Ismet Azizi i Sulejman Ugljanin
Alo!
Ismet Azizi i Sulejman Ugljanin

Alo!

Ismet Azizi i Sulejman Ugljanin, Foto: Alo!

Azizi je po selima sjeničkog i tutinskog kraja u poslednjih nekoliko godina organizovao više književnih večeri i drugih skupova na kojima se govorilo o albanskoj kuturi, tradiciji i jeziku, a na tim događajima bile su istaknute albanske zastave.

Ova organizacija blisko sarađuje sa strankom SDA i njenim liderom Sulejmanom Ugljaninom, koji je do skoro rukovodio Bošnjačkim nacionalnim većem u Srbiji. Azizi i Ugljanin redovno se sastaju u Novom Pazaru i na KiM o čemu svedoče brojne fotografije na različitim portalima i socijalnim mrežama. Upravo zbog toga, mnogi Ugljanina, lidera liste „Samoopredeljenje“ u BNV, optužuju da Aziziju dozvoljava albanizaciju Bošnjaka u Srbiji.

Na problem pokušaja albanizacije Bošnjaka javno je ukazao potpredsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Rahić koji je pre desetak dana napustio manifestaciju „Dan maternjeg jezika“ jer je u sali BNV-a bio i Ismet Azizi, lider organizacije „Kosovo za Sandžak“.

Povezivanje albanskog naroda

Organizacija „Kosovo za Sandžak“ deluje više godina, a u svom programu naveli su da im je cilj povezivanje Albanaca sa takozvanog Kosova i Sandžaka. Kao osnovni ciljevi rada navedeni su unapređenje prava Albanaca u Sandžaku, kao i očuvanje i promocija njihove kulture.

- Lista „Samoopredeljenje“ na svoju ruku opet je pozvala Ismeta Azizija, negatora sandžačkih Bošnjaka. Napustio sam skup istog trenutka kada sam video Azizija u sali. Njegovo prisustvo jasan je signal i jasna poruka pred predstojeći popis stanovništva - kazao je ovaj istoričar iz Novog Pazara.

Rahić je u autorskom tekstu koji je objavio na socijalnim mrežama naveo da Bošnjaci ne smeju dozvoliti da im „neko sa strane nameće identitet“.

- Ako se na narednom popisu samo tri odsto Bošnjaka iz nekog razloga izjasne kao Albanci, onda će Bošnjaci mnogo izgubiti, neće više biti većina u Sandžaku. Šta time dobijaju Albanci? Ništa. Bošnjaci u tom slučaju gube mnogo - kazao je Rahić.

Sulejman Ugljanin, nakon sastanka sa narodnim poslanikom iz redova albanske zajednice Šaipom Kamberijem, pozvao je sve građane da se na narednom popisu „izjasne onako kako se osećaju“. Na Rahićeve tvrdnje da je u toku pokušaj albanizacije Bošnjaka, Ugljanin i BNV nisu reagovali.

- Poslanička grupa „Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka“, na čelu sa narodnim poslanikom iz Bujanovca Šaipom Kamberijem, daće punu podršku svim aktivnostima da bi se popisali svi građani Preševske doline i Sandžaka na predstojećem popisu u Srbiji - navode iz SDA Sulejmana Ugljanina.

- Zato pozivam sve građane koji žive u Sandžaku ili u inostranstvu da planiraju da tokom popisa budu ovde i da se izjasne onako kako se osećaju. Mi ćemo dati sve od sebe da se stvore uslovi da na popisnim listićima ne bude prevara, malverzacija i da se otklone sve mogućnosti falsifikovanja - rekao je Ugljanin.

Inače, mnogi stariji Bošnjaci sa Pešterske visoravni, posebno iz sela Ugao, znaju albanski jezik i to je ono što Ismet Azizi koristi tokom svog delovanja u ovom i drugim selima.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Svoji na svome

01.03.2021 10:32

Bošnjaci su autohton narod koji vekovima zivi u sandzackoj regiji nase lepe Srbije, nikada im niko ne moze nametati da se drugacije izjasnjavaju osim ono sto jesu - Bošnjaci Islamske vere, drzavljani republike Srbije !