema državi i prema svom narodu. Naša ambasada je već apelovala na kineske državljane koji žive i rade u Srbiji da se strogo pridržavati svih mera prevencije i kontrole srpske strane tokom trajanja vanrednog stanja. U ovom trenutku moramo da pomognemo jedni drugima i da zajedno pobedimo.

Pomozimo Srbiji, mi smo braća

Snimak u kome je proglašeno vanredno stanje, a posebno deo u kome se očekuje i najavljuje pomoć iz Kine u lekovima, opremi i lekarima, emitovan je na televiziji i na društvenoj mreži Veibo. Odmah je krenula lavina komentara građana Kine koji pružaju podršku Srbiji i traže da se prijateljskoj zemlji odmah pošalje pomoć. Komentari se najviše svode na rečenice „pomozimo Srbiji“, „moramo da im pomognemo“, „naravno da ćemo vam pomoći“, „mi smo prava braća“, „mi smo prijatelji“.