TVRDA STRUJA IZ KREMLJA IZAZIVA HAOS U SRBIJI Bezbednjaci za „Alo!“ o tome ko stoji iza nereda u Beogradu, ali i u drugim gradovima

Kome je u interesu da zapali Srbiju? Kome odgovara da Srbiju uvuče u haos?

General major Zinčenko
General major Zinčenko, Foto: Profimedia

- General major Zinčenko postavljen je za vojnog atašea Ruske Federacije, što je poprilično neuobičajeno visok rang za tu poziciju.-

- Kome je u interesu da zapali Srbiju? Kome odgovara da Srbiju uvuče u haos, i to u periodu kada je Beograd ostvario niz diplomatskih pobeda kada je u pitanju rešavanje kosovskog problema, od niza zemalja koje su povukle priznanja, do toga da je čak i Vašington počeo da gleda na stvari malo drugačije, i da predstavnici EU dolaze iz zemalja koje nisu priznale Kosovo (Borelj iz Španije, Lajčak iz Slovačke). - za Alo.rs govori Darko Obradović. 

Nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića pred put u Pariz, da je „jasno da je u demonstracijama u Beogradu bilo upliva ne samo kriminalnog, već i inostranog faktora, i da je podbacio deo naših bezbednosnih službi“, došlo je i do prvih hapšenja od strane BIA, a Darko Obradović, izvršni sekretar Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, za „Alo!“ navodi sledeće:

- Predsednik Vučić je, u skladu sa diplomatskom praksom, poslao poruku da je bezbednosni aparat naše zemlje prikupio podatke i informacije o umešanosti stranih službi bezbednosti u organizaciju i koordinaciju nereda koje imamo prethodna dva dana. Ukoliko analiziramo poruke i ideologiju izgrednika, društvene mreže i narative koje tamo plasiraju, meni se nameće logički zaključak da na delu imamo hibridna nenasilna dejstva sračunata na podrivanje evropskog puta Srbije. A interes za to ima samo jedna država koja je ovakve operacije izvodila i u Crnoj Gori. Kao ekspert, indikativno mi je da je upravo general major Zinčenko postavljen za vojnog atašea Ruske Federacije, što je poprilično neuobičajeno visok rang za tu poziciju, ukoliko sagledamo srpsku geopolitičku poziciju.

 

Vlade Radulović, vojni i bezbednosni analitičar, koji je između ostalih sa lica mesta ispratio demonstracije u Beogradu, za naš list navodi da je jasno koja to strana služba stoji iza nereda u prestonici.

- Jasno je da, pored nezadovoljstva naroda, postoji i uticaj određenih stranih službi. Ukoliko pogledamo dešavanja na Balkanu u proteklom periodu, s akcentom na Severnu Makedoniju i Crnu Goru, može se izvući zajednički pečat i zajednička linija učešća određenih struktura iz Kremlja odnosno Ruske Federacije. Zajednička nota koja se provlači u pomenutim državama, kada su te države htele da raskrste s uticajem Kremlja. Pogotovo kada je u pitanju Severna Makedonija nakon postizanja sporazuma sa Grčkom i kada se opredelila za NATO, jer su tada, kao i sada u Beogradu, videli huligane obojene patriotskim bojama kako upadaju u Sobranje i prave nerede. Sada, u trenutku kada Srbija treba da dođe do rešenja za KiM, dešava nam se isti scenario. Istakao bih da nema dileme da postoje ljudi koji su došli da izraze neku vrstu nezadovoljstva, ali scene nasilja, bacanje kamenih blokova od pet kilograma na policiju, nisu rezultat nezadovoljnog naroda, nego huligana koji su vešto instruisani, i svih onih ekipa koje su učestvovale u različitim vrstama nereda - kaže Radulović, koji na pitanje da li očekuje da se ovakvi pritisci na Srbiju nastave navodi:

- Pritisak na Srbiju će se nastaviti, nema dileme, i zato je potrebno pokušati da se pronađe minimalan konsenzus kako bi se situacija smirila što zbog mirnih demonstranata, što zbog pripadnika policije. I na kraju, moj apel na srpske službe bezbednosti jeste da izađu s informacijama koji strani faktor je u pitanju jer je jasno da stranog faktora ima. Kad god je Srbija htela da hvata korak sa Zapadom, Moskva se tome protivila.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: miami
  10/07/2020 - 18:04
  Ali uhapseni su Izraelski drzavljani!!!
 • Korisnik: Grga Pitć
  10/07/2020 - 09:19
  Braća
 • Korisnik: mihailovicaleksandar
  10/07/2020 - 08:24
  Amaterska razmišljanja iz istog uputstva po kome nastupa i Milić i kuhinje za lažnu aferu između ruskog i srpskog "špijuna", glumaca, jako nestručno i diletantski urađene da se više i ne spominje, na nivou onih koji su je osmislili. RF nema blage veze sa ovim amaterski organizovanim pokušajem stvaranja haosa, isključiva odgovornost za onaj deo pojačanog haosa je u rukama duboke države zapadnodomaćeg formata koja nikada nije planirala Srbiju za ulazak u EU, uhapšeni su ukrajinski fašisti,ne Rusi.
 • Korisnik: sinipini
  10/07/2020 - 08:13
  Pa stvarno ,dokle ce te da Izmišljate.Jedini koji su bili na ulici su Kinezi!
 • Korisnik: ChuChu
  10/07/2020 - 08:06
  Nažalost mnogi Srbi mnogo više vole Rusiju nego što vole Srbiju, nije mi jasno zašto se onda ne presele tamo gde misle da je bolje, nego nam godinama, dugi niz godina nas vuku na dno !!!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi