Ana Brnabić
printskrin
Ana Brnabić

printskrin

Ana Brnabić, Foto: printskrin/Pink

Premijerka je istakla sledeće:

- Čim nam stignu kontigenti, mi polovinu ostavimo za revakcinaciju. Dakle, svi koji su primili vakcinu, ne treba da brinu za drugu dozu. Razmišljali smo o tome da postupimo kao Britanija, ali se Vučić sa time nije složio. Dakle, ako gledamo realne brojke, mi smo prvi u Evropi jer smo obezbedili i revakcinu - kaže premijerka za "Novo jutro".

Podseća da je u toku zakazivanje za revakcinaciju i da je Srbija konačno zemlja koja ima sisteme za upravljanje i monitoring. Kaže da postoje detaljni podaci o vakcinisanima po lokalnim samoupravama, a da Beograd nije ni lider, već Raška. Beograd je čak na 21. mestu.

- Srbija je u regionu apsolutno prva po broju vakcinisanih na milion stanovnika, a značajno iza nas su Slovenija, Rumunija, Mađarska, Hrvatska, Bugarska... Razlike su ogromne - kaže premijerka.

Ističe da se vakcinišu i građani na severu KiM, a s tim u vezi u program se uključio i Igor Simić, potpredsednik Srpske liste.

On se zahvalio premijerki koja se, zajedno sa predsednikom, bori za građane KiM. Podseća da je vakcinacija organizovana i da se odvija u odličnom redu, a da su građani prezadovoljni.

- Juče smo videli pokušaj Osmanijeve i Kurtija da demonstriraju silu i zaplaše Srbe. Međutim, reakcija Srba bila je na visokom nivou i poslali su poruku da ljudi koji žele da poremete mir, nisu dobrodošli. Kurti najavljuje veliku Albaniju, pa dolazi na sever, samim tim, drugačija reakcija nije ni bila očekivana - kaže Simić.

Ana Brnabić

Printscreen/Pink

Ana Brnabić, Foto: Printscreen/Pink

Brnabić se zahvalila narodu na KiM jer su sačuvali ozbiljnost, pokazali dostojanstvo i prisebnost, iako žive u atmosferi stalnih provokacija.

- Iz Prištine stalno stižu pokušaji da se prikupe jeftini politički problemi, umesto da se vide pokušaji da se pomogne ljudima koji žive na teritoriji KiM. Ponoviću jednu od najjasnijih rečenica predsednika, a to je: "Ljudi, mi tamo nismo poslali oružje i tenkove, već vakcine i lekove. Ako uništavate i zaplenjujete lekove, kakvu reakciju naroda očekujete?"

Beograd i dalje, i uvek će, držati prostor otvoren za saradnju. Podsetimo, kada je nestalo testova, mi smo poslali 1.000 njih i čak o tome nismo ni pričali, već je to procurelo kao vest iz tzv. Ministarstva zdravlja Kosova. I sada smo spremni da pomognemo i Albancima sa vakcinama, kao što ćemo pomoći Makedoniji - kaže premijerka, dodajući da je Srbija spremna da pokaže solidarnost.

S druge strane, u EU se ta solidarnost ne vidi.

- Vidimo neverovatne stvari, EU koja je u teškoj situaciji, ali nije joj ništa teže nego drugim zemljama na svetu. I nama je teško i imamo ugovore za više od 6,5 miliona stanovnika, a uskoro i za 11 miliona. Svi smo, dakle, u istoj situaciji, a vidimo EU koja propagira vladavinu prava, a objavljuje poverljiv ugovor sa AstraZenecom kao vrstu pritiska na ovu kompaniju - kaže Brnabić i dodaje.

Ako ne stojite iza vladavine prava, ne možete da dođete premijerki Brnabić i kažete "a gde je vaša vladavina prava?" Mi se isto ponašamo i u teškim, i u lakšim situacijama. Ipak, izgleda da je teško da budemo solidarni u teškim trenucima. Mi smo pokazali da, kada je najteže, možemo da budemo najbolji. Imamo najbolje ekonomske rezultate i to će se tek pokazati kada izađu statistike.

Ističe da je zbog vakcinacije spaseno nekoliko hiljada života, pre svega života najstarijih. Zato je, kako kaže, važno da nastavimo imunizaciju. Dodaje da je borba danonoćna, a da je sa Nikolom Selakovićem radila do kasno u noć u petak kako bi bili zakazani određeni sastanci.

- Ova naša pozicija drugih u Evropi nikada nećee biti kompromitovana, i ona može da ide samo na bolje. Građani treba da su ponosni i hvala Vučiću na podršci u ovoj borbi - kaže Brnabić.

Premijerka kaže da zna koliko joj je teško zbog neizvesnosti, a da može da zamisli koliko je teško ljudima u Briselu i ljudima u vladama članica EU. Ističe da je važno da imamo odlične odnose sa svetom, pa i sa zemljama koje proizvode vakcine.

- Bilo je pametno što smo, među prvima, dogovorili vakcine. Zato ih danas i imamo - kaže premijerka.

Dodaje da je Sinofarm vakcina za koju mnogi smatraju da je najbolja, a da su je neki isključili samo zato što je proizvodi Kina. Ističe da su se države oslonile na to da su potpisani ugovori dovoljni, pa sada kada je došlo do zastoja u isporukama - nema ni vakcina.

Kada je reč o industrijskoj proizvodnji u 2020. godini kaže da je ona veća u odnosu na 2019. godinu. Kaže da su mere podrške dale rezultate, a da se Srbija sada smatra pouzdanom zemljom, pa su investitori nastavili da ulažu u našu zemlju i tokom pandemije. Zato su, kaže, i rezultati ovako dobri.

Srbija će se sve više isticati kao zemlja na koju treba obratiti pažnju, jer Srbija ima najbolje rezultate po vakcinaciji, po procentu smrtnosti, po generalno situaciji sa koronavirusom. Dok su svi gubili poslove, nama je nezaposlenost padala.
Srbija je, podseća, povećavala plate i penzije, otvarala bolnice, povećavala idustrijsku proizvodnju, a svi ovi rezultati u najtežim godinama za čovečanstvo, posledica su teškog rada i truda.

- Naši građani treba da se ponose na Vladu, predsednika, ali i na to kako mi radimo zajedno. To se vidi u svakom novom broju - kaže premijerka. Stvaranje srpskog privrednog čuda se, kako kaže, dešava u raznim oblastima, između ostalog u digitalizaciji, gde nas Evropa prepoznaje kao lidera.

Kaže da su se mnogi smejali, ali da se nastavio rad na digitalizaciji.

Pročitajte još: