Brnabić: Nećemo se zaustaviti dok ne pobedimo virus!
alo.rs
Ana Brnabić
Ana Brnabić, Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Prva je vakcinu primila premijerka, koja je nakon kratkog oporavka izjavila da je ponosna na Srbiju jer je, uz Švajcarsku i Veliku Britaniju, prva u Evropi za svoj narod obezbedila najvažnije sredstvo borbe protiv virusa.

Ona je dodala i da su se predsednik i ona dogovorili da svako od njih primi vakcinu različitog proizvođača.

- Dogovorili smo se da ovu primim ja, a onu koja sledeće stigne primiće on i nastavićemo tako. Od danas nadalje, nećemo se zaustaviti dok ne pobedimo koron avirus - rekla je premijerka.

Darija Kisić
Darija Kisić , Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Ministarka Kisić Tepavčević, nakon vakcinacije je istakla da je na ovaj način ispunjeno obećanje dato građanima Srbije.

- Ponosna sam na nas koji smo se trudili da vakcina stigne u Srbiju, ali i na naše najstarije građane koji će je prvi primiti, jer nam naši najstariji opet daju primer kako treba da se ponašamo - rekla je ministarka.

Kako je rekla, imunitet na koronavirus aktivan je sedam dana nakon primanja druge doze vakcine, pa će u svim domovima za stare za mesec dana biti organizovane posete, tokom kojih će oni, zahvaljujući imunizaciji, svoje najmilije moći da vide nakon 10 meseci razdvojenosti.

- Do sada smo protiv virusa imali pasivnu borbu, a sada smo dobili pravo i najjače oružje kojom jačamo našu populaciju. Živela Srbija! - zaključila je ona obraćanje.

Predrag Kon
Predrag Kon, Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Dr Predrag Kon je, služeći se ratnom terminologijom, želeo da istakne da se u celom svetu odvija rat, a da je Srbija upravo dobila najjače oružje za pobedu u tom ratu.

- Ovo je početak kontraofanzive. Želimo da prenesemo ljudima da je vakcina potpuno bezbedna, a iza nje stoji Agencija za lekove i medicinska sredstva, što je meni lično bilo najvažnija potvrda njene potpune sigurnosti - rekao je dr Kon i nastavio:

- Vakcine će nastaviti da stižu u Srbiju i mi ćemo sprovoditi imunizaciju u skladu sa operativnim planom i u skladu sa prioritizacijom koja je napravljena. Današnji dan je samo simboličan, da damo ohrabrenje kompletnom stanovništvu Srbije.

Cepivo su juče primili i dr Vesna Šuljagić, epidemiolog Vojno-medicinske akademije, kao i akademik, prof. dr Predrag Peško. Mirjana Jemović Mačužić

U januaru stiže milion doza

Tokom prvog kvartala u Srbiju će stići do dva miliona doza vakcine, od čega milion u januaru, najavila je premijerka i istakla da će za sve građane ona biti besplatna, bez obzira na tržišnu cenu.

Fajzerova vakcina
Fajzerova vakcina, Foto: privatna arhiva

Direktor ALUMIS-a Saša Jaćović objasnio je da se upravo završavaju analize „sputnjik V“ vakcine, kao i da će se uskoro ispitivati i kineska, kada stigne dokumentacija u vezi s njom.

Predsednik će primiti kinesku vakcinu

Građani Srbije tokom naredne godine imaće na raspolaganju sve vakcine koje su odobrene u zemljama iz kojih dolaze i međunarodnim agencijama, ali će uvek proći i kontrolu institucija u Srbiji, najavila je premijerka Brnabić.

- Sledeći kontingent vakcina trebalo bi da dobijemo iz Kine, i verujem da će i predsednik tada primiti vakcinu. Tada će krenuti i ova druga prioritetna grupa, odnosno zdravstveni radnici, na čelu sa ministrom Lončarom - rekla je ona.

Ne opuštajte se!

Premijerka je zamolila sve građane da početak imunizacije ne shvate kao povod za opuštanje.

- Molim vas da se i dalje pridržavate svih mera, da budemo disciplinovani i da pomognemo našim zdravstvenim radnicima, pa ćemo polako, tokom 2021. skidati maske, kada nam medicinari kažu da smo postigli dovoljan imunitet - rekla je premijerka.

Ko će se sve vakcinisati?

Već tokom prvog dana vakcinacije, cepivo je dobilo 150 korisnika gerontoloških centara u Beogradu i 100 u Novom Sadu. Kako je objasnila ministarka Kisić-Tepavčević, među njima su i korisnici privatnih domova, a jedini uslovi za vakcinaciju bili su da osobe budu starije od 65 godina i da nisu alergične na sastojke vakcine.

Pročitajte još: